raffmal60 Opublikowano 17 Maja 2012 #1 Opublikowano 17 Maja 2012 Witam. Mam pytanie dlaczego prawie całą powierzchnię kamieni porósł gęsty zielony glon? Zawsze myślałem,że jest to od NO3.U mnie jednak NO3 wynosi jedynie 20 więc jest do dla mnie dziwne. Czy może to być od światła?Aktualnie mam jakieś świetlówki Sylvania 4x54w. I prosiłbym również o identyfikację tego glona czy nie jest on groźny dla pyszczaków. I jak się pozbyć tych glonów i czy w ogóle jest sens? Dodatkowo żwir pociemniał w kilku miejscach i średnio to wygląda...Od czego to mogło się stać? Poniżej kilka zdjęć: Pozdrawiam
grzesiekk Opublikowano 17 Maja 2012 #2 Opublikowano 17 Maja 2012 Bo to nie glon tylko sinice. Na forum znajdziesz pare sprawdzonych metod A żwir pociemniał pewnie przez atak okrzemków. Dawno to akwa zalane?
raffmal60 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 17 Maja 2012 Akwarium zalane około miesiąc temu.Mam jakiś preparat na sinice.Nazywa się Easy-Life AlgExit. Wlać tego preparatu do akwarium? Czy te sinice są szkodliwe dla ryb?
matejk Opublikowano 17 Maja 2012 #4 Opublikowano 17 Maja 2012 Z tego co wiem sinica ma kolor fiolotowaty a mi to wygląda na zwykle glony które są pozadane przez miłośników malawi w swoich baniakach:-DMoże się mylę?
marek_z_81 Opublikowano 17 Maja 2012 #5 Opublikowano 17 Maja 2012 Nic nie lej. Posprzątaj mechanicznie co się da, zaciemnij akwarium na ok 5 dni, powinno pomóc. Poszukaj na forum szczegółów było wiele razy
eljot Opublikowano 17 Maja 2012 #6 Opublikowano 17 Maja 2012 Z tego co wiem sinica ma kolor fiolotowaty Jest bardzo wiele odmian sinic, "nasze"najczęściej są ciemnozielone u morszaczaków czerwonawe 1
eljot Opublikowano 17 Maja 2012 #8 Opublikowano 17 Maja 2012 Tak na marginesie gdzieś czytałem że spirulina jest również odmianą sinic
aarset Opublikowano 17 Maja 2012 #9 Opublikowano 17 Maja 2012 Tak na marginesie gdzieś czytałem że spirulina jest również odmianą sinic Dokładnie tak i do niedawna znana była pod nazwą Spirulina platensis. Obecnie przeniesiona została do innego rodzaju i obowiązująca nazwa to Arthrospira platensis.
Rekomendowane odpowiedzi