Skocz do zawartości

Filtr do 500 l Tetra 2400, Aquael Unimax 700

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Polecili byście któryś z tych filtrów do akwa 500 l.

Tetra Przepływ wody 2400 l/h i pojemność nie całe 23 litry.

Unimax przepływ 1700 l/h pojemności nie znalazłem ale przypuszczam po wielkości że mniejsza od tetry.

Dodatkowo za kilka miesięcy będzie jeszcze jeden kubełek bo wydaje mi się że jeden to za mało no i prz 2 nie ma problemu z czyszczeniem na zmianę.

Wyedytowałem tytuł - Tatra to samochód, albo co lepsze - piwo ;) A filtry to Tetra :)

Gorol :)

Opublikowano

Osobiście wybrałbym Unimaxa bo polski :) i nie słyszałem nieprzychylnych opinii w przeciwieństwie do produktów tetry. Zastanawiam się tylko po co ci taki duży kubeł? Jako biolog spokojnie starczy model 500 (chyba że chcesz tam wpakować 60 ryb;))

Opublikowano

:confused: Rybęk tak jak koledzy na forum doradzili będzie max 30, ale czy nie lepiej mieć rezerwe filtracji, a w cenie nie ma aż takiej różnicy, to jeśli uważasz że wystarcz 500. W takim wypadku mógł bym od razu kupić dwie sztuki i tak jak pisałem czyścić na przemian, myślisz że to jest dobre rozwiązanie. czy lepiej darować sobie ten pomysł.

Aktualnie mam właśnie tetre ex 700 w 240 roślinnym ale wydaje mi się że to inny klimat jak to w roślinnym czasem nawet filtr nie jest potrzebny tylko ruch wody, a w Malawi muszą robić to bakterie w filtrze. jeśli się mylę to proszę o poprawienie. :confused:

Opublikowano

Jak cena nie robi problemu to bierz większy. Na rury zasysające załóż gęstą gąbkę jako prefiltry (czyścisz co tydzień przy podmianie) a kubeł będziesz mógł czyścić raz na pół roku i z biologią masz spokój. W malawi musisz pomyśleć nad dobrą filtracją mechaniczną. Kubełki niezbyt dobrze się sprawdzają (upierdliwe częste czyszczenie), lepszym rozwiązaniem jest wewnętrzna głowica z gąbką min. 2000l/h a IMHO najlepsze rozwiązanie to narurowce + cyrkulator/falownik.

---------

Obie funkcje spełni też, podobno bardzo dobry fluval FX5.

Opublikowano

Cyrkulator mam już na liście zakupów a co to jest ten narurowiec. to jest jakiś filtr między kubełkiem a akwarium. i czy da się go kupić gotowego czy trzeba samem zrobić.

Znalazłem taką pompe cyrkulacyjną, Pompa cyrkulacyjna At-203

Czy do tego muszę dołożyć jeszcze jakiś falownik czy ta pompa będzie wystarczająca do akwa 200cm.

Czy wylot kubełka powinien być po tej samej stronie co pomapa cyrkulacyjna żeby ruch wody był w jednym kierunku, czy lepiej jeden na jednej stronie a drugi na drugiej żeby twożył się wir w środku akwarium.

Opublikowano
a co to jest ten narurowiec. to jest jakiś filtr między kubełkiem a akwarium. i czy da się go kupić gotowego czy trzeba samem zrobić.
Montujesz samemu z gotowych części ;) poszukaj na forum tematów masz od groma.
Opublikowano

Już się troszkę zapoznałem i nasuwają się kolejne pytania

1.Jaką obudowe wybrać do takiego filtra czy 25 cm wystarczy czy musi być większa,

3. Ile mikron wybrać w takim filtrze.

4. Czy można to podłączyć do takiej pompy cyrkulacyjnej 2000l/h, ( i jeśli tak to gdzie go wpiąć przed fitrem czy za ) znalazłem pompę która nie musi być zanużona w wodzie i zamontował bym ją w szafce pod akwarium i w ten o to sposób w akwarium nie było by zbędnych urządzeń.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Filtr na rurowy zamontowany, ale mam problem z cyrkulacją w Akwarium, myślałem że będzie bardziej dmuchało.

Muszę dokupić falownik i myślałem o 12000l/h z dwiema turbinami, większych w rozsądnej cenie nie widziałem.

Czy będzie wystarczający.