Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konstrukcja powstała na bazie 2 aluminionych profili.

2011-12-11+17_51_58.jpg2011-12-11+17_52_23.jpg

do połączenia i zatkania z obu stron użyłem dołaczonych do profili plastikowych końcówek.

2011-12-11+17_59_14.jpg2011-12-11+17_59_31.jpg

Dwie końcówki wydrążyłem w srodku.

2011-12-11+18_21_40.jpg2011-12-11+18_39_37.jpg

Następnie skleiłem je klejem epoksydowym - wysychał jakąś dobę.

2011-12-11+18_50_08.jpgDSCF1284.JPGDSCF1286.JPG

Następnie tym samym klejem wkleiłem łącznik z jednej strony:

DSCF1287.JPGDSCF1289.JPG

a potem z drugiej:

DSCF1290.JPGDSCF1291.JPG

miałem trochę wątpliwości co do wytrzymałości tego kleju i plastiku przy wyginaniu sie konstrukcji przy obciążeniu. Dlatego użyłem dodatkowego profilu do usztywnienia konstrukcji:

DSCF1292.JPGDSCF1293.JPGDSCF1294.JPGDSCF1295.JPG

następnie wykonałem dwie końcówki na wlot i wylot wody

DSCF1298.JPGDSCF1300.JPGDSCF1301.JPGDSCF1304.JPG

diody wstępnie polutowałem

DSCF1312.JPG

następnie polutowałem całość ze sobą i przymocowałem używając odrobiny silikonu. Pod diody poszła odrobina pasty termo-przewodzącej.

CameraZOOM-20111225141634028.jpg

testowo przymierzyłem tez soczewki ktore potem zabezpieczyłem przed odpadnięciem odrobina silikonu

CameraZOOM-20111225160135203.jpg

wlot i wylot wody zamontowałem, uszczelniłem i przykleiłem na silikon

DSCF1337.JPGDSCF1338.JPGDSCF1339.JPGDSCF1342.JPG

pierwszy test:

DSCF1335.JPGDSCF1336.JPG

ostatecznie całość po zamontowaniu wygląda tak:

DSCF2046.JPG

a tutaj pod kątem zaznaczam ze w pokoju jest jasny dzien !!!

DSCF2048.JPGDSCF2049.JPGDSCF2050.JPGDSCF2052.JPGDSCF2054.JPG

Razem diody biorą 30W i dają około 3200lm. Przygotowane jest miejsce na kolejne 8 diód - tym razem niebieskich aby zrównoważyć lekko żółtą barwę obecnych diodek.Użyte zostały najtańsze power ledy cree - LED CREE® MX3AWT-A1-0000-000D51 oraz 2 zasilacze Mean Well PS-LPHC-18-350.

30 ledow 150zł

2 zasilacze 66zł

2 profile ~10zł (mega okazja sie trafiła)

Opublikowano

Super konstrukcja. Możesz koszty jeszcze przedstawić coby osoby przeglądające pierwszy raz temat miały świadomość ile trzeba wydać na takie oświetlenie ;)

Opublikowano

Nie ukrywam,że mnie zainspirowałeś do polepienia własnego światełka. Będzie kilka pytań.

Eh, skąd wytrzasnąłeś te zaślepkołącznki? Bo ja tu zacząłem kombinować coś ze spawaniem aluminium i stanęło na razie na tym ;)

Czy ten twój epoksyd nie jest szkodliwy, jak się to dokładnie raczy nazywać? Bo rozważałem już coś epoksydowego z płynnym metalem w nazwie ale przyhamowała mnie informacja na pudełku,że "działa trująco dla ryb i wywołuje długotrwałe szkodliwie zmiany w środowosku wodnym"

Opublikowano
Super konstrukcja. Możesz koszty jeszcze przedstawić coby osoby przeglądające pierwszy raz temat miały świadomość ile trzeba wydać na takie oświetlenie ;)

po kliknieciu linków pozna sobie policzyc :)

Ale prosze:

30 ledow 150zł

2 zasilacze 66zł

2 profile ~10zł (mega okazja sie trafiła)

--

Sir Yaro, Twoja kreatywność mnie coraz bardziej zadziwia

Wielkie dzieki.

A ty sie miałes odezwać w zwiazku z tym Twoim projektem... :]

Opublikowano

Eh, skąd wytrzasnąłeś te zaślepkołącznki? Bo ja tu zacząłem kombinować coś ze spawaniem aluminium i stanęło na razie na tym ;)

kupiłem razem z profilami rok temu 4 profile na allegro u tego kolesia:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=6610763

sprzedawał za ~10zł/sztuka

Wiem, ze ma ich jeszcze kilka (ale sprzeda tylko pare sztuk na raz) trzeba tylko skrobnać mejla i poczekac z 2-3dni na odpowiedz. Ustrojstwo nazywało sie: "Łata aluminiowa budowlana (profil zaslepiony) (Numer oferty 1411329791)"

Czy ten twój epoksyd nie jest szkodliwy, jak się to dokładnie raczy nazywać? Bo rozważałem już coś epoksydowego z płynnym metalem w nazwie ale przyhamowała mnie informacja na pudełku,że "działa trująco dla ryb i wywołuje długotrwałe szkodliwie zmiany w środowosku wodnym"

Z tego co wyczytałem to po wyschnięciu jest nieszkodliwy. Z reszta przeciez tym sie rury do wody klei (np distal). Ponadto jesli bylo by szkodliwe to przez te 2 miesiace to cos by sie juz stało. Dodatkowo powierzcnia styku wody i epoksydu jest minimalna - epoksyd klei bardziej na zewnątrz niż od środka.

Nazwa: EPOKSYL firmy chemistik

--

Światło fajne ale ilość rurek i kabelków na tej fotce http://galeria.czarniak.org/main.php/v/Akwarium/DIY/Swietlowka_led_2/DSCF2048.JPG.html budzi moje przerażenie ;)

3/4 jest nie aktywne, do niczego nie podłaczone i tylko sobie lezy....

Opublikowano
A ty sie miałes odezwać w zwiazku z tym Twoim projektem

Projekt chwilowo utknął, ale nie został odłożony ma półkę :). Mam trochę (delikatnie powiedziane) roboty w firmie. Na pewno do Ciebie się odezwę w odpowiednim czasie

Łata aluminiowa budowlana (profil zaslepiony)

W każdym supermarkecie typu dom i ogród można to kupić, w różnych długościach.