Skocz do zawartości

Podmiany wody i sposób jej uzyskania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ten zaworek regulujący stałą podmianę tak jak mój w spłuczce klozetowej może się zawiesić albo zepsuć a odpływ zatkać . Hari stale przy tym siedzi i pilnuje

Heniu..dla mnie to żaden przekonujący argument . Wolę inne Twoje racjonalne argumenty..Wszak samo akwarium może pęknąć a filtr dalej będzie tkwił w akwarium. I zauważ że wcale nie ujmuję Tobie ,że go zmodernizowałeś.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam ,moim zdaniem ten temat zaczyna się robić trochę niebezpieczny Młodym akwarystą może przypasować że nie trzeba podmieniać wody , bo tak łatwiej , ludzie lubią chodzić na skróty Niestety nie tędy droga . Osobiście unikam chemii i bardzo dobrze na tym wychodzę i trwa to wiele lat więc po co zmieniać jak jest bardzo dobrze

• Dziękuję 3
Opublikowano

Jestem początkującym, chętnie chadzam na skróty jeśli się da i jest to legalne oczywiście :D ale szczerze mówiąc nie zdecydowałbym się na brak podmian w akwarium... To dla mnie trochę tak jakby zamknąć się w łazience (już wspomnianej zresztą :P) bez okna i tam sobie mieszkać... Owszem, mam gdzie się załatwiać więc nie siedzę w tym, co zrobię, ale trochę świeżego powietrza jednak by się przydało raz na jakiś czas. Te wszystkie ngbc, purolite, purigeny i inne super substancje obniżające poziom niepotrzebnych związków są fajne jak ktoś ma problem kiedy są za wysokie mimo podmian i trzeba kombinować, ale żeby tak w ogóle nie robić podmian? Ja tam czasem lubię coś przy zbiorniku porobić, toż to część tego hobby jakby nie patrzeć ;)

Opublikowano
Witam ,moim zdaniem ten temat zaczyna się robić trochę niebezpieczny Młodym akwarystą może przypasować że nie trzeba podmieniać wody , bo tak łatwiej , ludzie lubią chodzić na skróty Niestety nie tędy droga . Osobiście unikam chemii i bardzo dobrze na tym wychodzę i trwa to wiele lat więc po co zmieniać jak jest bardzo dobrze

O to bardzo spłyciłeś temat podmian wody.

Najczęściej młodzi akwaryści pilnują podmian a w zasadzie poziomu NO3 w nowych baniakach.

To stare wyjadacze dziwnym trafem i to powiem ci na obu forach i na KMT i bardzo aktualnie na tym właśnie doprowadzają w ogromnych baniakach do stanu gdy NO3 zaczyna zabijać ryby. Oczywiście nie wszyscy więc nie ma co się oburzać.

Przykład kolegi z KMT który tam hodował Cytrocary moorii czyli nasze delfinki i miał w 700l baniaku + 100l sump a woda z NO3 powyżej 80 mg/l ( nie chciał się przyznać ile powyżej tylko na pw mi napisał że test JBLa był koloru rudego). Ryby mu zdychały szybko oddychając z brązowymi łbami i nie na raz tylko po koleje i po jednej. Oczywiście temat w Chorobach Ryb.

Tu też mamy przykład 700l baniaka z podobnym zasobem azotanów, a akwarysta z długim stażem.

Często to nie wina akwarysty tylko kranówy która ma pod 30 mg/l NO3. a jeszce rok dwa temu miała 0 albo 5 mg/l . Nawet tego nie zauważył bo nie mierzył tylko podmieniał - jak od lat nakazuje sprawdzony zwyczaj. To jest tragedia że na pamięć podmieniamy a pomijamy pomiar NO3 - bo to zbędne laboratorium się robi zamiast podziwiania ryb - dopóki nie zaczną zdychać. Wtedy oczywiście blout i Metronidazol.;)

IMHO nie ma reguły a zależy to od wiedzy i zaangażowania pasjonata Malawi i jego warunków wody i nawet nie od zasobów finansowych. Przecież woda niemal za darmo w porównaniu do tej okropnej chemii , to z podmianami nie powinno być problemu - a jest.

I nie jest to przykład akwariów z blokiem lub NGBC bo ci kolesie nawet nie wiedzą co to jest oni jeszcze odstają wodę albo wręcz zbierają deszczówkę i właśnie robią podmianki.

Dla przypomnienia woda to także paskudna chemia - to związek chemiczny H2O a w akwarystyce używamy jeszcze innych chemicznych wód

- wody utlenionej H2O2

no i wody ognistej C2H5OH.

EDIT

Mateusz to co ja robię to nie jest zamykanie się w łazience tylko zamknięcie się na ISS - może ten przykład przemyśl i zanalizuj bo to już XXI wiek, a wykuż to już w średniowiecznych zamkach mieli i fakt trzeba było to wietrzyć.

Co się tak czepneliście tego mojego braku podmian - a to fakt a każdy się tego obawia jak diabeł święconej wody. obawia.

Może tak najpierw przeanalizujcie zmniejszenie ilości i częstości podmian - bo od tego zaczynałem i ja.

A przecież nikogo nawet do tego nie namawiam.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie zrozum mnie zle ale ja myślałem ze hobby to obserwacja i hodowla ryb z jeziora Malawi a nie latanie z wiadrami.

Ok to mam zatem pytanie do zwolenników podmian.

Możecie mi, osobie która chce szczegółów, wyjaśnić na czym one polegają i dlaczego w momencie istnienia w akwarium z roślinami pełnego cyklu m. In. Azotowego należy je robić ?

