Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zamierzam zacząć przygodę z Malawi i mam pytanie czy do filtracji wystarczy wewnętrzny filtr o przepływie 400l/h i kaskada również o takim samym przepływie, zamierzam ją zasypać ceramiką, planowana obsada to około 5-6 saulosi lub yellow. Jeśli nie to jaki kubełek wybrać, zastanawiam się nad HW-303A lub Aqua Nowa NCF 1200l. Dodam, że za około rok przeniosę się do akwarium około 500l.

Posted

Tej ceramiki w filrze może być za mało, do tego problem, jeśli chcesz standardową pokrywe. Do tego szkiełka jako biologiczny spokojnie wystarczy hw-302.

Posted

Yellowki do tego szkła odpadają.

Dla saulosi 1+3-4 wew + kaskada zasypana ceramiką wystarczy :)

Pamiętaj tylko o prefiltrze i regularnym czyszczeniu wew i prefiltra.

• 4 weeks later...
Posted

Witam,

Podłącze się do tematu, jako świeżaczek ;) chciałabym zapytać czy do akwa o wymiarach 80x40x40 przy obsadzie 1+5 wystarczy filtr zewnętrzny FLUVAL 204 + napowietrzacz? Ewentualnie jak ustawić wylot filtra by woda była w ruchu? Czy dokupować filtr wewnętrzny?

Posted
Witam,

Podłącze się do tematu, jako świeżaczek ;) chciałabym zapytać czy do akwa o wymiarach 80x40x40 przy obsadzie 1+5 wystarczy filtr zewnętrzny FLUVAL 204 + napowietrzacz? Ewentualnie jak ustawić wylot filtra by woda była w ruchu? Czy dokupować filtr wewnętrzny?

U mnie w pierwszym malawi, w podobnym baniaku identyczny filtr dawał radę (taka sama obsada- jak masz na myśli Saulosi), ale po roku przekonałem się na własnej skórze, że taki rozmiar akwarium nie nadaje się do malawi (moim zdaniem).

Posted
U mnie w pierwszym malawi, w podobnym baniaku identyczny filtr dawał radę (taka sama obsada- jak masz na myśli Saulosi), ale po roku przekonałem się na własnej skórze, że taki rozmiar akwarium nie nadaje się do malawi (moim zdaniem).

Dziękuję, za odpowiedź. Jednak martwi mnie (jak wyczytałam w innych postach) ze ten filtr nie da rady "poruszyć" resztek zalegających na dnie. Na chwilę obecna woda jest w ruchu ale na dnie zalegają kupsztale. Mam ten filtr pierwszy dzień i na razie jestem sceptyczna zobaczymy co bedzie dalej. Wiem, że ten zbiornik jest przymały na pyszczaki, przeniosłam się z 25l baniaczka i na razie nie chciałam się porywać na 300l bo nie wiem czy hodowanie pyszczaków mi się uda i czy po pierwszej porażce się nie zrażę, ale mam w planach wieksze. Tak teraz jest saulosi :) Nic innego nie nadaje sie na taki litraż

Posted
Dziękuję, za odpowiedź. Jednak martwi mnie (jak wyczytałam w innych postach) ze ten filtr nie da rady "poruszyć" resztek zalegających na dnie. Na chwilę obecna woda jest w ruchu ale na dnie zalegają kupsztale. Mam ten filtr pierwszy dzień i na razie jestem sceptyczna zobaczymy co bedzie dalej. Wiem, że ten zbiornik jest przymały na pyszczaki, przeniosłam się z 25l baniaczka i na razie nie chciałam się porywać na 300l bo nie wiem czy hodowanie pyszczaków mi się uda i czy po pierwszej porażce się nie zrażę, ale mam w planach wieksze. Tak teraz jest saulosi :) Nic innego nie nadaje sie na taki litraż

FLUVAL 204 da radę z biologią, ale nie da sobie rady z posprzątaniem mechanicznym to na pewno. Trzeba pakować do baniaka głowicę z gąbką. Najłatwiejszym sposobem do zrażenia się do malawi to założenie za małego baniaka (czytaj 80x40x40). Zakładaj te 300 litrów, a na pewno dasz radę, chyba że w kranie masz wodę pod dyskowce(wtedy trzeba kombinować z wodą). Nie uważam się za eksperta ale 80cm to za mało, chociaż podobno są tacy co im się udało, mi nie.

Posted

Witam wszystkich,podepnę się pod temat bo też mam baniak 112l który okazyjnie odkupiłem od gościa wraz z obsadą siedmiu pyszczaków ale nie wiem co to za gatunek?czy się nadaje do tego baniaka?wiem dla tych rybek musi być większe ale kupiłem już z obsadą więc na razie musi takie zostać.Podejrzewam że przynajmniej dwa samce to chyba redy czy coś w tym stylu,wywnioskowałem z różnych zdjęć w necie ale może się mylę,na siedem rybek samców jest chyba cztery.Podpowiedzcie które mogę zostawić a które usunąć myślę że jeden z nich ten szary to solusi czy coś w tym stylu.Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

post-12642-14695713359666_thumb.jpg

post-12642-14695713360194_thumb.jpg

post-12642-14695713360615_thumb.jpg

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
    • No oki,dzięki za wyjaśnienie-skutecznie zniechęciliście mnie do tego pomysłu.
    • Dokładnie. Walka z wiatrakami. Dlatego spływ do sumpa powinien się odbywać grawitacyjnie, bez zaburzeń. Pomysł absolutnie bez sensu, tak jak koledze doradzano na innym forum, do tego duże ryzyko zalania mieszkania.
    • To regulowanie przepływu to trzeba będzie robić wiele razy gdyż prędkość przepływu przez kubeł będzie się zmniejszać w miarę zapychania się brudem mediów a po przeczyszczeniu prefiltra przepływ ponownie wzrośnie i znowu regulacja...
    • Pewnie tak ale zarówno na filtrze jak i pompie można wyregulować przepływ.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.