Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam zacząć przygodę z Malawi i mam pytanie czy do filtracji wystarczy wewnętrzny filtr o przepływie 400l/h i kaskada również o takim samym przepływie, zamierzam ją zasypać ceramiką, planowana obsada to około 5-6 saulosi lub yellow. Jeśli nie to jaki kubełek wybrać, zastanawiam się nad HW-303A lub Aqua Nowa NCF 1200l. Dodam, że za około rok przeniosę się do akwarium około 500l.

Opublikowano

Tej ceramiki w filrze może być za mało, do tego problem, jeśli chcesz standardową pokrywe. Do tego szkiełka jako biologiczny spokojnie wystarczy hw-302.

Opublikowano

Yellowki do tego szkła odpadają.

Dla saulosi 1+3-4 wew + kaskada zasypana ceramiką wystarczy :)

Pamiętaj tylko o prefiltrze i regularnym czyszczeniu wew i prefiltra.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Podłącze się do tematu, jako świeżaczek ;) chciałabym zapytać czy do akwa o wymiarach 80x40x40 przy obsadzie 1+5 wystarczy filtr zewnętrzny FLUVAL 204 + napowietrzacz? Ewentualnie jak ustawić wylot filtra by woda była w ruchu? Czy dokupować filtr wewnętrzny?

Opublikowano
Witam,

Podłącze się do tematu, jako świeżaczek ;) chciałabym zapytać czy do akwa o wymiarach 80x40x40 przy obsadzie 1+5 wystarczy filtr zewnętrzny FLUVAL 204 + napowietrzacz? Ewentualnie jak ustawić wylot filtra by woda była w ruchu? Czy dokupować filtr wewnętrzny?

U mnie w pierwszym malawi, w podobnym baniaku identyczny filtr dawał radę (taka sama obsada- jak masz na myśli Saulosi), ale po roku przekonałem się na własnej skórze, że taki rozmiar akwarium nie nadaje się do malawi (moim zdaniem).

Opublikowano
U mnie w pierwszym malawi, w podobnym baniaku identyczny filtr dawał radę (taka sama obsada- jak masz na myśli Saulosi), ale po roku przekonałem się na własnej skórze, że taki rozmiar akwarium nie nadaje się do malawi (moim zdaniem).

Dziękuję, za odpowiedź. Jednak martwi mnie (jak wyczytałam w innych postach) ze ten filtr nie da rady "poruszyć" resztek zalegających na dnie. Na chwilę obecna woda jest w ruchu ale na dnie zalegają kupsztale. Mam ten filtr pierwszy dzień i na razie jestem sceptyczna zobaczymy co bedzie dalej. Wiem, że ten zbiornik jest przymały na pyszczaki, przeniosłam się z 25l baniaczka i na razie nie chciałam się porywać na 300l bo nie wiem czy hodowanie pyszczaków mi się uda i czy po pierwszej porażce się nie zrażę, ale mam w planach wieksze. Tak teraz jest saulosi :) Nic innego nie nadaje sie na taki litraż

Opublikowano
Dziękuję, za odpowiedź. Jednak martwi mnie (jak wyczytałam w innych postach) ze ten filtr nie da rady "poruszyć" resztek zalegających na dnie. Na chwilę obecna woda jest w ruchu ale na dnie zalegają kupsztale. Mam ten filtr pierwszy dzień i na razie jestem sceptyczna zobaczymy co bedzie dalej. Wiem, że ten zbiornik jest przymały na pyszczaki, przeniosłam się z 25l baniaczka i na razie nie chciałam się porywać na 300l bo nie wiem czy hodowanie pyszczaków mi się uda i czy po pierwszej porażce się nie zrażę, ale mam w planach wieksze. Tak teraz jest saulosi :) Nic innego nie nadaje sie na taki litraż

FLUVAL 204 da radę z biologią, ale nie da sobie rady z posprzątaniem mechanicznym to na pewno. Trzeba pakować do baniaka głowicę z gąbką. Najłatwiejszym sposobem do zrażenia się do malawi to założenie za małego baniaka (czytaj 80x40x40). Zakładaj te 300 litrów, a na pewno dasz radę, chyba że w kranie masz wodę pod dyskowce(wtedy trzeba kombinować z wodą). Nie uważam się za eksperta ale 80cm to za mało, chociaż podobno są tacy co im się udało, mi nie.

Opublikowano

Witam wszystkich,podepnę się pod temat bo też mam baniak 112l który okazyjnie odkupiłem od gościa wraz z obsadą siedmiu pyszczaków ale nie wiem co to za gatunek?czy się nadaje do tego baniaka?wiem dla tych rybek musi być większe ale kupiłem już z obsadą więc na razie musi takie zostać.Podejrzewam że przynajmniej dwa samce to chyba redy czy coś w tym stylu,wywnioskowałem z różnych zdjęć w necie ale może się mylę,na siedem rybek samców jest chyba cztery.Podpowiedzcie które mogę zostawić a które usunąć myślę że jeden z nich ten szary to solusi czy coś w tym stylu.Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

post-12642-14695713359666_thumb.jpg

post-12642-14695713360194_thumb.jpg

post-12642-14695713360615_thumb.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.