Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W sprzyjających warunkach może utrzymać się układ 1+2, choć nawet w 200cm zostaje tylko 1+1.Taki charakter mają te cyanorhabdosy

Damian pisze z wlasnego doświadczenia miałem układ 2+4 i do momentu sprzedaży a ryby miały po 1,5 roku wiec jest to możliwe hihi dlatego napisałem

Opublikowano
Tak jak napisał meszek dokup najwyżej z każdego gatunku rybek tak żeby gatunek liczył 10 młodzików jak już będzie wiadomo co to za płeć zredukujesz do takich układów jak pisał niżej kolega:D

pozdrawiam

Czyli jak, mam wyprowadzić Alunocare i Auratusa, i dokupić rybek jak w cytacie, a później redukcja ?1

Opublikowano
Czyli jak, mam wyprowadzić Alunocare i Auratusa, i dokupić rybek jak w cytacie, a później redukcja ?1

Nie trochę się źle wyraziłem sorki.Auratusa i aulonke oddaj a do pozostałych dokup do dychy żeby było z gatunku:)

Opublikowano
Sławek wiesz o tym, że to mission impossible?

W sprzyjających warunkach może utrzymać się układ 1+2, choć nawet w 200cm zostaje tylko 1+1.Taki charakter mają te cyanorhabdosy...

Maingano to ryba, która żyje samotnie, wobec powyższego jest jedną z nielicznych, które można trzymać w parze i jest to bardziej realne niż w przypadku np żyjących podobnie demasoni. Problemy przy parze pozostają jednak podobne. Samiec mający jedną samice wcale z tego faktu nie musi być zadowolony. W naturze wytarta samica oddala się na ogromnych przestrzeniach jeziora w sposób uniemożliwiający jej prześladowanie przez samca ( powiedzmy kilkanaście metrów dalej w szczelinę skalną ). Samiec bądź poszukuje innej samicy bądź co jest bardziej prawdopodobne czeka na następne spotkanie. Taką randkę w biegu. Pobudza go do tarła dopiero spotkanie partnerki. Teraz odnieście to do sytuacji w zbiorniku. Mamy te 150 cm x 50 cm powierzchni. Samica jest wytarta i ... odpływa w szczelinę a samiec co chwila ją widzi, jest więc cały czas pobudzony bo laska w zasięgu wzroku ... i ją prześladuje będąc jednocześnie agresywnym wobec innych ryb. Samica nie może się oddalić samiec jest pobudzony. Tu wiele zależy od wystroju wnętrza akwarium i temperamentu samca. Duża liczba kryjówek mało temperamentny samiec to na pewno czynniki dające szanse na udane pożycie w monogamii. Teraz jednak zwalisko półek skalnych nie jest na topie a pojedyncze kamienie nie gwarantują samicy maingano odpowiedniej liczby kryjówek. Przy dużym zarybieniu i to silniejszymi gatunkami nie koniecznie musi to być śmiertelny problem bo samiec nie napnie się w sposób dostateczny bo dominującym rybom nie do końca to odpowiada. Często musi się wiec ewakuować i to absorbuje jego uwagę odciążając samice. Jednak gdy sam jest bardzo wysoko w hierarchii to może oznaczać że zostaniemy z obsadą 1+0 a dokooptowanie samicy to nie jest łatwa sprawa przy nieznacznym dymorfiźmie. Słowem zazwyczaj kończymy przygodę z tym pięknym gatunkiem. Rozwiązaniem drugim jest więc podobne zachowanie jak przy demasoni a wiec dużo ryb które spowodują rozłożenie agresji. Jednakże z małą poprawką. Ryb może być mniej niż u demasoni i lepiej aby to był jeden samiec ( samce sa jednak wyraźnie silniejsze nie tak jak u demasoni ) układ od 1 + 4 to bardzo duże szanse na powodzenie. Samiec adoruje samice, samice tłuką się miedzy sobą ale raz musza uważać na samca a dwa jest ich więcej niż 2 więc raczej nie następują mordy. W przypadku samców jest już gorzej bo te nie tolerują przeciwnika i są bardziej zawzięte w jego zwalczaniu. Zbyt duża liczba samców to tez problem dla ryb innych gatunków bo są to silne ryby. Osobiście jestem zwolennikiem pielęgnowana tych ryb w haremach najlepiej 1+ 5 - 7, samic czym mniejszy harem tym więcej szans na finalne 1 + 0.

Opublikowano

Udało mi się znaleźć nowy dom dla Alunek i Auratusa :) Teraz "tylko" ich złapać.

Rybki wyłowione :) Teraz zostały mi 4 gatunki:

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 4 szt

Labidochromis sp. hongi - 4 szt

Pseudotropheus acei - 6 szt

Pseudotropheus saulosi - 4 szt

Mam pytanko, bo podpowiadacie żeby dokupić do 10 sztuk z każdego gatunku, i potem redukcja do układów haremowych. A jak by dokupić tylko do 5 lub 7 sztuk z każdego gatunku, i jeszcze dokupić całkiem inny jeden lub dwa gatunki ?

--

Co wy na to ??

Opublikowano

Ja osobiście zostałbym przy tych czterech gatunkach dokupić coś np(do tych 7szt) cieszyć oko i czekać co się rozwinie w akwa tzn jakie ułożą się haremy Bo na pewno nastąpi naturalna selekcja Jeżeli dołożysz jeszcze coś to będzie za dużo takie moje zdanie ale ktoś może mieć inne