Ale na prawdę szczegółowo. Bo niestety ale odnoszę wrazenie ze robicie te podmiany bo tak trzeba, bo tak kazali. Ale co za nimi sie kryje to niestety nieliczni wiedza. Gdyby tak było kwesrionowaliscie je w określonych przypadkach.

W mojej ocenie w dobrze prosperującym bogatym gatunkowo akwarium z funkcjonującym łańcuchem troficznym, reducentami i producentami można zredukować podmiany do 1 razu na kolka tygodni a nawet rzadziej. Jak udowodnili niektorzy można miesiące bez wytrzymać przy pomocy nauki. Jedni nazywają to chemia - z pogarda - zapominając ze dzisiaj wszystko to owa chemia.

Uzbrojony w testy, porządny system filtracji , zamierzam zredukować podmiany do niezbędnego minimum a moim celem bedzie ich eliminacja. Zamiast w sobotę przelewać wodę wolę z córka pograć w piłkę albo z synkiem pójść na spacer.

Opublikowano
Nie zrozum mnie zle ale ja myślałem ze hobby to obserwacja i hodowla ryb z jeziora Malawi a nie latanie z wiadrami.

Trochę chyba spłycasz pojęcie hobby... Powiedzmy, że bardzo lubisz pływać na windsurfingu, czy to ogranicza Twoje działania do samego pływania? Idziesz do wypożyczalni, bierzesz sprzęt i pływasz, czy jeśli naprawdę się tym interesujesz, kupujesz własny sprzęt i za każdym razem sam przygotowujesz wszystko do pływania? Jakby moim hobby była tylko obserwacja i hodowla ryb to bym zapłacił firmie, która przyjechałaby do mnie do domu, postawiła zbiornik i o niego dbała, dla mnie hobby to cała "otoczka", ale może mam jakieś dziwne podejście ;) co do podmian to nie uzupełniasz wody w nową dawkę minerałów? Nawet jeśli te dawki są mikroskopijnych ilości, to chyba jednak i tak więcej niż woda, która nie jest wymieniana od miesięcy... I wcale nie latam z wiadrami, podmieniam wodę przez korpus i wąż, wszystko trwa może 20 minut, a co dopiero ci, którzy mają automatyczną podmianę...

Opublikowano
Zamiast w sobotę przelewać wodę wolę z córka pograć w piłkę albo z synkiem pójść na spacer.

Święta racja kolego - tylko odwrotnie.:D

z synkiem pograć a z córeczką na spacer:D

tylko z sobotą , wodą i kubłem się zgadza.:evil:

Opublikowano

Tak szczególnie że ta "chemia" jest wzięta z morszczaków ;) Mówiłem to i powtórzę że

każdy ma swój pogląd na to ja spróbowałem i wiem że przy każdym projekcie będę rozwiązywał sposób by ograniczyć podmiany co spowoduje że mam STABILNE akwa bo mierzę i wiem , czego nie uzyska robiący podmiany co tydzień bo chociażby NO3 skacze z podmian do podmian nie mówiąc już o innych jak SiO2.A wiemy co jest w morskich akwa jakie są wrażliwe ryby czy korale co na wahania parametrów mogą reagować źle bardzo źle , bo w tej chwili nie ma bardziej wymagającego biotopu jak morski.NGBC jest w morskich stosowane to tam ograniczają podmiany a u nas ma zaszkodzić ? Gdzie morszak a gdzie malawi pod względem wody ;)

[300] Malawi

• Dziękuję 1
Opublikowano
Darku to nie kaseciak ale filtr hamburski. To jest najprostsza, najstarsza i najtańsza filtracja przy tym bardzo skuteczna. Nie wszystko co stare jest złe. Kaseciak to modyfikacja filtra hamburskiego tyż nie najgorsza.
Heniu nie do końca, filtr Hamburski opiera się na dużej gąbce przy której ta w "kaseciaku" to minimum, a budowa twojej odsłony to nic innego jak filtr panelowy tyle, że wykonany z nowoczesnego materiału i zasilany lepszą pompą niż stare ze szkła i zasilane brzęczykiem ;).

Ale nie otem w tym temacie.

Tak jak pisał Hari podmiany to staroć ale sprawdzony i działający, chemia działa ale do sprawdzenia jej wpływu na rozwój ryb jeszcze trochę daleko, mimo że Olobolo zrobił z ciebie Kopernika ;). Co do przywoływanych przez kolegę trójpolówki (sprawdzona przez wieki) i DDT zbawienna nowość niestety niesprawdzona przez lata, to do tej pierwszej zaczynają wracać w hodowlach ekologicznych a o drugiej jej propagatorzy chcieli by pewnie zapomnieć :D.

Nie twierdzę, że "chemia" (nowinki w tym wypadku) to samo zło ale w przeciwieństwie do nowolubów ;) twierdzę, że to to co stare nie musi być złe :rolleyes:

-- dołączony post:

Możecie mi, osobie która chce szczegółów, wyjaśnić na czym one polegają i dlaczego w momencie istnienia w akwarium z roślinami pełnego cyklu m. In. Azotowego należy je robić ?
Tylko że my poruszamy się w obrębie naszego biotopu a nie akwa roślinnych. Aha zapomniałem będziesz miał roślinne malawi ;), przepraszam za sarkazm ale trochę robisz z tematu dyskusję akademicką i niestety teoretyzujesz.
  • Dziękuję 3