Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam proszę o opinie na temat preparatów firmy Tetra - Aquasafe,Nitrae minus,easy balance,tetra vital,osobiście nie jestem zwolennikiem wlewania chemii do wody ale jak ma to pomóc i poprawić warunki życia pyszczaków to jestem za

pozdrawiam

Posted

Poczytaj miedzy innymi taki wątek:

http://forum.klub-malawi.pl/tetra-easy-balance-t10139p2.html

Podstawa to dojrzały baniak.

Co do aqua safe, to ja uważam że lepszy jaki kol wiek uzdatniacz niż lanie do akwa wody bezpośrednio z kranu bez uzdatniacza. Oczywiście najlepsza jest odstana woda.

Co do Nitrate minus:

http://forum.klub-malawi.pl/tetra-nitrate-minus-pearls-t12706.html

Jeżeli chodzi o tetra vital... hmmm, ja lałem witaminy w trakcie i po leczeniu, po używaniu węgla aktywnego. Mam butelczynę AZOO ale myślę że to nie jest podstawa w akwarystyce:), używam tych witamin chyba bardziej dla lepszego samopoczucia swojej osoby łudząc się że także rybom się lepiej żyje. Zaszkodzić raczej nie powinno.

Posted
lepszy jaki kol wiek uzdatniacz niż lanie do akwa wody bezpośrednio z kranu bez uzdatniacza

A co w tym złego ? Ja mam np założony korpus narurowy z węglem przeznaczonym do podmian, wcześniej lałem prosto z kranu. Różnicy żadnej nie widze (prócz czystego sumienia) :)

Posted
A co w tym złego ? Ja mam np założony korpus narurowy z węglem przeznaczonym do podmian, wcześniej lałem prosto z kranu. Różnicy żadnej nie widze (prócz czystego sumienia) :)

Ja na myśli miałem bardziej nieobliczalność jakości wody w różnych częściach tego kraju, np. u mnie dzisiaj rano woda była zupełnie innej barwy niż wczoraj wieczorem - parametrów nie mierzyłem:)

Nigdy nie wiadomo jakiego syfu i kiedy do kranówy w wodociągach napuszczą, tematy o podtruciu chlorem przy podmianach na forum już były.

Posted
tematy o podtruciu chlorem przy podmianach na forum już były.

Mógłbyś podać dokładniej ? Bo pierwsze słyszę. To, że zabija flore wiemy, ale nie słyszałem, by komus akwarium padło z powodu chloru w kranówce.

Posted

Absolutnie nie uważam że lanie wody z kranu jest złe i że za każdym razem z obsady zrobi się miazgę bo tak oczywiście nie jest. Chlorem z kranówki ryby ciężko jest wykończyć przy standardowych podmianach... taki wątek kiedyś mi się przewinął ale go później nie śledziłem i tyle.

http://forum.klub-malawi.pl/kh-gh-wplywaja-zdrowie-zachowanie-ryb-t18463.html

Ja po prostu mam awersję do wody z kranu, zawsze leje odstaną. Dawno temu się przejechałem na kranówce (do dzisiaj nie wiem co w niej było) i tyle. Dla tego też moim zdaniem lepiej lać uzdatniacz niż wodę bezpośrednio z kranu ale to tylko moje zdanie:). I co chciał bym podkreślić to także poprawia mi to samopoczucie bo zdaje sobie sprawę że na 500 podmian 499 będzie zrobione z wody spełniającej najwyższe kryteria i normy UE,USA,ISO,KGB itp. :) ale ja nie ufam bo ten jeden raz może spowodować że wszystko szlag trafi i dla tego może warto lać uzdatniacz. Acz kol wiek nie gloryfikuje działania tego rodzaju środków.