Skocz do zawartości

Ogrzewanie wody z CO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno, dawno temu...niejaki Jurgen szykował baniak ze 3000l (?) i wpomniane było chyba o takim pomyśle. Ogólnie pomysł mógłby się sprawdzić w takich potwornie wielkich zbiornikach.Ale wg. mnie jest to mocno upierdliwe rozwiązanie.

Opublikowano

Witam.Ja to myślę zrobić w taki sposób.W pionie co idzie do grzejników zamontować trójniki.Za trójnikami zwykłe zawory.Później na wlocie zastosować zawór do ogrzewania podłogowego żeby za gorąca woda nie wpływała do akwarium ( tak myślę max 50 st). Po tym zaworze rurą pex 16 mm do akwarium na górze akwarium ( w najwyższym punkcie) odpowietrzniki.Później rozłożyć na styropianie węże i przykryć piaskiem.Na wylocie już do pionu zastosować elektrozawór.Sterować nim będzie termostat RT-2.(Myślałem też nad zaworem grzejnikowym z kapilarą.Taniej by to wyszło ale boję się,że to ma małą dokładność i będzie duża rozbieżność w tem. wody).Termostat podłączony pod sterownik pompy co żeby nie pracował termostat jak w np nie pali się w piecu.Teoretycznie powinno działać a jak będzie to się zobaczy w przyszłości.Dodam tylko,że to ma na celu wspomagać grzałkę w okresie grzewczym czyli w naszych warunkach ok. 8 miesięcy.Ma ktoś jakieś uwagi ew inny pomysł?

Opublikowano
Działać będzie ale z pewnością pyszczaki odkopią te węże i będzie to dość kiepsko wyglądać :confused:

Jeszcze inna koncepcja tylko nie wiem czy nie zaszkodzi rybą stały kontakt wody z miedzią? A mianowicie zastosować wymiennik ciepła.Woda z co do wymiennika.Z akwarium pompa pompuje przez wymiennik wodę z powrotem do akwarium.Teraz doczytałem.Wymienniki są z tzw nierdzewki.To lepsze niż miedź.

Opublikowano
Jak najbardziej.

Tylko muszę doczytać jaka była by skuteczność wymiennika gdy tem wody była by w granicach 45 stopni? Ale wydaje mi się to lepszy pomysł od rur pex.Muszę to przeanalizować:D

Opublikowano

A te akwarium stoi gdzieś w nieogrzewanym pomieszczeniu,że aż tak kombinujesz? Jeśli w zwykłym pokoju to podniesienie temp. o te 5 stopni może nie być aż tak kosztowne jak budowa kolejnej instalacji.

Opublikowano
A te akwarium stoi gdzieś w nieogrzewanym pomieszczeniu,że aż tak kombinujesz? Jeśli w zwykłym pokoju to podniesienie temp. o te 5 stopni może nie być aż tak kosztowne jak budowa kolejnej instalacji.

Jeszcze nie stoi (najbliższe plany 250x50x60)ale jasne,że w ogrzewanym pomieszczeniu będzie stało.Ale jak się pali mimo wszystko w domu to na pewno oszczędniej jest zrobić taka instalację.Koszt instalacji ok 300 zł.Myślę,że przy dużych akwariach jest to warte:D