Skocz do zawartości

Podmiany wody i sposób jej uzyskania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Eljot napisałeś: Musiałaby się zmienić ilość tlenu który jest nam niezbędny Najwidoczniej myślałeś o czymś innym, niż napisałeś
Fakt zbrakło słowa "procentowa" ilość, ale najważniejsze że już się zgadzamy :)

Dobrze więc wiedzieć ile ich mamy w kranówie bo to także informacja o innych minerałach w wodzie no i odpowiedz czy mamy się liczyć z okrzemkami od startu i wiecznie - czy jest szansa że nie będziemy musieli kochać " Gór Colorado" - co już zapomnieliście?? Wystarczyły Helmety i atrament i już nikt nie kocha okrzemek?.
Może bym i wydawał kaskę na testy aby się dowiedzieć ile ich mam ale mi to nie potrzebne. Okrzemki miałem przez krótką chwilę w świeżym akwa. po czym ich miejsce zajęły inne zielenice, jakieś dziwolągi brązowo-bordowe itp. ;). Aktualnie panują zielenice i jakaś "odmiana" krasnorostów i to mnie cieszy bo jestem zwolennikiem glonów w naszym biotopie. Wracając do okrzemek to zapewne i są w akwa ale nie w takiej ilości aby je było widać. Zauważyłem we wszystkich moich aranżacjach to , iż pojawiają się one zawsze jako pierwsze na świeżych dekoracjach ale na krótko.

Zapewne gdybym miał tylko okrzemki i zero innego glona to bym kombinował co z tym zrobić lub byłby to inny biotop.

Osobiście wychodzę z założenia, że moje hobby ma mnie relaksować a nie stresować (nie jestem z natury laborantem). Pamiętam jak na starcie popadłem w "chorobę" pomiarową i codzienne robienie testów, dla mnie nie było to fajne.

Ale nie przeszkadza mi gdy ktoś to lubi a już na pewno jestem wdzięczny za to, że dzieli się swoimi spostrzeżeniami z innymi w sposób nie narzucający jedynej racji. Ten wątek właśnie z tych powodów jest ciekawy i przydatny bo nikt nie twierdzi, że tylko on ma rację a reszta to .... :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ale obawiam się, ze czasami tak po prostu jest. Jeden kontra cały świat. I ten jeden ma rację :)

Darwin, Kopernik, Galileusz....

Pomiary sa kłopotliwe a podmiany nie :)?

Opublikowano
I bardzo fajnie, że jest ekipa testująca.

Wojtek podał koszty związane ze stałą podmianą wody, to może spiochu w swojej tabeli umieści koszt podania chemii.

Proszę bardzo. 236ml MLPR to koszty około 50 zł, bez kosztów transportu bo odbiór osobisty. Aby zbić PO4 spoza skali wlałem do 180 l wody 60 ml atramentu. To daje ok 13 zł za "kurację". Nie wiem na jak długo to wystarczy.

To może jeszcze oszacujemy koszty mojej stałej podmiany wody? Skucie podłogi, przebicie ściany, położenie rurek czyli remont na całego... ;) Podmiana jest super ale jeśli mamy łatwy dostęp do kranu i kanalizacji. :)

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 2
Opublikowano
Pomiary sa kłopotliwe a podmiany nie ?

Nigdzie nie pisałem że są kłopotliwe tylko stresujące. O higienę zbiornika trzeba dbać, czyścić filtry, szyby, podmieniać wodę czy wlewać chemię i sprawdzać czy jest ok czy reż trza jeszcze coś dodać, ot proza akwarystyki, kto co lubi. Można również dzięki testerom (sam nim byłem w przypadku purigenu :)), połączyć nowe ze starym i ograniczyć ilość podmian oraz nie stresować się pomiarami :).

Opublikowano

Eljot To ja zadałem pytanie :)

Nie wiem co Ty tam pijesz o 12 w nocy :)

Ale wiem do czego zmierzasz i co chcesz przekazać.

Mi marzy się akwarium do którego nie wsadzam łap.

Wiem, ze na obecna chwile jest to małorolne.

Opublikowano
Mi marzy się akwarium do którego nie wsadzam łap.

To trochę jak marzenia Marksa i Engelsa, jeśli masz na myśli samoobsługowe ;).

-----------

Tylko nie zrezygnuj i w końcu uruchom :)

Opublikowano

:)

Nie pora tu na dyskusje społeczne :) ale jakby ludzie nie byli idiotami (morderstwa, kradzieże oszustwa, kłamstwa, itd) to wizja M i E by się sprawdziła:)

Napisałem, ze niestety na obecną chwilę jest to nie możliwe, dlatego warto działać w tym kierunku. Moze za kilkanaście, kilkadziesiąt lat człowiek prztjdzie z pracy, walnie się na fotel i bedzie podziwiał nie martwiąc sie niemal o nic.

Patrzcie jak juz technologia nam pomaga. Filtry, automatyczne karmniki, sterowniki, preparaty, itd... Dlaczego nie iść dalej? Dlaczego upierać sie przy starym?

Tak, podmiany wody uwazam za staroć która należy wyeliminować, jak komunę :)

Wyjątek to chyba stała podmiana wody, ale nie każdy moze ja miec i nie jestem pewien czy ona jest taka super biorąc pod uwagę jaka woda jest w kranie i czy stała podmiana nie zwiększa ilości substancji rozpuszczonych w akwarium