Skocz do zawartości

Nieudany start akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak to, nie wiesz? To chyba nie czytałeś informacji w pigułce FAQ o cyklu azotowym. TO DOBRZE, to znak,że wreszcie zaczyna się coś pozytywnego w filtracji. Marwienie się o kondycję ryb jak najbardziej uzasadnione, ale Twój przypadek nie jest niczym nowym i można powiedzieć,że ma klasyczny przebieg.Aby został zakończony całkowitym wyleczeniem zastosuj sie do poprzednich rad. Btw, te testy masz jakiej firmy bo odczyty dość zerojedynkowe. NO2=1 to mała katastrofa jest. Sugerowałbym ponowne uzycie absorbera ale o jakimś dłuższym działaniu i częstą kontrolę NO2.

Przy okazji, zainteresowałbym się parametrem twardości węglanowej bo twój nie gwarantuje stałego utrzymywania wysokiego pH potrzebnego dla ryb z Malawi, chociaż teraz paradoksalnie może ci to pomóc (zob. jon amonowy a poziom pH) więc na kombinacje jeszcze nie pora.

Testy robię paskowym JBL typu "6 in 1". Na tych paskach nie ma wartości 1, kolor był coś pomiędzy 0,5 a 2 stąd wywnioskowałem 1. Wiem, że nie są najlepsze, ale póki co tylko takimi dysponuję...

NO3 się martwię, ponieważ wszędzie piszą, że prawidłowe jest 50, tymczasem u mnie jest 5x tyle

Jakie absorbery polecasz?

I tak pewnie zrobisz po swojemu, ale przy takich stężeniach konieczna jest i to już podmiana wody....

Witaj :)

Podmieniam wodę od startu akwa 20% dziennie, przy czym raz była większa podmianka prawie połowe baniaka wlanie toxivecu i czekanie 3dni. Potem podmiany znów 20% dziennie + ampułki biodigest. Dodatkowo na dniach zakupię nowy filtr, będzie to pewnie biopower eheima.

Opublikowano

Nic więcej ponad te manewry robić już i tak nie ma większego sensu bo tylko pójdziesz w koszta. Za kilkanaście dni sytuacja powinna już być jasna.Tylko następnym razem instrukcję obsługi akwarium czyta sie przed kupieniem ryb :)

Opublikowano

Witam

Myślę, że warto by było podać obsadę.

Jestem ciekaw czy tak mały filtr będzie wstanie przerobić no2 na no3. Mam podobne akwarium z Ps. Saulosi i za mechanika robi pompka szuta 750 a za biologa chińczyk hw-302 działa u mnie taki zestaw rok i daje rade. A wciskanie jeszcze jednego wewnętrznego zabiera miejsce. (ja już zbieram material na 250l). Tak czy inaczej cykl azotowy trwa od 2 do 4 tygodni. Ja dodałem jbl filter start i pomogło. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Opublikowano

@bartlomiejb

No właśnie sęk w tym, że filterstart mi nie pomógł, również go użyłem i kupa kilka ryb poszło w kraine wiecznych snów. Sytuacje poprawiły trochę podmianki, ale głównie chemia (toxivec). Wydaje mi się, że po wlaniu ampułek biodigest akwa dostało kopa.

OObsade już pisałem, a odnośnie filtrów na początek biopower sobie popracuje wspólnie ze starym unifilterem niech się rozkręci, potem jak będzie dobrze to zostawię już docelowo samego biopowera. Z tego co się wywiedziałem filtr ten z powodzeniem zastępuje zewnętrzny w akwariach do 200 litrów i umiarkowanej obsadzie ryb. Na necie widziałem kilka sporych akwa z pielęgnicami właśnie z samym tylko biopowerem i wszystko wyglądało bardziej niż ok. Oczywiście mowa o najwyższym modelu biopowera.

Opublikowano

Model filtra nie ma nic do rzeczy, ważna jest tylko powieszchnia złoża.Jeśli chcesz to da radę nawet duża gąbka i brzęczyk. Nie bardzo chce mi sie wierzyć,że coś jest bardzo-ok tylko dlatego,że tak napisali w internecie. Może nawet zwłaszcza dlatego.

Opublikowano

Parametry wody na stan dzisiejszy

NO2: 0,5

NO3 50

GH 7

PH: 7

KH: 10

CL2: 0

Biologia powoli chyba się stabilizuje :D Oczywiście podmiany 20%, jednak ograniczyłem ich częstotliwość do 2 na tydzień. Docelowo będzie to raz na tydzień lub 2 tygodnie. Pojawił się malutki problemik, a mianowicie woda zrobiła się trochę mętna. Może polecicie jakiś wkład do filtra, który by sobie z tym poradził, lub ewentualnie chemia. Chodzi mi o to, aby woda była krystalicznie przejrzysta.

Opublikowano
Parametry wody na stan dzisiejszy

NO2: 0,5

NO3 50

GH 7

PH: 7

KH: 10

CL2: 0

Biologia powoli chyba się stabilizuje Oczywiście podmiany 20%, jednak ograniczyłem ich częstotliwość do 2 na tydzień. Docelowo będzie to raz na tydzień lub 2 tygodnie. .

Z parametrami coraz lepiej (trochę niskie Ph) sytuacja się już poprawia i zmierza ku DOBREMU! Jeśli chodzi o podmiany to nie raz na 2 tygodnie tylko systematycznie raz na tydzień.

A jak z karmieniem (chyba nie sypałeś)?

Opublikowano

Nie sypałem, ale po weekendzie już nakarmię :) One i tak jedzą wszystko skubią nie wiem co chyba glony, bo robią kupy tylko takie jasne hehe. PH u mnie od początku akwa przez cały czas mam 7, kranówkę też mam 7 i nie ma ona w ogóle chloru.

Opublikowano
Pojawił się malutki problemik, a mianowicie woda zrobiła się trochę mętna

Prawdopodobnie to pierwotniaki, normalne przy świeżych akwariach, wystarczy silne napowietrzanie i powinno samo ustąpić, nie ma powodów do paniki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.