Skocz do zawartości

Podkładka pod piasek i kamienie w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, haribo napisał:

Pytanko za 100 punktów ;) czy pcv na dno baniaczka przyklejacie silikonem ? jeśli nie to czy ewentualny piasek, który dostanie się między pcv a szybę akwarium niczym nie grozi ? 
Pozdrawiam 

..niczym nie przyklejamy. Dotnij tak aby z przodu i boków do szyby brakowało po 1 cm.  Dostanie się piasku pod PCV  niczym nie grozi.

Edytowane przez AndrzejWalb

• 3 miesiące temu...

Również noszę się z zamiarem docięcia pleksy na dno, ponieważ wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem, (brak kontaktu z podłożem kamieni, możliwość przesuwania skałek i zmiany aranżacji, no i podkopy ryb nie powodują uwalniania do toni wodnej kuleczek styro).

Mam pytanie raczej podobne do haribo, mianowicie (niestety) mam akwarium z półokrągłą szybą przednią i raczej kiepsko będzie dociąć pleksę po 1 cm od szyb. Myślę raczej o czymś takim na rysunku.

Oczywiście z przody nie będzie skałek. Zastanawiam się nad naprężeniami na szybę na dnie akwarium jeżeli docik Pleksy nie będzie na całym dnie jednakowy? Czy nie ma to większego znaczenia?

Akwarium 240L.jpg

HEHE bo mam. jest trwalsza i wytrzymalsza. Duże lepiej rozkłada siły nacisku. Bałem się tylko miejsca w którym kończy się pleksa.

Mogę oczywiście jeszcze próbować wyciąć pod zaokrąglenie, ale będzie to rzeźbienie  i boję się , że jak zaczną kopać (a z przodu przecież będzie piach) to dokopią się pleksy i będzie ją widać.

Edytowane przez mariusz-lew

47 minut temu, mariusz-lew napisał:

HEHE bo mam. jest trwalsza i wytrzymalsza. Duże lepiej rozkłada siły nacisku. Bałem się tylko miejsca w którym kończy się pleksa.

Mogę oczywiście jeszcze próbować wyciąć pod zaokrąglenie, ale będzie to rzeźbienie  i boję się , że jak zaczną kopać (a z przodu przecież będzie piach) to dokopią się pleksy i będzie ją widać.

Dokopią na pewno, najlepiej jakoś ją zamaskować, ja próbowałem różnych sposobów, ostatnim było pomalowanie farbą czarną akrylową i posypanie piaskiem zanim wyschło... jest lepiej niż zwykłe czarne, ale do ideału daleko ;)

U mnie pleksa jest jak szkło, będzie wrażenie jakby na dnie akwarium leżała jeszcze jedna szyba. uskok raczej po zgradowaniu pleksy nie powinien robić krzywdy rybom.

Chodzi raczej o wrażenia estetyczne.

Wycinając jak powyżej uskok będzie pod skałkami, więc z przodu mogą sobie kopać.

• 2 lata później...