Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to źle ze oprócz sklepmalawi chcę obejrzeć pysie jeszcze w innym miejscu ?.

Jak nie spotkam to i tak pewnie kupie u nich ... ale teraz całe szczeście mamy takie czasy ze to klient sobie wybiera gdzie kupuje i co kupuje a nie jak dawniej ... albo filet albo nic i wypad :)

a co do sklepu malawi .... jedna sprawa mnie lekko zirytowała ...

zanim kupiłem JBL 250 zdecydowany byłem na Tetre EX 700 (chyba tak dokladnie sie nazywa) ... znalazłem go własnie przez allegro na sklepmalawi (konto blackmoore albo sklepmalawi) ... pisało dostępne dużo sztuk ... a jak poszedłem 10 kroków od domu ... do ich sklepu to sie okazało ze pan mi powiedział :

"Nie. Nie ma ich w kraju. Ale jest masa lepszych : EHEIM, HEILEA, JBL".

Czy na allegro można wystawiać coś czego się nie ma fizycznie ?.

Akurat w moim przypadku to może to i dobrze wyszło ... poczytałem jeszcze tu i na innych forach i wybrałem JBL 250.

Opublikowano
Czy na allegro można wystawiać coś czego się nie ma fizycznie ?

można

wystawić można to, do czego posiada się tytuł prawny, a to nie jest jednoznaczne z posiadaniem owej rzeczy 'na stanie'

wystarczy złożyć zamówienie i uzyskać potwierdzenie jego przyjęcia

pewnie 3/4 sprzedawców z allegro w podobnej sytuacji powiedziało by Ci "niech Pan śmiało licytuje, nie ma problemu", a potem Ty czekałbyś 2-3 tygodnie na nową dostawę

powyższe pytanie było wielokrotnie roztrząsane na CP allegro, a tu regulamin serwisu jest jednoznaczny

Opublikowano

Ale przeciez skoro pisze na allegro ze jest dostepnych 49 z 50 (na przykład) to czemu nie pisze ze np. towar w drodze albo cos takiego.

A tak to klient sobie jedzie do sklepu - traci paliwo (co akurat mnie nie dotyczy bo mam 20 m do sklepu) a w sklepie slyszy "sorki ale tego i tamtego nie ma".

A to jest wprowadzanie w błąd ...

Opublikowano

ciągniemy OT, no ale trudno ;) najwyżej administracja nas wyklnie :)

jeżeli na aukcji jest np. dostępnych 49 z 50, a obok napis 'aukcja prywatna', to znaczy że nie ma sensu przyjeżdżać/przychodzić po ten konkretny towar, bo w tym konkretnym momencie ów przedmiot jest deficytowy.

słowa 'aukcja prywatna' oznaczają, że nie da się zalicytować bez zgody sprzedawcy. Firmy handlujące na allegro często używają tej funkcji. Niestety kupujący mają bardzo wybiórczą percepcję, szczególnie jeśli powali ich jakaś promocja ;)

jakby klient uważnie przyjrzał sie aukcji, to nie musiałby tracić czasu ani paliwa

pozdrawiam

Opublikowano
Czy to źle ze oprócz sklepmalawi chcę obejrzeć pysie jeszcze w innym miejscu ?.

Jak nie spotkam to i tak pewnie kupie u nich ... ale teraz całe szczeście mamy takie czasy ze to klient sobie wybiera gdzie kupuje i co kupuje a nie jak dawniej ... albo filet albo nic i wypad :)

Jako ze w innym Topicu to ja wyraziłem zdziwienie że chcesz kupować gdzie indziej mając ich pod nosem to i wtrącę tutaj swoje trzy grosze - ale zaznaczam że wczesniej też Ci napisałem że to Twoja sprawa gdzie kupisz i tez informuję Ciebie że nie jestem jakoś związany ze sklepemmalawi bo akurat 100% mojej obecnej obsady pochodzi z innego źródła a i nastepne ewentualne zakupy też będą Tan-malowe wiec naprawdę na robieniu rekalmy sklepowimalawi mi nie zależy [tan-mal bym Ci polecił ale geograficznie jest to inny rejon Polski niż wymieniony przez Ciebie]

Wracając do meritum to masz pełną rację że jest demokracja i wolny rynek i każdy kupuje tam gdzie mu to odpowiada, problem polega na tym że w odróżnieniu od osprzetu który obejetnie gdzie kupisz to bedziesz miał taki sam pozostaje tylko kwestja ceny, obsługi, gwarancji itd to ryby w handlu bywaja różnej jakości i nie raz widziałem po sklepach róznego rodzaju mutanto/bastardy powstałe w wyniku krzyżówek lub chowu wsobnego tak długiego że liczba po F byłaby pewnie trzycyfrowa.

A biorąc to pod uwagę to sklepmalawi zalicza sie do źródeł gdzie na jkość ryb nie ma co narzekać.

I to tyle w tym temacie.

Opublikowano

vertex nie myślałeś nad tym aby skorzystaić z ich oferty w taki sposób że weźmiesz udział w licytacji a ryby odbierzesz osobiście, a jeśli będą mówili że nie ma możliwości odbioru osobistego to niech podjadą ryby taxi :wink:

Opublikowano

Macie racje ... a rybki i tak pewnie kupię z sklepmalawi.pl.

Chodziło mi bardziej o polecenie innego sklepu/dostawcy tak pewnego jak sklepmalawi.pl a nie o hodowców prywatnych.

Myślałem ze w okolicy jest jeszcze kilka firm które mają 100% jakości pysie.

Nie szukam możliwości zaoszczędzenia złotówki na rybce ... nie o to chodzi - po prostu chciałem sobie pooglądać w innych pewnych sklepach :).

Sprzęt mam z sklepmalawi.pl - zakupiony przez allegro.pl a odebrany osobiście ... a co do taxi - to chyba drożej wyszedłby przyjazd taxi pod sklep niż droga do mnie :) (jakieś 20m) :) :) :)

Opublikowano

To może ja jeszcze sowje trzy grosze dorzucę :D i to już będzie reklama sklepumalawi, ale trudno.

Powiem tak: jeździłem po ryby osobiście do Sosnowca i generalnie nie żałuję. Jeśli chodzi o ryby, to żałuję, że całej obsady nie mam właśnie z tego źródła. Ani jedna ryba przywieziona z Sosnowca nigdy nie chorowała, żadna nie padła, a ze swoich obserwacji powiem Ci, że wybarwiają się dużo ładniej od moich pozostałych ryb z innego źródła (ponoć też dobrego :twisted: ).

Generalnie, ja bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał. Pozdrawiam i powodzenia w hodowli :D

• 3 miesiące temu...