Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za info, jak ogarnę już wszystko z filtrami to wrzucę fotki i pomoc w wyborze obsady bo mam na razie jakieś myśli ale zobaczymy :)

Opublikowano
Używałem dwa lata bez skutków ubocznych

Tylko rodzajów podkładów pod panele jest kilka i chyba troszkę się od siebie różnią składem (wyglądem i kolorem na pewno ;)), do środka bym tego nie wsadził.

Opublikowano

No właśnie wolałem nie eksperymentować z takimi rzeczami bo nie chcę rybkom nic zrobić ;/ w końcu nie o to chodzi w tym wszystkim, nawet taki amator jak ja to wie :)

Opublikowano

Tylko tych pilśniowych nie wsadź :) Cienki styropian też się nadaje. Pcv/plexi także. A np. ja przez lata nie dawałem podkładu pod kamienie i zupełnie nic się nie stało.

Opublikowano

Witam.

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Od dawna marzyłem o swoim akwarium i w końcu jest - udało się. Zbiornik nieduży - 240l o standardowych wymiarach 120/40/50 cm. Filtr wewn. Hagen Powerhead, zewn. JBL CP 500 zasypany ceramiką, grzałka Eheim 100W. Podłoże - piasek budowlany + skałki - wapień. W piasku ryje ok. 20 świderków. Jest trochę zielska (żona musi mieć trochę zielonego), z czego zostanie kryptokoryna i może dwa anubiasy. Z akwa wystartowałem (Prodibio Biodigest) jakiś tydzień temu i po testach:

-ph - 8,5,

-Gh - 13,

-NO2 - 0,2,

-NO3 - 0.

Ok. Teraz pytania:

1. Czy parametry wody są ok i tylko uzbroić się w cierpliwość?

2. Jaka obsada? Po konsultacji z żoną : afry "jalo reef". Chciałbym też drugi gat. Czy mogą to być ps. saulosi?

Pozdrawiam.