lisek_92 Opublikowano 19 Lutego 2012 #1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Cześć w tym tygodniu zalewam zbiornik i powoli przymierzam się do poszukiwania ryb. Wymiary 120x45x50 Planuję 3 gatunki raczej młodzieży po ok 8sztuk, a jak dorosną to zrobić układ 1+4 Iodotropheus sprengerae Pseudotropheus elongatus Mpanga Labidochromis caeruleus Czy obsada jest dobra?To są moje początki z malawi i staram się nie popełnić błędów już na samym początku dlatego czekam na opinie na temat tej obsady;)
matejk Opublikowano 19 Lutego 2012 #2 Opublikowano 19 Lutego 2012 oba oprócz elongatusa są wszystkożerne mpanga raczej roślinożerna.Yellow lubi więcej mięska.Trudno trochę pogodzić te diety żeby było dobrze.Zobacz http://bazaryb.klub-malawi.pl/ tam jest dieta danego gatunku.Więc nie będę się szczególnie udzielać,odradzać ale tak mi się wydaje:)
eljot Opublikowano 19 Lutego 2012 #3 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zamiast mpangi daj chewere który bardziej dietą pasuje do Yello (żywi się peryfitonem i planktonem pobieranym z toni wodnej)
lisek_92 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor #4 Opublikowano 19 Lutego 2012 bardzo dziękuję za podpowiedzi odnośnie obsady i tak jak napisał eljot12 zamiast mpangi do obsady wleci najprawdopodobniej Elongatus Chewere;)
matejk Opublikowano 19 Lutego 2012 #5 Opublikowano 19 Lutego 2012 jak dla mnie chewere jest nawet ładniejszy od mpangi ale to jak tam woli...
lisek_92 Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor #6 Opublikowano 29 Lutego 2012 dobra zbiornik dojrzewa a ja powoli rozglądam się za rybami. Wybór padł w ostateczności na 3 gatunki: 1.Labidochromis caeruleus w układzie 1+4 2.Mbamba bay 1+4 3.Maingano 1+4 co myślicie o tej obsadzie?
eljot Opublikowano 29 Lutego 2012 #7 Opublikowano 29 Lutego 2012 Jeśli Mbamba bay to Labidochromis to nie za bardzo bo to raczej roślinożerca a jeśli Cynotilapia to pasuje
Rekomendowane odpowiedzi