czendlik82 Opublikowano 21 Maja 2012 #1 Opublikowano 21 Maja 2012 Witam ja mam coś takiego: Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - 3 szt Aulonocara - 3szt Labidochromis sp. hongi - 3 szt Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt Pseudotropheus acei -3 szt Pseudotropheus saulosi - 5 szt Co sądzicie o takiej obsadzie?
matejk Opublikowano 21 Maja 2012 #2 Opublikowano 21 Maja 2012 a patrzales w dziale przykładowe obsady?Pyszczaki hoduje się w większych haremach niż 1:2
Slawek-meszek Opublikowano 21 Maja 2012 #3 Opublikowano 21 Maja 2012 Szczerze powiedziawszy to Aulonocare(nawet nie pytam jaka?) bym sobie odpuścił całkowicie ni jak nie pasuje do tej obsady przede wszystkim jest typowym miesożercą i nie pasuje do L hongi i P acei , a po za tym nie powinni się łączyć z mbuną. Zwiększyłbym obsady, hongi, maingano do 1+4 saulosi juz masz 5szt auratusa zostaw 1+2 a acei piękny haremik 2+5
harisimi Opublikowano 24 Maja 2012 #4 Opublikowano 24 Maja 2012 Napisz jakie to ryby młode ? Do rozróżnienia pod względem płci. Jeśli to młode ryby to skasuj Aulonocara i do wyboru albo auratus albo maingano, dokup co najmniej 5 szt saulosi, hongi,acei i do wyboru maingano lub auratus. Po pewnym czasie zaczną kształtować się haremy. W przypadku maingano i tak zostanie jeden samiec, acei też nastaw się na 1 samca a u hongi i saulosi możesz pomyśleć o wielosamcowości ( większe szanse u saulosi ).
czendlik82 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor #5 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Więc tak. Było od samego początku: Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - 3 szt Aulonocara - 3szt Labidochromis sp. hongi - 3 szt Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt Pseudotropheus acei -3 szt Pseudotropheus saulosi - 5 szt Potem dokupiłem rybki. Obecnie od miesiąca jest: Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 4 szt Alunocara - 3 szt bez zmian Labidochromis sp. hongi - 4 szt Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt, zostały 2 szt jednego wykończyły. Pseudotropheus acei - 6 szt Pseudotropheus saulosi - 5 szt, zostały 4 szt jednego wykończyły. Rybki mają teraz około 4cm, Alunocary mają około 5-6cm. Co mam zmienić w obsadzie. Alunocary zostawię bo nie mam z nimi co zrobić.... Wrzucę parę fotek bo nie które rybki pozmieniały kolorki, a i pomóżcie mi w rozróżnieniu płci
Slawek-meszek Opublikowano 11 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Tak naprawdę to tu nie pasuje wcale ta aulonka żywieniowo tak jak wczesniej napisałem i harsimi tez nie pasuje tu wcale Auratus to agresor i może powoli wykańczać Ci inne rybki już to zaobserwowałeś
czendlik82 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor #7 Opublikowano 11 Czerwca 2012 No dobra, gdy by mi się udało Alunce i Auratusowi znaleźć nowy dom, co co z reszta obsady? Dokupić coś?
Slawek-meszek Opublikowano 11 Czerwca 2012 #8 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Z Twoich zdięć nic nie wynika (nic nie widać) ale z tego co już można zobaczyć to ciężko ustalić czy masz samiczki czy samczyki Z maingano będzie strasznie ciężko określić co jest u saulosi to w sumie chyba powinieneś już coś widzieć Dla mnie powinieneś utrzymać maingano 1+4 saulosi 1+4, hongi 1+3, P acei 2+4-5 byłby fajny haremik
matejk Opublikowano 11 Czerwca 2012 #9 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Tak jak napisał meszek dokup najwyżej z każdego gatunku rybek tak żeby gatunek liczył 10 młodzików jak już będzie wiadomo co to za płeć zredukujesz do takich układów jak pisał niżej kolega:D pozdrawiam
Perez666 Opublikowano 11 Czerwca 2012 #10 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Dla mnie powinieneś utrzymać maingano 1+4 Sławek wiesz o tym, że to mission impossible? W sprzyjających warunkach może utrzymać się układ 1+2, choć nawet w 200cm zostaje tylko 1+1.Taki charakter mają te cyanorhabdosy...
Rekomendowane odpowiedzi