Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum:rolleyes:

Mam na imię Adam. Moja przygoda z Malawi zaczęła się jakieś 18 lat temu kiedy byłem chłopcem, cóż nie miałem wtedy wiedzy oraz odpowiednich warunków by hodować pyszczaki. Znałem się na tyle by nie trzymać ich z rybkami w stylu głupki czy neon lecz nie na tyle żeby nie wpuszczać tam ryby "Batrachomoeus trispinosus" kierowałem się tym że skoro oba gatunki występują w Afryce to powinno być ok... Niestety wszystkie pyszczaki zostały zjedzone a predatora oddałem do sklepu :P miałem wtedy 7 lat wiec nie karćcie mnie za bardzo.

Aktualnie mieszkam w UK i 6 miesięcy temu założyłem swoje pierwsze Malawi akwarium. Miałem dość sporo problemów z obsadą wynikającą głównie z niewiedzy właścicieli sklepów akwarystycznych na wyspach i tego że największe pyszczaki jakie mieli w sprzedaży miały 3cm a kiedy dorastały okazywało się że wszystkie to samce :P sajgon miałem niesamowity ale udało mi się znaleźć w końcu odpowiedni sklep akwarystyczny oddalony o 80km. Zanim go znalazłem odwiedziłem dziesiątki bezużytecznych psełdo akwa sklepów mnóstwo pieniędzy poszło w błoto... no ale w końcu mi się udało, no prawie :mad:

Posiadam baniak 350l, piasek, drobny żwir, skały wapienne oceaniczne, i kilka sztucznych roślin dla koloru. Wodę podmieniam co tydzień 30% aktualnie PH wynosi 7,8.

Obsada akwarium:

Labidochromis caeruleus 1samiec i 3 samice

scaled.php?server=834&filename=1000098v.jpg&res=landing

Aulonocara red orchid 1 samiec i 3 samice

scaled.php?server=856&filename=1000159bo.jpg&res=landing

I teraz moje pytanie posiadam 4 pyszczaki z poprzedniego sklepu zoologicznego które w końcu wyrosły a ja nie mam pojęcia co to jest... sprzedawca zapewniał mnie ze to zebra ale równie dobrze może to być pyszczak rdzawy lub złotopłetwy. Pyszczak ma kolor fioletowy jest to samiec, jak się wścieknie w kilka sekund zmienia kolor na bledszy okazując pasy, pozostałe 3 ryby według sprzedawcy samice bardzo różnią się od siebie też daje zdjęcia.

Pomóżcie... !!!

1. Samiec w normalnym kolorze (8cm)

scaled.php?server=528&filename=1000078hm.jpg&res=landing

2. Samiec wkurzony zaczyna zmieniać kolor

scaled.php?server=829&filename=1000096qm.jpg&res=landing

3. Samiec podczas wali o terytorium

scaled.php?server=193&filename=1000107ej.jpg&res=landing

4. Podobno samica (6cm)

scaled.php?server=545&filename=1000152w.jpg&res=landing

5. Podobno samica ale ta jest dosłownie czarna podczas agresji jej pasy robią się białe (aparat bardzo ja rozjaśnił) (5cm)

scaled.php?server=525&filename=1000148k.jpg&res=landing

6. Ostatnia podobno samica, ta jest bardzo mała i innej maści (4cm)

scaled.php?server=843&filename=1000105w.jpg&res=landing

Wszystkie te ryby wyglądały dokładnie tak samo kiedy je kupiłem i były tej samej wielkości około 3cm :confused:

Aha i jeszcze jedno pytanko, samiczka yellowka kiedy miała około 4cm zaczeła nosic jaja było ich 3, wszystkie donosiła ale po tym strasznie wyblakła i już taka została (młode nie przetrwały w ogólnym) kilka dni temu miała kolejne tarło gdzie naliczyłem się 10 jaj a rybka teraz ma 7cm, jednak w nocy połknęła ikrę (tego mogą być rożne przyczyny) jednak ciekawi mnie czemu tak wyblakła??

scaled.php?server=210&filename=1000080s.jpg&res=landing

bardzo proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie rady;)

Opublikowano

Po pierwsze ryby wyglądają raczej na zebry. Po drugie różne zebry. Po trzecie nie mam pojęcia jakie zebry ( może mieszaniec), po czwarte są to źle karmione zebry. Wskazywałoby to na przewagę karm mięsnych bo jednak yellow wygląda fenomenalnie ( tylko samiec ) podobnie jak aulonka. Gdybyś ryby przekarmiał to wszystkie byłyby tłuste i brzydkie jak te zebry ;). Zdjęcie 4 to raczej zdominowany samiec, chyba że najsilniejsza samica upodabnia się do samca jak to się nieraz dzieje. Zdjęcie 5 to raczej samica, zdjęcie 6 to że gruba to jeszcze nie samica ;), jeśli samica to innej odmiany. Jedno jest pewne to jakaś zbieranina lub ryby z jednego miotu ale bądź potomstwo ryb sztucznych ( wyhodowanych jako odmiana barwna w laboratorium ) rozmnożone przez amatora, bądź powstałe ze zmieszania odmian barwnych. Podsumowując. Pozbądź się tej zbieraninki i do pięknego yellow ( samica jest brzydka a kolor w ogóle nie przypomina yellow ) oraz aulonocar dorzuć trzeci gatunek. Odpowiedni dla ich diety. O ile masz na to warunki bo nie napisałeś jaki masz baniak poza litrażem.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo przepraszam że post nie tu gdzie trzeba, nie wiedziałem gdzie go założyć:confused:

Wymiary mojego baniaka to 150x40x50

Rybki karmię granulatem który jest jednym z lepszych na rynku rybki bardzo go lubią.

new_era_rift_lake_green.jpg

karma zawiera: Białko 37%, materii nieorganicznej 16%, oleje i. tłuszcze 7,4%, wilgotność 19%, włókno 1,8% no i oczywiście witaminy A,D3,E,Cynk,Magnez,Żelazo,Jod,Miedź,Molibden,Selen

Poza tym raz dziennie dostają mrożoną kostkę szpinaku + witaminy oraz kostkę mix-u dla Malawi który zawiera: daphnia, biale i czarne larwy komara, mięso małży, mieso krewetek, mięso słonowodnych ryb, gammarus, krill, mysis, szpinak, sałata, marchewka, banany, wolffia, spirulina, + paleta witamin

Czasem coś uszczypną jeszcze z granulatu dla glonojada (to głównie algi).

Tylko jedna z samic yellow jest taka brzydka, przed noszeniem jaj miała normalny kolor (może to z niedotlenienia)

Zeberek pewnie się pozbędę...

Tylko czym je zastąpić? Coś proponujecie?? Może jakąś Aulonocarą??

Opublikowano
to więc ja zaproponuję, co myślicie o "Aulonocara maylandi"??

Pasuje do Yello

oddaałem

Wszystkie?

--------

tak na marginesie to masz 300l nie 350 :) 150x40x50.