Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co ty jakie zdolności :) murek zrobiłem sam, żadna filozofia, poszpachlowali mi malarze (i tak szpachlowali i malowali całą chatę), zrobiłem drzwi przesuwane na szynie z OBI, na dół w wnękach położyłem terakotę co mi została z łazienki - zarówno murek jak i terakotę kładłem pierwszy raz w życiu (niezłą frajdę miałem przy tym). Szafka wyszła za grosze, w porównaniu z taką meblową to za darmo - fakt nie mogę jej przesunąć ... chociaż jakbym się uparł :)

Nawiasem mówiąc okazało się że łatwiej zrobić szafkę niż dowalczyć się o solidne akwarium, to które jest na fotce zostało napełnione wodą dwa razy ... pierwszy i ostatni ... teraz czekam na nowe

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem ile wyniosły koszty, nie liczyłem, wymienione są elementy, wygoogluj i policz. Co to jest Ytong --> google

Opublikowano

Zrobiłem podobną szafke pod akwarium i wyniosla mnie:

150 prowadnica do drzwi przesuwnych,

29 za metr kwadratowy drzwi z plyty laminowanej 18mm,

60 za metr bieżacy blatu kuchennego,

cegły miałem a jako że sąsiad jest murarzem to mi postawił bloczki ze wzgledu na bardzo krzywą podłogę. Za cement, zaprawe klejową, robocizne, piasek do akwarium i ewentualne poźniejsze poprawki jakby blat nie leżał prosto, zaplacilem 80 zlotych.

Cała szafka wyniosła mnie jakies 350 400 złotych a jest dużo większa niż tą którą ty potrzebujesz bo ma 187 cm długości wiec za blat i drzwi do niej zaplaciłem wiecej mniejsza prowadnica tez jest tańsza ofc. Dodam ze moja szafka stoi od sciany do sciany wiec nie ma boków i tego stopnia na dole jak u Cezarix'a bo jest jakby w podłodze.

Opublikowano

A ja mogę polecić gotowe szafki ze sklepmalawi.pl

Pod pierwszy zbiornik 200x50x50 robiłem stelaż z kątownika

50mm przeciwczołgowego, na to jeszcze blat z MDF podwójny,

na to styropian. Bo? Bo się bałem :-)

Pod drugi, z jakąś taką nieśmiałością zamówiłem gotową

szafkę z pojedyńczej płyty w sklepmalawi.pl i po początkowym

stresie (wygląda na bardzo delikatną w porównaniu do mojej

konstrukcji) jest bez zarzutu, od czterech miesięcy, zero

problemów.

milc

• 1 rok później...
Opublikowano

witam odświeżę troszkę temat. jestem na etapie zakladania zbiornika 250x60x60 i pojawiła się kolejna przeszkoda szafka. Mam kilka pytań odnośnie szafki jaką zrobił cezarix.Na tak długim zbirniku jak mój ilę ścinek trzeba by było postawić

1.Czy musi być połączona ze ściana czy może być przerwa między ytongami a ścianą w moim przypdku będą tam szły węże od filtra i instalacja podmiany wody.

2.Na tak długim zbiorniku jak mój ile ścinek trzeba by było postawić

3.Grubość blatu pod akwarium i z jakiego materiału.

4.Wylewka samopoziomująca ze zbrojeniem w postaci siatki z druta 4mm pod te ytongi wystarczy

5.Czy blat nie będzie się uginał (900l) powodując pękniecie szyby

Opublikowano

1.Czy musi być połączona ze ściana czy może być przerwa między ytongami a ścianą w moim przypdku będą tam szły węże od filtra i instalacja podmiany wody.

2.Na tak długim zbiorniku jak mój ile ścinek trzeba by było postawić

3.Grubość blatu pod akwarium i z jakiego materiału.

4.Wylewka samopoziomująca ze zbrojeniem w postaci siatki z druta 4mm pod te ytongi wystarczy

5.Czy blat nie będzie się uginał (900l) powodując pękniecie szyby

1 - wskazane jest połączenie ze ścianą - węże można położyć w otwory które wywiercisz w ytongach

2 - minimum 4

3 - blat tym grubszy im mniej ścianek - ja mam blat z dwóch 18mm sklejek

4 - wystarczy

5 - jeżeli dasz odpiwoedni blat to nie, dlatego trzeba dać co 50 - 60 cm ścianki porządny blat i nic się nie ugnie.

Opublikowano

Cztery kolumny z ytonga o wymiarach 60dł.x30szer.x25wys.Odległość między kolumnami 45cm, co daje długość 255cm., Ponieważ chcę uzyskać wysokość szafki 70 cm to ostatni ytong musi mieć wysokość 20cm.Moje akwarium będzie miało wymiary 250x60x60, więc ytong jest akurat. W tym wypadku zamierzam użyć blatu o szerokości 70cm.Akwarium będzie odsunięte od ściany o jakieś 6cm miejsce na węże. Żeby nie wiercić dziur w ytongu i go nie osłabić dziury wywiercę w blacie i tam pójdą węże. I teraz pytania.

1.Czy blat nie będzie za mało wypuszczony na długości poza skrajne kolumny jest tylko?2.5cm Może trzeba wypuścić go po 5cm z każdej strony albo i więcej

2.Jak zamocować blat do ytongów żeby się nie ruszał?

3. Czy jeżeli akwarium będzie wystawało z przodu oparte na blacie poza obrys ytonga (60długość ytonga 70długość blatu kwa odsunięte od ściany 6cm-Czyli wystaje poza obrys ytonga jakieś 6cm) to nic się nie stanie?

Przepraszam, jeżeli wydaje wam się, że zadaję głupie pytania, ale wolę wiedzieć i się upewnić czy to wytrzyma niż potem żałować

Opublikowano

1 - może być taka odległość i na pewno jest lepsza niż 5 cm.

2 - można przewiercić kołkami rozporowymi

3 - nic się nie stanie u mnie wystają również