Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja mam coś takiego:

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - 3 szt

Aulonocara - 3szt

Labidochromis sp. hongi - 3 szt

Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt

Pseudotropheus acei -3 szt

Pseudotropheus saulosi - 5 szt

Co sądzicie o takiej obsadzie?

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to Aulonocare(nawet nie pytam jaka?) bym sobie odpuścił całkowicie ni jak nie pasuje do tej obsady przede wszystkim jest typowym miesożercą i nie pasuje do L hongi i P acei , a po za tym nie powinni się łączyć z mbuną. Zwiększyłbym obsady, hongi, maingano do 1+4 saulosi juz masz 5szt auratusa zostaw 1+2 a acei piękny haremik 2+5

Opublikowano

Napisz jakie to ryby młode ? Do rozróżnienia pod względem płci. Jeśli to młode ryby to skasuj Aulonocara i do wyboru albo auratus albo maingano, dokup co najmniej 5 szt saulosi, hongi,acei i do wyboru maingano lub auratus. Po pewnym czasie zaczną kształtować się haremy. W przypadku maingano i tak zostanie jeden samiec, acei też nastaw się na 1 samca a u hongi i saulosi możesz pomyśleć o wielosamcowości ( większe szanse u saulosi ).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak. Było od samego początku:

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - 3 szt

Aulonocara - 3szt

Labidochromis sp. hongi - 3 szt

Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt

Pseudotropheus acei -3 szt

Pseudotropheus saulosi - 5 szt

Potem dokupiłem rybki.

Obecnie od miesiąca jest:

Melanochromis cyaneorhabdos - maingano 4 szt

Alunocara - 3 szt bez zmian

Labidochromis sp. hongi - 4 szt

Melanochromis auratus pyszczak złocisty - 3 szt, zostały 2 szt jednego wykończyły.

Pseudotropheus acei - 6 szt

Pseudotropheus saulosi - 5 szt, zostały 4 szt jednego wykończyły.

Rybki mają teraz około 4cm, Alunocary mają około 5-6cm. Co mam zmienić w obsadzie. Alunocary zostawię bo nie mam z nimi co zrobić.... Wrzucę parę fotek bo nie które rybki pozmieniały kolorki, a i pomóżcie mi w rozróżnieniu płci :)

post-12293-14695713292766_thumb.jpg

post-12293-14695713295008_thumb.jpg

post-12293-14695713297075_thumb.jpg

post-12293-14695713297474_thumb.jpg

post-12293-14695713297731_thumb.jpg

Opublikowano

Z Twoich zdięć nic nie wynika (nic nie widać) ale z tego co już można zobaczyć to ciężko ustalić czy masz samiczki czy samczyki

Z maingano będzie strasznie ciężko określić co jest u saulosi to w sumie chyba powinieneś już coś widzieć

Dla mnie powinieneś utrzymać maingano 1+4 saulosi 1+4, hongi 1+3, P acei 2+4-5 byłby fajny haremik

Opublikowano

Tak jak napisał meszek dokup najwyżej z każdego gatunku rybek tak żeby gatunek liczył 10 młodzików jak już będzie wiadomo co to za płeć zredukujesz do takich układów jak pisał niżej kolega:D

pozdrawiam

Opublikowano
Dla mnie powinieneś utrzymać maingano 1+4

Sławek wiesz o tym, że to mission impossible?

W sprzyjających warunkach może utrzymać się układ 1+2, choć nawet w 200cm zostaje tylko 1+1.Taki charakter mają te cyanorhabdosy...