Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż tak. Dzisiaj przyjechały pociągiem do mnie pyszczaki. Wpuściłem je do stu litrowego baniaka z wodą z akwarium ogólnego. I teraz moje pytanie: Pyszczaki latają jak nienormalne wycierając "usta" o szyby, jakby chciały płynąć dalej. Trzymam tutaj 12 rocznych pyszczaków Saulosi i Maingano. Muszą się przemęczyć tydzień w takim zbiorniku, póki nie będę w domu cały czas podczas dokładania ich do ogólnego zbiornika. Czy to zachowanie ich to skutek klimatyzacji w nowym miejscu?

Opublikowano

Każdy nowy "dom" jest czymś innym, co powoduje stres. Sama podróż była stresująca, więc daj im czas. Będą pływać tak ze dwa dni, też do góry i na dół bez sensu, ale tak to już jest.

Tematów takich jest mnóstwo, poszukaj czasem w szukajce :)

Tematu nie zamykam, gdyż jako nowy kolega możesz mieć jakieś pytania w tym temacie :)

Opublikowano

Serdeczne dzięki :) Szukać nie szukałem ( przepraszam), ale nie miałem na to czasu :D Egzamin za kilka godzin mnie czeka :D .

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź

--

To zadam jeszcze pytanie, na temat dostawiania ryb. Jak to zrobić, aby było to bezpieczne. Otóż do trzech sztuk półrocznych 5 cm saulosi i takich samych 3 sztuk maingano, chce dostawić 3 samice saulosi (roczne około 8 - 10 cm) oraz 4 maingano( samiec plus 3 samice). Co i jak robić :) słucham :)

Opublikowano

a jeżeli przenoszę ryby ze starej obsady jak i nowe osobniki do innego akwarium (pustego) to walnąć je wszystkie na raz? Nie pozabijają się? Czy najpierw stara obsada, potem nowa tak jak pisałeś wcześniej?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jakie będą parametry wody w nowym baniaku.

Jeżeli baniak będzie dojrzały to czemu nie wpuścić całej obsady na raz.

Gdy baniak będzie świeży to kilka i jak dojrzeje resztę.