Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej!

Dziękuje za podpowiedzi, każdą z Waszych propozycji przeanalizowałem , o każdym gatunku który mi zaproponowaliście dokładnie przeczytałem.

Nie będę ukrywać że najbardziej zależy mi na różnorodności kolorów mbuna przy jak najmniejszej obsadzie gatunkowej.

Podjołem już (chyba) ostateczną decyzję w której kierowałem się kolorem samca i samicy , stopniem agresji , i wielkością odpowiednią do akwarium 240l.

Postanowiłem że zakupie na początek po 8 sztuk każdego z poniższych gatunków. Mianowicie...

:arrow: 1 Maylandia estherae red red

:arrow: 2 Pseudotropheus saulosi

:arrow: 3 Labidochromis perlmutt

mam pytanko: Czy wyróżnia się kilka rodzajów perlmutt-a?

bo mi zależy na takim:

:arrow:http://www.cichlids.dk/thumb/24577.jpg

A widzż ze są także inaczej ubarwione perlmutt-y

:arrow: a) http://www.cichlids.dk/thumb/24576.jpg

:arrow:B)http://www.cichlids.dk/thumb/24578.jpg

dziekuję!

Opublikowano

Najlepsza obsada do 240stki, znajduje sie w moim descu ^_-

Obiektywnie i subiektywnie, mam najlepsza, najciekawsza, najfajniejsza a i cala reszta nei ma racji Red red Hongi Demasoni Rox xD

Opublikowano
Najlepsza obsada do 240stki, znajduje sie w moim descu ^_-

Obiektywnie i subiektywnie, mam najlepsza, najciekawsza, najfajniejsza a i cala reszta nei ma racji Red red Hongi Demasoni Rox xD

Do 240stki może i tak, ale czy w 250tce też jest tak różowo... nie jestem przekonany :twisted::P .

A poważnie, nie wiem, czy 3 tak silne gatunki jak demasoni, redy i socolofi (czy też inne maingano, czy hongi) to dobry pomysł do 120 cm akwa, zwłaszcza, że demasoni powinny być trzymane w dużych grupach, znacznie większych niż 1+4.

mam pytanko: Czy wyróżnia się kilka rodzajów perlmutt-a?

bo mi zależy na takim:

Na pierwszej fotce to albo młoda ryba, albo samica, albo zdominowany samiec. Dominujący perlmutt jest znacznie ładniejszy.

Opublikowano

hej! sabotage

nie wątpie w to , gatunki które masz opisane w 250l

są bardzo ładne , tylko zastanawiam sie jaka panuje atmosfera w Twoim akwarium , bo raczej najłagodniejszych ryb to nie masz ;)

Ja chce mieć ładnie ubarwione akwarium , jak zapewne i Ty masz. Ale przy zachowaniu zasad. Przede wszystkim moje akwarium ma spelniac rolę dekoracyjną przy ktorej będe mogł sie zrelaksować a nie 24 godzinny poligon ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Alez nei jest tak zle, jest dobry wujek Hongi...

Reszta jest baardzo grzeczna, wojna w akwa raz na tydzien(mam je jakies ospale, takie chillout'owe)

Jesli ma byc kolorowo to poszedlbym w Demasoni np 2+6 Redy 1+3 , fajne ruchliwe ,ozdobne ryby...

Tak serio to wszytsko zalezy od Ciebie, powiem szczerze, ze sam zastanawiam sie nad odjeciem jednego gatunku, tylko one wszyytskie sa takieeee piknE;-)

Opublikowano

Podczepie się pod temat.

Czy moge razem chodować w 240L akwarium te rybki:

- saulosi

- yellow

- red red

Na początek planuje kupić po 10 sztuk kazdej z nich. Docelowo ma zostać około 18 rybek. Co o tym sądzicie?