Skocz do zawartości

Karmienie pyszczaków saulosi, co dodać co wyrzucić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bez namaczania tez można, tylko ryby muszą być już dość duże, aby połknąć granulki w całości.

To już kwestia gustu czy namaczać czy nie. Ale ja osobiście nie chciałbym aby mi coś w brzuchu pęczniało, wiec namaczanie moim zdaniem jest wskazane czy to będą maluchy czy dorosłe

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak mówisz, namaczanie to kwestia gustu.

Gdzieś na forum nawet był temat o tym.

Osobiście, gdyby nie małe rybki, nie namaczałbym (granulki wcale trak mocno nie puchną).

Opublikowano

Ok. Dziekuje bardzo za pomoc. Jesli mozecie to ocencie moje przyszlo-tygodniowe (wrazie czegos moge zmienic zamowienie) zakupy

Planuje kupic pokrm standardowy: spirulina forte, sera flora, tetra phyll, tropical cichlid color.

Oraz do rzadszego stosowania: hikari gold.

Zastanawiam sie czy dodac lub zastapic ktorys podstawowy hikari staple (podobno lepiej jakis roslinny bo ten jest dla miesozernych pielegnic, ale excel nieco drogi i nie ta granulacja) oraz jbl novorift (nie wiem czy nadaje sie jako podstawowy)

Kupie male saszetki bo tego troche duzo, jesli macie peopozycje ktore moge wyrzucic z zestawu(powtarza sie sklad czy cos) to kupie wieksze paczki i wyjdzie mnie to taniej.

Wiec porady mile widziane. Od razu mowie ze nie chce drozszych firm z powodow wczesniej wymienionych.

Opublikowano

Tetra, sera, tropical...słabe pokarmy, co tu dużo mówić. A czy np dainichi, osi, naturefood wyniesie Cie drogo ? Zapłacisz raz to z 60/80zł i masz spokój na 2-3 lata i zdrowe, piekne ryby.

Opublikowano

No wlasbie staram sie wydac mniej bo przy restarcie zbiornika koszty rosna. Chce zakupic zestaw startowy (z tych wymienionych produktow lub podobnych) i z czasem dokupywac te "lepsze". Narazie nie mam zamiaru kupywac tych drozszych pokarmow (jesli mozna to nie podlega to juz dyskusji.

Opublikowano

Tak czytam ten wątek i mogę zrozumieć że, nie chcesz wydać na początku większej kwoty i chcesz z tego co rozumiem zrobić zakupy w pobliskim sklepie zoologicznym, mimo że zapłacisz więcej za pokarm słabszy jakościowo. Natomiast nie mogę zrozumieć po co chcesz kupować tyle jak to nazywasz "tańszych zamienników", ani one dużo tańsze, ani zamienniki (tak samo można powiedzieć że parówka jest zamiennikiem szynki parmeńskiej :)) Kup na początek płatki tropicala spirulina super forte 36% podstawa (jeden z lepszych tropicala) do tego wybarwiający HIKARI Cichlid Gold Sinking Mini (najmniejsza frakcja) i jak masz możliwość to kup mrożonego cyklopa. Na początek starczy a później dokupisz może coś innego.

-------

"Tańsze" pokarmy na ogół są tańsze dlatego że, do składników droższych lepszej jakości dodawane są tańsze wypełniacze, co w rezultacie daje "trzy" razy tyle pokarmu o tej samej "wartości odżywczej". W efekcie ryby muszą zjeść go więcej, więcej wydalają co powoduje wzrost produktów przemiany materii itd....;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wiesz eljot chyba tak zrobie. Tylko ze tyle mozna przeczytac o koniecznosci zroznicowania pokarmu i nie wiem czy 3 wystarcza czy lepiej kupic wiecej tanszych. Ale chyba zrobie jak mowisz.

Tylko zastanawia mnie na co jest (jakie ma wlasciwosci) cyklop? No i czy sama spirulina to nie zamalo roslinnego pokarmu?

Opublikowano

W tych innych roślinnych masz podobny skład tylko mniej spiruliny (teoretycznie;)) Tak jak napisałem stopniowo uzupełnisz sobie zestaw (poszukaj tematu o próbkach pokarmów O.S.I. może jeszcze Pani Monika ci prześle :)). Cyklop to urozmaicenie diety i skorupiak który powszechnie występuje w jeziorze. Wartości odżywczych za wiele nie ma, za to pancerzyki chitynowe świetnie spełniają role pokarmu balastowego, poprawiającego pracę jelit a co za tym idzie trawienie. Podawaj go w małych ilościach co drugi dzień.

------

Może uda ci się w okolicy kupić jakiś żywy pokarm wodzień, rozwielitkę, artemię to możesz podawać raz w tygodniu (byle nie ochotkę i rurecznika)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Aha. Tylko ze myslalam ze rozwielitka spelnia podobna role co cyklop.

Dzieki, dzieki, dzieki i jeszcze raz dzieki. Przyblizyliscie mi nieco temat chowu tych cudownych rybek.

Kupie zaproponowane pokarmy i bedzie git. Chyba ze ktos ma jeszcze jakies aluzje czy propozycje innych pokarmow ktore uzupelnia diete moich pyszczakow, tych tanszych narazie : )

Opublikowano
Aha. Tylko ze myslalam ze rozwielitka spelnia podobna role co cyklop.
Dobrze myślałaś :) masz zdaje się liofilizowaną rozwielitkę ale wątpię że pyszczaki będą ją jeść, moje nie tkną ;)