Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szkoda mi wywalonych pieniędzy na te kamyki :)

może za jakiś czas zdecyduje się na ten krok, ale jeszcze nie teraz.

A gdybym chciał tego pyska którego proponuje Eljot to jaką ilość i nie mogę znaleźć informacji do jakich rozmiarów on dorasta:(

Opublikowano

Z tego co ja słyszałem nie są one wcale takim dobrym eliminatorem narybku jak by się mogło wydawać.

Rozmawiałem z kilkoma akwarystami którzy zakupili go właśnie w celu eliminacji narybku i byli że tak powiem zawiedzeni.

Ciekawą historię opowiedział mi Cezarix który ma te właśnie ryby i mówił że jeżeli młode są w akwarium to Fryeri je tolerują, lecz gdy je wyłowi i wrzuci z powrotem do akwa już jest po nich.

Ja z doświadczenia wiem że jednymi z najlepszych poławiaczy narybku są Yellowki.

Opublikowano

Kunta nie bardzo wiem o których rybach piszesz bo wymieniłem dwa gatunki?

Jeśli chodzi o fryeri to odkąd go mam 0 przeżywalności, gdzie przedtem z każdego tarła po kilka sztuk się uchowało, jeśli chodzi o northern blue to jako eliminatora polecał go M_sobo ( dorasta do 17 cm ). Co do zdominowania zbiornika to kwestie fryeri bym obstawiał w drugą stronę (U greghora melano go zatłukł :() co do northern ? (wkońcu to nieprzewidywalny melanochromis :))

_____

Jeśli chodzi o dietę to przy dużej ilości narybku 1-2 małe drapieżniki będą zadowolone, dodatkowo mogę powiedzieć że fryeri nie jest zainteresowany (ani przystosowany) do zeskrobywania pokarmu, więc podawanie tabletek spiruliny przyklejanych do szyby jest wstanie uprościć karminie. Przyklejamy tabletkę którą napchają się roślinożercy a dopiero potem podajemy pokarm mięsny. Oczywiście wymaga to pewnego doświadczenia i nie polecam takiego układu początkującym.

Opublikowano

Ok to spróbuje w takim razie. Bo w z drugiej strony nie chciałbym za bardzo przerobić więc układ 1+1 jako dodatkowy gatunek jest w sam raz.

--

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Poczytalem o tym gatunku trochę w necie i piszą ze dorasta do 17 cm, czy nie jest trochę za duży do mojego akwarium? I czy jak dorośnie to nie będzie zagrożeniem dla moich dorosłych pyskow?

Opublikowano

Cóż nie miałem tego gatunku aby się zdecydowanie wypowiadać (dlatego piszę spróbuj :)) Może Marcin M_sobo coś więcej napisze.

Samiec Acei może również dorosnąć do 17 cm więc rozmiar ten sam (nie znam mniejszych rybożerców w malawi )

------

Jest mniejszy, Melanochromis Chipokae ale ponoć mistrzem polowań to on nie jest :)

• Dziękuję 1