Skocz do zawartości

Moje pierwsze Malawi [270l]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

od 5 lat posiadam "standardowe" dla laika akwarium 112l. Od lat marzyłem żeby zrobić zbiornik z pyszczakami.

I ostatnio trafiło mi się w naprawdę okazyjnej cenie akwa o wymiarach 120x45x50. Więc postanowiłem je kupić. Dzisiaj jadę je odebrać bo facet miał je jeszcze zalane i dopiero dzisiaj je kupię. Mam kilka pytań odnośnie obsady.

Planuję 3 gatunki:

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus saulosi

i jeszcze jeden ale nie wiem na co się zdecydować. Może jakieś propozycję ?(wolałbym coś z ciemniejszego ubarwienia, bo już za dużo żółtków będzie;) )

Oczywiście przeczytałem podstawy zakładania zbiornika typu malawi, coś mniej więcej o rybach na które się decyduję. Akwa planuję zalać na weekendzie, więc już powoli zaczynam się interesować jaka ma być obsada (ryby kupię za jakieś 3-4 tygodnie, zanim akwa dojrzeje)

I mam właśnie pytanie odnośnie dojrzewania akwa.

planuję, przelać xxl z akwarium brata ,wlać nitrivec, a po kilku dniach zrobić testy i wpuścić z 2 akwarium bystrzyki. Czy taka metoda dojrzewania akwarium będzie odpowiednia? A i co do wkładów filtra zewnętrznego, to filtr będzie tetra 700 i jest tam wkład z węglem, wyczytałem że powinienem się go pozbyć na rzecz ceramiki, jeśli się nie mylę to chyba 2 wkłady z ceramiką nie zaszkodzą, prawda?

Za wszystkie porady, uwagi wielkie dzięki. Powoli się uczę i myślę że pomożecie mi w założeniu wymarzonego malawi;)

Pozdrawiam

Opublikowano

no i baniaczek przywieziony;) powiem szczerze troche się bałem jechać 60km z akwarium po naszych drogach, ale jak widać na zdjęciu dobrze zabezpieczyłem akwa w trase:) img2437y.jpg

a co do obsady to sam nie wiem co wybrać na 3 gatunek. A w ogóle w jakich ilościach dać rybki? myślałem nad 1+4

Opublikowano

Witaj. Ja mam właśnie te dwa gatunki, na które jesteś zdecydowany, a trzeci, który posiadam to Melanochromis cyaneorhabdos (maingano). Moim zdaniem z tych tzrech gatunków to najładniejsze rybsko. Napewno jego kolory (nibiesko-granatowe pasy) ożywiłyby Twój baniaczek. Co do ilości, to jak kupiłbym po 8 młodych sztuk z każdego gatunku i czekał co będzie.

Opublikowano

Właśnie na 3 gatunek będę chyba wybierał pomiędzy Iodotropheus sprengerae a maingano ;)

zbiornik wstępnie wyczyszczony, jutro jadę po piach,kamienie i szafkę a w sobotę zalewamy ;)

img2443bm.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No więc tak akwarium zalałem 24lutego (14dni temu) Dodałem sera nitrivec,przelałem ok 40l wody z akwarium brata i podmieniłem 2 wkłady z jego filtra do mojego,po tygodniu od zalania wrzuciłem świderki i 5 neonów.

Dzisiaj przyszły do mnie testy Sera aqua-test set no i zabrałem się do sprawdzania parametrów. Ogólnie powiem że bardzo polecam te testy, czytelna skala i wszystko fajnie wyjaśnione. No ale wracam do parametrów oto one:

ph: 8,5

kh: 10

gh: 16

no2: 0

Jeszcze jutro kupię No3 i sprawdzę;) Ogólnie wydaje mi się że parametry dobre, chociaż trochę martwi mnie gh: 16.(sprawdzałem 2 razy i za 2 razem też wyszło 16) Jak myślicie mogę w sobotę jechać po pierwsze ryby? No i co myślicie o tych parametrach?

Pozdrawiam

No2

img25521.jpg

img25471.jpg

Opublikowano

Te które podałeś są ok ale czy cykl azotowy ruszył i się zamknął nie wiadomo. Można przypuszczać że tak skoro podmieniłeś część wkładów i dolałeś wody z funkcjonującego akwa. Wpuściłbym ale jak masz możliwość to część obsady na początek. Oprócz NO3 przydałby się też test na NH3/4