Skocz do zawartości

Parametry Wody czy OK?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie akwarium stoi już dobre 4 miesiące cykl dojrzewania przebiegł ok....

240l

piasek kreistel + srepentynit

FZN-3 Mechanik + tetra ex700 biolog...

oswietlenie 54W Coral Blue

obsada to 8 Saulosi (nie wiadomo narazie co jest co :) )

8 Rdzawych ( chyba 2 samce + samice)

Jest problem 7 rdzawych ładnie rośnie..... a jeden jest ciągle malutki pokarm pobiera ale nie pływa za dużo tylko siedzi za kamieniem w pobliżu miejsca karmienia.... nie wiem jak mu pomóc żeby był wiekszy :)

a Saulosi różnie trochę rosną trochę niee..

teraz mam pytanie dot. parametrów wody ... robione paskami... ale trudno nic nie mam innego teraz czy są ok czy niee... bo za bardzo się nie znam

No3 25-40

No2 0

GH 15-19

KH 17-20

PH 7,3

Teraz jeśli jest coś nie tak proszę o podpowiedź co można szybko z tym zrobić

:)

Wiem ze pierwsza podpowiedź będzie leć po testy kropelkowe :)

Opublikowano

niestety nie mam w czym trzymać wody.... miejsca ani zbiornika :) wiec staram się 2x w tygodniu po 15l wiem to jest mało ...

ale od przyszłego tygodnia będzie to już 25l na jedna podmiana wiec w tygodniu 50l.... woda stoi zawsze 2 dni

jak podnieść Ph sodą oczyszczoną do podmianki??

i jak zbić no3

Opublikowano

A po co odstawiasz wodę?...prosto z kranu, trochę uzdatniacza i wsio, bez udziwnień...

O podnoszeniu pH sodą poczytaj na forum.

No3 najłatwiej podmiankami, można też użyć absorberów czy innych żywic etc. Sprawdzony Purigen.

Opublikowano

no powiem tak wodę wole odstać mniej chloru chemii się boję dlatego uzdatniaczy nie leję

a do zbijania No3 wrzucam z innego akwarium od czasu do czasu pitsje i moczarkę kilka dni się uchowa zanim pysie ją zjedzą to coś chyba zawsze pomoże

a z uzdatniaczy w szafce mam coś takiego i nie wiem czy dobre

Aquaclar firmy zoolek dobre to??

Opublikowano

Uzdatniacze to związki koloidalne, coś pochłaniające jony amonowe i chyba witaminy z grupy B łagodzące stres. Niczego strasznego tam nie ma.

Opublikowano

Zanim wlejesz wodę prosto z kranu upewnij się jakim zabiegom jest poddawana, żebyś później nie miał efektu zaskoczenia bo uzdatniacz i napowietrzanie może pomóc w kwestii chloru, a nie koniecznie innych związków. Nie wiem czemu, ale przyjęło się na forum takie zalecenie " lej prosto z kranu". Uwierzcie mi, że nie każdy może sobie na to pozwolić i tu patrz na tabele badań wody w różnych zakątkach polski, gdzie niekiedy w ogóle nie jest zdatna do spożycia. Cytat z ostatniego posta: "Na akcje z wodociągami polecam ro Koleżanka po fachu ,straciła 70 % swoich pięknych dorodnych dyskowców Przez cuda jakie serwowały wodociągi do wody Ryby po podmianie wręcz się kładły i dusiły" Sorry za out, ale nie bierzmy za kogoś odpowiedzialności dopóki nie dowiemy się co płynie w jego kranie.

Opublikowano

Simon "odstanie" wody pomaga usunąć "substancje lotne" a nie usunie związków metali ciężkich itp. paskudztwa. Koleżanka po fachu zwłaszcza powinna sprawdzić co jej w kranie płynie bo w większości regionów Polski płynie woda która się dla dyskowców nie nadaje.

Opublikowano

Eljot - Pisząc tego posta nie miałem na myśli, że odstanie wody to środek na wszystko, ale bardziej chodziło mi o to by zawsze pamiętać o uprzednim sprawdzeniu co się do naszego podwodnego świata leje, a podpowiedzi "lej prosto z kranu" nie zawsze dają zamierzony efekt, więc nie warto brać na siebie odpowiedzialności za podopiecznych :-) Zauważyłem, że kolega który zaczął ten wątek pochodzi z mniejszej miejscowości, a reguła jest taka, że im mniejsza miejscowość tym mniejszy nacisk kładzie się na jakość wody ( oczywiście są wyjątki od tej reguły ). Wysnuwam ten wniosek po tym jak sprawdziłem wyniki badań woj. Pomorskiego i tu właśnie jest taka zależność.

To, że nasze pyski mają większą tolerancję na jakość wody niż paletki, wcale nie oznacza, że to wpływa korzystnie na ich zdrowie, a przecież nie hodujemy ryb tylko po to, żeby nie zdechły.

