kowal Opublikowano 14 Września 2013 Autor #41 Opublikowano 14 Września 2013 Witam.Od kilku dni mam problem ze ślimakami świderkami.Większość z nich powychodziła na powierzchnie piasku,siedzą na kamieniach i tle.Nie wygląda to za fajnie.Co może być przyczyną takiego zachowana?Pozdrawiam.
marek_z_81 Opublikowano 14 Września 2013 #42 Opublikowano 14 Września 2013 A wodę masz wystarczająco natlenioną? Świderki pchają się jak najwyżej za tlenem.
Rafal.K2 Opublikowano 14 Września 2013 #43 Opublikowano 14 Września 2013 Gdzieś czytałem, że świderki reagują na pogorszenie parametrów. Sprawdź jakie masz u siebie. Mogą też po prostu żerować.
kowal Opublikowano 14 Września 2013 Autor #44 Opublikowano 14 Września 2013 parametry są dobre,powiem tak że gdy oświetlenie jest wyłączone to siedzą w piachu ,gdy się włączy to wtedy wychodzą,woda jest też dobrze natleniona,widać to po zachowaniu ryb.
nabe Opublikowano 15 Września 2013 #47 Opublikowano 15 Września 2013 Gdzieś czytałem, że świderki reagują na pogorszenie parametrów. Sprawdź jakie masz u siebie. Mogą też po prostu żerować. Chyba sobie za przeproszeniem jaja robisz One żyją nawet w garści mokrego piasku, w zasyfionych filtrach, w kubłach..w korpusie pompy! są nie do zajechania.W nocy wychodzą raczej za żarciem.
Rafal.K2 Opublikowano 16 Września 2013 #48 Opublikowano 16 Września 2013 nabe, po prostu gdzieś o tym czytałem i przytoczyłem. To było już dość dawno i nie pamiętam gdzie. U siebie mam świderki, ale nie jest ich dużo i takiego zachowania nie zaobserwowałem.
Renton Opublikowano 3 Listopada 2013 #49 Opublikowano 3 Listopada 2013 Chyba sobie za przeproszeniem jaja robisz One żyją nawet w garści mokrego piasku, w zasyfionych filtrach, w kubłach..w korpusie pompy! są nie do zajechania.W nocy wychodzą raczej za żarciem. Też gdzieś coś takiego czytałem. Sam wrzuciłem świderki do dojrzewającego akwarium. W momencie skoku NH3 i NO2 niemalże wyszły ponad wodę. Początkowo myślałem, że szukają żarcia, którego oczywiście nie było bo niby skąd, ale gdy tylko zbiornik dojrzał schowały się do piachu. Zbieg okoliczoości? Może zasłabły . Aktualnie baniak działa jakieś 2 miesiące i czasami gdzieś przy dnie zobaczę jednego. Najczęściej rozpoznaję ich bytność rano po śladach na piasku.
Rekomendowane odpowiedzi