Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o pomoc!

Zwiększam (nareszcie) litraż akwarium bo zakupiłem 240L 120dł/50wys./40szer. i mam z mniejszego filtr biologa Tetra Tec EX700 4 koszyki 2 z porcelaną 1 z biobalami i 1 z gąbką do tego chcę dokupić mechanika głowicę + gąbka Atman At-203 i chciałbym się dowiedzieć czy to wystarczy do dobrej filtracji mojego zbiornika w środku będzie pare większych kamoli i 1-2 cruptocoryne.

Obsada to 1+3 Metriaclima red-red, 2+3 labidochromis Yellow, 1+3 Pseudotropheus Saulosi i 1 zbrojnik.

Mam też pytanie co do oświetlenia (będe sam robił) czy na taki zbiornik wystarczy jedna świetlówka T8 90cm 36W czy lepiej będzie założyć 2x T8 90cm 36W (nie lubię bardzo jasnych zbiorników) co do oświetlenia zależy mi na jak najlepszym wydobyciu barwy ryb.

I jeszcze tylko jedno chciałbym zrobić sam tło zew. mam już zakupiony spray czarny mat i moje pytanie to czy może być plexa zamiast szyby, bo jak czytałem to wszyscy mają pomalowane szyby a ja chciałbym pomalować plexe i przykleić na tył akwarium (tylko nie wiem czy bezie taki sam efekt)!

Bardzo proszę o porady i za wszystkie z góry dziękuje!

Mam mniejsze akwa już rok i też od roku jestem ty zalogowany dużo poczytałem i chciałbym w tym 240L zbiorniku zrobić Pysią warunki jak najbardziej zbliżone do natyralnych.

Wiem że to nie największy zbiornik ale niestety na razie tylko na taki mam miejsce w domu!

Pozdrawiam DZIDEK

Opublikowano

Witaj

Filterek Tetra przy tej obsadzie powinien wystarczyć Jeżeli dołożysz do tego At203 sprawę filtracji masz załatwioną ach filtr zew wypełniłbym samą ceramiką Co do obsade to zaraz podniesie się wrzawa że red-red jest za duży do Twojego akwa Jedna jarzeniówka powinna wystarczyć jezeli tak jak napisałeś nie lubisz jasnyc akwa , możesz pomalować plexę i bedzie jeszcze lepiej nie porysujesz szyby Pamiętaj żeby załozyć gąbkę na wlocie do filtra zewnętrznego jako prefiltr

Opublikowano

No może i lepiej ale nie chcę zabierać rybką ani mm z powierzchni wody a poza tym mam już spray za free dostałem (czarny mat) a co do oświetlenia zdecydowałem się na 2x T8 30W 90cm mam nadzieję że będzie ok nie za ciemno i nie za jasno! Ale najważniejsze pyt to czy ten filtr EX 700 będzie odpowiedni czy będe musiał zmienić na większy mam też opcje wymiany tego zew. na eheim 2217 który byłby lepszy i czy mi się opłaca wymiana?