Opublikowano

To dla mnie "oczywista oczywistość" ;) że sprawdzenie parametrów kranówki to obowiązek, trzeba wiedzieć co do akwa lejemy (to sprawdzenie pozwoliło mi zdecydować się na nasz biotop, bo kranówę po drobnych korektach mam jak w jeziorze;)). Pisząc że dla paletek kranówa w większości rejonów jest nieodpowiednia, miałem na myśli odczyn i twardość. Jak wiadomo palety lubią miękką i kwaśną a w naszych kranach, zazwyczaj zasadowa i twarda. Nie chodziło mi o porównanie tolerancji na jakość wody paletek i pyszczaków, tego bym się nie podjął bo nigdy palet nie hodowałem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• .Zbiornik 200x70x55 z sumpem 240 litrów. Komin będzie na środku i tu popełniłem błąd. W spawałem poprzeczkę górną na środku,która będzie kolidować z spustem  z komina . Muszę usunąć środkową poprzeczkę i mam wątpliwości. Czy cztery pozostałe utrzymają konstrukcję. Poprzeczki będzie brakowało na długości 90 cm. Za sugestie dziękuję. 
    • Co sądzicie o wykorzystaniu jak podkład pod kamienie czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/plytka-ogrodowa-dekoracyjna-eco-sciezka-masywna-szara-wzor-kamien-42x53cm-17640539069?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NDg3ZTc0ZDgtNzVlNi00NDkxLTg4ZGUtOTcyMGNiZmI1ZWZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e7cb52ce-d34a-4fa5-bcc0-95691c3c4313 Planuje akwarium bez piasku, a oprócz modułów będą też naturalne kamienie. Kilka takich płytek zrobiło by imitacje kamienia na dnie jednocześnie zabezpieczając szkło przed naciskiem dekoracji.
    • Jeżeli akwarium Malawi, to na rośliny za bardzo się nie nastawiaj, chyba że glony na kamieniach. Co do wyboru lampy, zależy jaki budżet przewidujesz, ale weź pod uwagę, że oświetlenie, podobnie jak filtracja, to dwie rzeczy, na których nie warto za bardzo oszczędzać. Jeżeli nie masz pewności, jakiego światła potrzebujesz, najlepszym (choć nie  najtańszym) rozwiązaniem są belki oświetleniowe i to nie te z najniższej półki. Ja używam i mogę Ci ze spokojnym sumieniem polecić lampy Entriq firmy Skylight. W ofercie jest 10 rozmiarów od 15 do 150 cm, więc coś dobierzesz. Lampy są programowalne, sterowane smartfonem. Szerokie spektrum widma światła pozwala zastosować je w każdym rodzaju akwarium, a łatwość zmieniania ustawień daje możliwość dobrania takiego oświetlenia, jakie Ci pasuje. Filmy o tej lampie, podobnie zresztą jak i o innych rodzajach oświetlenia znajdziesz na YouTube, np. na kanale 'Podwodne światy".  Oczywiście zapewne modele innych firm też oferują podobne, a może nawet lepsze możliwości, ale opisuję Ci to co używam i z czego jestem zadowolony.
    • Kurczę.  Chyba nie potrafię wytłumaczyć o jaki chodzi mu przypadek… ale jeszcze raz.    zatykamy możliwość powrotu wody do sumpa.  ostatnia komora ma pompygdzie woda wraca do Akwa. Tam jest również czujnik dolewki i wlewa się woda.  zatkany powrót, woda dalej dolewa się przez pompy, komora pusta wiec czujnik dolewki dolewa wodę i pompy ją wlewają. Wtedy przelewa się góra przez akwarium na mieszkanie.    najlepiej by było odciąć zasilanie z pomp gdy tylko będzie pusta komora. I wtedy też żeby dolewka się zatrzymała. Takie awaryjne odcięcie zasilania. Tylko nie mam pomysłu jak.    Zatkanie jest możliwe np gdy wpadnie ryba i bokiem zatka rewizję a główna rura spustowa również się zatka.    moze maloptawdopodobne ale możliwe i chciałbym taki przypadek Wykluczyć.     Góry dzięki za pomysły. 
    • Moje Synodontis njassae nie wygryzają tła strukturalnego (dotyczy to dwu zbiorników i długiego czasu)
    • Witam,    Panowie mam pytanie czy wasze sumiki także mają zdolność do wygryzania tła modułowego?  Od jakiegoś czasu zauważyłem że z małej dziurki na narożniku powstała większa i ilość się zwiększyła.    
    • Może warto jeszcze raz przemyśleć projekt. Jeśli udało się zrobić dolewkę, to może da się również zrealizować stałą podmianę wody. Potrzebny będzie tylko odpływ do kanalizacji. Można to zrobić przez wykonanie otworu w sumpie – w komorze pompy – oraz zastosowanie: śrubunku, kolanka, sitka do regulacji poziomu. Do ustalenia stałego poziomu podmiany możesz użyć kroplownika z kompensacją ciśnienia. Rurkę doprowadzającą wodę można poprowadzić w rurze odpływowej do kanalizacji – w celu odzyskiwania ciepła w chłodnych miesiącach. Dodatkowo warto rozważyć wykonanie wyższego akwarium, zintegrowanego z pokrywą, które mogłoby pełnić funkcję magazynu wody na nieprzewidziane sytuacje (raz uratowało dom – moje rozwiązania znajdziesz w stopce). Otwór w sumpie może znajdować się w innym miejscu – ale trzeba się liczyć z wszystkimi tego konsekwencjami. Pamiętaj, aby policzyć spiętrzenie na grzebieniu przy danej wydajności pompy – pozwoli to dobrać odpowiednią wielkość komory pompy i zabezpieczyć się przed zatkaniem spływu. Z rozwiązań DIY możesz też użyć np. ESP32 + czujnika poziomu cieczy + ESPHome do sterowania elektrozaworem. Ja ogarniam teraz problem parowania i wyłączonej wody w domu przy długich wakacjach... będę zdalnie włączał wodę  
    • Poszukałem, poczytałem, przemyślałem i .... zrezygnowałem 
    • W takim razie nie jasno to opisales, bo z powyższego cytatu wynika, że już wypompowanie wody z ostatniej komory przeleje zbiornik. Chyba jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie zamontowanie czujnika poziomu wody w kominie, który po osiągnięciu minimalnego poziomu rozłączy pompę w sumpie. Nawet nie wiem czy są takie czujniki🤔 coś musisz wykombinować. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.