Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po kilku latach mam zamiar zmienić biotop mojego akwa 150l 75x40x50 i decyzja padła na Malawi, jednak jako że to będą moje pierwsze pyszczaki pragnę zasięgnąć opini doświadczonych akwarystów i malawistów. oto moje pytania:

1. Ile gatunków pyszczaków mogę trzymać w moim szkiełku? Jako, że pragnę zewsząd zasięgnąć wiedzy powiem że: malawiści z innego forum twierdzą że tylko 1, kilku wieloletnich hodowców że 2 mogą się zmieścić a w zoologicznym że na ten litraż to nawet do 20 osobników :shock: A co wy sądzicie?

2. Jaki gatunek lub jakie gatunki polecacie początkującemu? Jakieś ładne, stosunkowo spokojne i ciekawe rybki (nie mówię że kolorowe bo to oczywiste ale czy nadadzą się jakieś które mają kilka kolorów jednocześnie jak na przykład odmiany aulonocara)?

3. Ile osobników w jakich haremach? Słyszałam już tyle propozycji (oczywiście każda osoba zapewniała że ma racje bo zna pyszczaki od wielu lat i ten stosunek haremu jest najlepszy dla mojego akwa)

1 gatunek 2+6, 2 gatunki po 1+3, 1 gat 1+5 czy jeszcze inne przeróżne kombinacje. Jaką wybrać? A no i czasami polecano mi zwiększyć tą liczbę ryb w celu kontrolowanego przerybienia, co to jest i ile by musiąlo być rybek, jakie są tego dobre i złe strony?

4. Czym karmić pyszczaki? Mam przy obecnych rybkach liofilizowaną rozwielitkę, artemię, a także ichtiovit i granulki wysokoproteinowe. No i mrożoną ochotkę którą mi wszyscy odradzili (więc chyba odpada). Oprócz tego hodowcy polecają mi gotowane warzywa, jakieś kluski i inne pokarmy domowej roboty. Co dokupić, co wyrzucić?

5. Jakie roślinki (bardzo mi sie podobają w malawi chociaż to zdecydowana mniejszość akwariów)?

6. No i podłoże oraz ozdoby. Piasek, czy żwir? Jaka ziarnistość?

7. Z czystej ciekawości, bo widziałam rybki Aulonocara - malawijskie pawie i nie umiem znaleźć nic na ich temat. Jakie musi być min akwa na ile osobników i czy są bardzo agresywne?

To na razie wszystko. Jeśli ktoś jest ze Śląska i wie gdzie można tanio kupić żwirek, roślinki itp to proszę o podpowiedź. Dzięki z góry za każdą pomoc.

Opublikowano

A jakie to są małe mbuna? Można prosić o jakieś przykłady?

No i co z pokarmem bo nie chcę zdublować tych samych składników i uzupełnić o potrzebne.

Opublikowano

Proponuję pierw zaopatrzyć się w odpowiednie akwa i dopiero interesować się obsadą...

Te akwa którym dosponujesz jest w sam raz na kotnik.

Przemyśl sprawę, bo chyba nie chcesz męczyć ryb?

Opublikowano
Proponuję pierw zaopatrzyć się w odpowiednie akwa i dopiero interesować się obsadą...

Te akwa którym dosponujesz jest w sam raz na kotnik.

Przemyśl sprawę, bo chyba nie chcesz męczyć ryb?

Jak zwykle brutalnie pozbywasz złudzeń ;)

Opublikowano

Ja napiszę przewrotnie że na początek przygody to absolutne minimum, kolega złapie bakcyla ryby urosną to pewnie sam dojdzie do wniosku aby kupić większe akwa :)

IMHO trzeba sadzić ziarno choroby zwanej malawicą ;)

Opublikowano
Żadna brutalność, same fakty...

Naprawdę bardzo Ciebie szanuję za wiedzę, którą posiadasz oraz za to w jaki sposób się nią dzielisz i uważam Cię za osobę, której porady niewątpliwie przyczyniają się do tego, że rybkom żyje się lepiej, ale tak jak napisał kolega Eljot12 na start przygody z biotopem Malawi można spróbować nawet w takim akwarium zwłaszcza, że z tego co zrozumiałem to Koleżanka takie akwarium już posiada i nie jest to sytuacja, w której dopiero rozgląda się za zbiornikiem bo wtedy rzeczywiście należałoby odradzać wszelkimi sposobami zakup tak małego szkiełka.

Gdy rybki podrosną, a wnioski odnośnie zbyt małej przestrzeni życiowej nasuną się same wówczas jeżeli Koleżankę zafascynują pyszczaki zapewne sama z własnej inicjatywy się będzie rozglądać za większym zbiornikiem.

Ja bym spróbował klasycznie tzn. P. Saulosi w docelowym układzie 1+3.

pozdrawiam

Opublikowano

Nie zauważyliście, że zjeżdżacie w dół z wymiarami? Ostatnio min.to było 80cm(ja uważam, że min. to 100cm) a tu mamy 75cm...

Ja jestem przeciwny temu, ale pewnie koleżanka zrobi jak uważa za stosowne.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.