Jump to content

Jak dobrze uszczelnić akwarium?

mdhlodz

Recommended Posts

Cześć, mam problem. Mam roczne pyszczaki więc już dość spore. Mam plastikową pokrywę wromaka w moich 240l. Ponieważ lało się ciurkiem spod pokrywy uszczelniłem ją. Dałem uszczelkę "P"na listwie zewnętrznej oraz kolejną"P" w samym rogu. Na dokładkę dołożyłem uszczelkę "D"na górę tak by leżało na szkle. I nadal cieknie, fakt nie mam zacieków na szybach ale kapie mi z plastiku. I nie leży idealnie na akwarium tak by dociskało. Jak rozwiązać problem? W jaki sposób wy nakleiliście uszczelki?

Wizualizacja http://imageshack.us/photo/my-images/269/uszczelkag.jpg/

Jak miałem akwarium 120 l to faktycznie wklejałem uszczelkę bo potrafiło kapać, teraz mam 240 l i ten problem nie występuje. Woda skrapla się na pokrywie i wzmocnieniach, i chociaż pokrywa nie leży idealnie to wszystko kapie do akwarium

Problem polega na tym, że to dwa pyski ,które kotłują się w jednym miejscu bardzo chlapią. Mam lustro wody 1cm od wysokości akwarium bo pokrywa po wklejeniu poprzeczek poprzecznych się uniosła, a nie chciałem by jarzeniówki raziły w oczy. Teraz mam wyraźną przerwę między lustrem wody a pokrywą. Napewno uszczelki tez podniosły ją. Dziś na uszczelkę "D" nakleiłem kolejną aby lepiej dociskała, więc zobaczymy jak się to sprawdzi.

Dlatego ja poprzeczki poprzeczne wkleiłem od spodu. Po za tym u góry wokół akwarium mam naklejona czarna folię w formie opaski o szerokości 3cm. Pozwoliło to obniżyć taflę wody, a i tak nie widać lustra

Dlatego ja poprzeczki poprzeczne wkleiłem od spodu. Po za tym u góry wokół akwarium mam naklejona czarna folię w formie opaski o szerokości 3cm. Pozwoliło to obniżyć taflę wody, a i tak nie widać lustra

U mnie od spodu było trudno bo mam dwie poprzeczki z powodu niesymetrycznego pęknięcia wzmocnienia wzdłużnego. Chciałem zrobić taką "opaskę" i obniżyć poziom wody ale boję się, że to będzie nie estetyczne. Masz może foto swojego. Ciekaw jestem jak to wygląda.