Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanowiłbym się jeszcze nad pasożytami skrzeli... ale bez mikroskopu nie stwierdzisz nic niestety... możesz jedynie strzelić czymś "na ślepo" (ale czymś co nie zabija filtrów... np na bazie lavamisolu, jak capitox-s - nie wiem co tam u siebie w Lądku kupisz)

powodzenia

Opublikowano

Jak podmieniasz wode? Wiadra? bezpośrednio wężem? Wprowadziłeś coś nowego np. pokarm? kamienie?rośliny? Może być ciężko usunąć problem nie znajdując przyczyny..........

Opublikowano

Wlasnie jest problem ze nie mierzylem PO4.

Nigdzie nie moge dostac jakiegos miarodajnego testu (np saliferta) a wiem ze reszta daje takie wyniki ze sensu mierzenia raczej nie ma!

Co do mojego uprzedzenia do Seachemu.

Otoz w nowym baniaku Purigen dostal ponownie szanse i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam jakies 300ml w korpusie narurowym z baaardzo wolnym przeplywem i zasada dzialania jest podobna do fbf.

Co do przyczyn to nic nie dodawalem, nic nie odejmowalem, jedyne co zrobilem to pozdrapywalem troche sinic i przez chwile woda zrobila sie basaardzo drlikatnie zielonkawa od tychze zdrapanych sinic.

Co najciekawsze - ryby zdychaly w kolejnosci od najwiekszej do najmniejszej.

Maluchom nic sie nie stalo.

Opublikowano
Co najciekawsze - ryby zdychaly w kolejnosci od najwiekszej do najmniejszej.

Maluchom nic sie nie stalo.

to dziwne... to by oznaczało że musiały być wystawione na czynnik długofalowo i te duże "znosiły go dłużej", aż do pewnej granicy...

co przynajmniej w teorii wyklucza atak pasożytów, bo tu jak następuje wysyp to giną najszybciej młode... chyba że sposób/kolejność/odstępy w zakupie ryb nie wykluczają tego - nie znam timeframe

w przeciwnym razie typuję długotrwałą ekspozycję na metale ciężkie - objawy pasują

Opublikowano

Makok to sie dzialo za szybko zeby bylo nastepstwem jakiejs dluzszej akcji.

Poza tym wszystkie ryby byly w baniaku jednakowo dlugo.

Pojade do centrum moze beda mieli test na PO4 to cos bede wiedzial.

Opublikowano

PO4 >1 nie wiem ile dokładnie ale więcej niż 1 mniej niż 3.

Wczoraj kolejny trup!

Zapodałem ROWAphos i miejmy nadzieję że nic złego więcej się nie zdarzy.

Z drugiej strony wyczytałem że takie stężenie nie zabija ryb!

Czyli co?

BTW Wczoraj zamówiłem mikroskop :-)

Opublikowano

w podmienianej wodzie mogły być bakterie lub inne toksyczne świństwo :/

Ja kiedyś miałem wszystko dobrze w baniaku dopóki nie dokupiłem kilku szt. pyśków w jednym z bardziej cenionych sklepów w Wawie i jak się okazało wprowadziłem do swojego baniaka dziwną niezidentyfikowaną do dzisiaj przez nikogo "chorobę". Ryby albo bladły (objawy podobne do tych co Ty masz u siebie) i miały ciemnobrązowe mikrokropczki na płetwach i różowawą poświatęna płetwie ogonowej, albo czarne kropy-"narośle" (brak zmian w zachowaniu ryby).

Opublikowano

Mi padło kiedyś 16 sztuk młodych bez powodu i bez przyczyny. Były z mojej hodowli czyli innego akwa......parametry oki. Zauważyłem jedną rzecz.....padły kupiłem w sklepie następne i mam do dzisiaj. Nic z tego nie kapuje!

--

Tak z ciekawości popytałem dostawcę.Już znam i przyczynę. To były ryby z kazirodztwa. Padają bez powodu i bez przyczyny......................

Opublikowano

Tak z ciekawości popytałem dostawcę.Już znam i przyczynę. To były ryby z kazirodztwa. Padają bez powodu i bez przyczyny......................

To chyba zart