Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam nietypowy problem. Mam akwa od października zeszłego roku i nie mogę się doczekać glonków (zielonych) akwa jest usytuowane nieopodal okna, NO3 mam 30mg/l. wapienie sa od dłuższego czasu pokryte okrzemkami ale nie mam zielonego :( Czy jest dobra rada na pozyskanie glonów???

Opublikowano

Cierpliwość to jedyna rada :D Ja czekam na glony od sierpniai nic :cry:

Leję nawozy , zmieniłem światełko na T5 i bryndza, choć pierwsze oznaki zielonych glonów już mam , więc czekam cierpliwie co dalej :D

Opublikowano

No widzicie a mi sie w 3 miechy zrobily takie glonki że nie pytać:) Swieciłem zwykłymi daylightami i z prawie białego piaskowca zrobiły się bordowo-zgnitozielone:) Niesamowity klimat przybrało akwarium. NO3 mialem prawie od początku na poziomie 15, a akwarium kontaktu z oknem praktycznie nie ma...

Opublikowano

Witaj czester_ w klubie. Po niespełna dwóch miesiącach u mnie też sie ładnie zagloniło, tło przyjęło ładną jednolitą brunatno-zgniłozieloną barwe. Niestety po wpuszczeniu zaledwie jednego zbrojnika, wszystko co było piękne zniknęło w mgnieniu oka, a to co sprawiało mi tyle radości przeszło do lamusa.

Opublikowano

Wiesz co mi zbrojnik zdechł. Prawdopodobnie ze starości ale możliwe, że nie wytrzymał w tej wodzie. Wyciągnąłem jedną naukę...każdy ma swoje miejsce ryba też i jeżeli w malawi zbrojników nie ma to jest ku temu powód. Może wtedy pyśki nie miały bo co jeść. W każdym bądź razie ostatnio musiałem włożyć do kotnika zbrojnika bo nie miał się gdzie podziać niestety w kotniku miałem sinice... nie mogłem uwierzyć ale po 2 nocach z tą rybką sinic ani śladu i do tej pory już się nie pojawiły. Także coś w tym jest:)

Opublikowano

Z tego co wiem to wiele osób trzyma w Malawi zbrojniki i nie odnotowywuje przy tym zwiększonej ilości zejść. Jęśli chodzi o sinice i mające z tym jakikolwiek związek zbrojniki to szczerze mówiąc wydaje mi sie to mało prawdopodobne.

Opublikowano

Hehe prawdopodobne, nieprawdopodobne... sam na własne oczy to widziałem gdzie cała szyba była z tych zielonych potworów a rano ni śladu. One tak szybko nie ustępują także innej możliwości nie mam.

A co do trzymania zbrojników to jest osobista decyzja każdego. Ja trzymać ich nie będe i napisałem dlaczego. To tylko moja opinia.

Opublikowano

Zapomniałem dodać że w moim malawi mam dwa gibicepsy ok. 10 cm kazdy. Wiem że one żywią się glonami ale we wstępnej fazie swojego rozwoju. Później na glony są za leniwe. Czekam i czekam na zielone. Ah jak ja zazdroszczę tym co mają takie piękne zielone kamyki. Zeby chociaż odrobinka zielonego weszła! była by nadzieja, a tutaj zupełnie nic.