Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem TETRY EX 700 i mniej szczęśliwym posiadaczem Eheima 2315. Tetra jest tak cicha, że prace filtra stwierdzam po wypływie wody z węża. :)

Opublikowano
polecam FLUVALA, mam od kilku lat i niezmiennie cicho pracuje

przyłączam się do opini.

Inna kwestja to że hałas może być większy zpowodu hlupotu wody na wylocie z filtra [niezaleznie od modelu] niz z powodu pracy głowicy.

Opublikowano

Dziękuję za obiektywne wypowiedzi.

Dzięki Wam wybrałem JBL 500 !

Posiadam akwa 200 litrowe ale tyle naczytałem się, że jest lepiej jak jest nadfiltracja więc dlatego wybór padł na 500-tkę.

Teraz będzie akwa filtrowane jak należy. W środku chodzi Fluval4+ jako mechaniczny i już zaraz JBL zewnętrzny jako biologiczny. (Ten wewnętrzny nie jest zbyt cichy-chodzi o pracę).

Więc mam kolejne pytanie: czym najlepiej zasypać kubełek ??

Opublikowano

z tego co masz w zestawie zostaw biobale i ceramikę :D

Jest to ceramika do filtracji mechanicznej więc wsadź ją do 1 koszyka.

Do 2 wsadź gąbki , od największej do najmniejszej granulacji.

Do 3 koszyczka kup dobrą ceramikę bio, np cera bio-max lum Sera siporax i przykryj to wszystko flizeliną , która jest w zestawie :D

Na wlocie zamiast koszyczka załóż gąbkę , jako prefiltr coby nie trzeba było często zaglądać do środka :D

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=965

Tutaj masz link do usprawnienia swojego fluvala4+ :D

Opublikowano

np cera bio-max

Na wlocie zamiast koszyczka załóż gąbkę , jako prefiltr coby nie trzeba było często zaglądać do środka :D

taka dygresja, bio-maxy są hagena

a gąbkę bym załozył na koszyczek a nie zamiast niego