Skocz do zawartości

Podmiany wody i sposób jej uzyskania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Natomiast chciałbym byś podał wpływ 6000% dawek krzemianów na młode mbuna jakie fundujemy im w naszej kranówie w porównaniu z tym co młode mbuna mają w jeziorze Malawi i nie pisz że nie zabiją bo to wiem.

Dziś powtórzyłem nową metodą pomiar SiO2 w swojej węgrowskiej kranówie i jak pisałem już poprzednio zawiera się między 18- 60 mg/l SiO2 Nie jest to wyjątek a raczej reguła w polskich kranach. Dziś mierząc inaczej potwierdziłem że przekracza nawet te 60 mg/l gdy tymczasem w jeziorze Malawi jest 1,1 - 4 mg/l SiO2.

I co Pan na to??? a co chwilę temu pisałeś o nadmiarze wszystkiego.

A Pan na to, że to jest odpowiedź ☺. Wiem już, że ty masz w kranówie za dużo krzemianów no i że obniżasz niżej niż jest w Malawi o ile dobrze spojrzałem. Zabierasz tez okrzemki z diety. Nie wiem czy robisz dobrze i nie wiem czy każdy ma takie wysokie krzemiany. Sprawdzę to drugie u siebie a to pierwsze sprawdza poniekąd saulosi Gubana. Na badanie kompleksowe trzeba czasu ale takie jaskółki jak guban owa saulosi coś znaczą i to juz po około czy 8 msc. Nie dają pełnej odpowiedzi ale coś sugerują. Pokrzywiona ryba może być wynikiem braku krzemianu ale o chowu wsobnego ale jeśli będzie OK to raczej możemy domniemać, że dramatu nie ma. Co do wpływu 6000% dawek to nie wiem czy Ci podam ale jeśli i u mnie tak to wygląda ( tzn kranówka ma wysoki poziom krzemianów to z radością oświadczam, że nie ma to zauważalne wpływu na ryby zarówno młode jak i te z odłowu. Na tak wysokich dawkach wychowany się setki ładnych i dlugowiecznulych ryb bez wad rozwojowych. W tej wodzie latami żyją ryby z odłowu. Jeśli mam niższe krzemiany to nue dam takiej odpowiedzi ale dam inną w zależności od ich poziomu.
Opublikowano
nie wiem czy każdy ma takie wysokie krzemiany. Sprawdzę to .

W większości wypadków będzie to trudne.

Nawet dla tej smacznej wody z Puław nie są określane:D a nie wiem czy ryby smakują wodę ale na pewno kumulują w organizmach jak ty i twoje dzieci wszystkie metale ciężkie , pestycydy, i trucizny które o dziwo udało ci się dostać - wielu za nic nie może dostać takich półpełnych badań - gratuluję. Można udawać że się nie widzi i tylko smak wody się liczy.

Pomiar SiO2 jest dlatego trudny bo test akwarystyczny JBL SiO2 ma przedział od 0,1 do >6 mg/l Te powyżej 6 to kolorek dobrego atramentu do wiecznych piór i czy jest tylko 7 czy 77 mg/l nie odczytasz. Natomiast nasze kranówy :rolleyes:

A co ja mówię najlepsze wody mineralne na czele z Cisowianką Perlage ( moja ulubiona:D ) zawierają tak cyt"

Składnik niezdysocjowany w mg/l

Krzemionka SiO2 - 22,1

koniec cytata"

Ale to tylko te najlepsze podają składnik niezdysocjowany wiele z góry to olewa- smakiem wody.

Jak zmierzyć kranówę bo tylko wyjątkom może się zmieścić w skali pomiarowej.

Instrukcja

1/ Trzeba zakupić w aptece lub przez alledrogo

Wodę destylowaną super czystą ( nie demineralizowaną i nie destylowaną zapachową do żelazka)

2/ Pobieramy 1ml kranówy z tego kranu co i do baniaka a do tego 9ml destylowanej i wynik testu SiO2 mnożymy x 10

3/ Jeśli nadal wychodzi kolorek powyżej 6 czyli atrament do wiecznych piór

powtarzamy pomiar dając

1ml kranówy i 19ml wody destylowanej - z tego pobieramy 10ml do fiolki a wynik x 20 - powinno wystarczyć choć pewności nie mam.;)

Podchodząc do tematu pomiaru SiO2 w kranówie lepiej na siedząco bo może być trudno ustać na nogach:rolleyes:

Opublikowano

Uwierz w moją zachodniopomorską z pierwszego tłoczenia ☺ poszukam jeszcze ale faktycznie obawiam się, że pozostaną tylko testy akwarystyczne. Jeszcze zadzwonię do wodociągów ale obawiam się, że krzemiany nie są mierzone.

Opublikowano
Hari czekam na wynik z zaparty oddechem a nawet stolcem więc miej litość bo wiesz:D

Znając napięty terminarz Wojtka, możesz spokojnie zamawiać:

BUTLA TLENOWA REDUKTOR ZESTAW REANIMACJA (5339413286) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/53/39/41/32/5339413286@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@53/39/41/32@@AMEPARAM@@5339413286

Pieluchy anatomiczne pampersy dla dorosłych 30 szt (5333193229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/53/33/19/32/5333193229@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@53/33/19/32@@AMEPARAM@@5333193229

:P :P :mrgreen: :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

W stanie naturalnym krzem występuje w postaci krzemionki SiO2 i minerałów krzemianowych, stanowiąc materiał, z którego zbudowana jest przeważająca część skorupy ziemskiej. Dlatego nie demonizowałbym tego problemu. W akwarium krzemiany mogą powodować wzrost okrzemków tzw. brunatnice. Jeżeli ktoś ma problem z okrzemkami oznacza równierz, że ma problem z krzemianami. Znalazłem wiele preparatów na pozbycie się krzemianów jak i fosforanów z wody (nie wszystkie bezpieczne dla stworzeń żyjących w tym środowisku).

Dwa przykłady tych bezpiecznych: JBL SILICATEX oraz KORDON PHOSRID

Opublikowano

O donoszeniu ikry to proszę do py1szczaka - on permanentnie ma problem na toruńskiej kranówie donosić i ewidentnie to nie wina samicy tylko jakiegoś cholerstwa w wodzie.

Ale Piotr ma Tanganikę więc nie może tu pisać a szkoda bo wielu tam zacnych majstrów od akwarystyki - mam wiele szacunku do ich wiedzy.

deccorativo

W sumie nie takiej odpowiedzi się spodziewałem, dla mnie to odbijanie piłeczki nic konkretnego. Nie muszę sprawdzać tej informacji na innych forach gdyż problem ten poruszano tu, mimo że to inny biotop. Nie wiem jaka jest wiedza na innych forach, ale odnoszę wrażenie że nie doceniasz możliwości (klubowiczów) ,,majstrów" z tego forum;)

Wracając do wody, myślę że warto przeczytać to:

Zwierzęta słonowodne, mimo iż mają nieograniczony dostęp do wody , ciągle narażone są na jej utratę z organizmu. Związane jest to z tym, iż żyją one w środowisku hipertonicznym w odniesieniu do ich płynów ustrojowych. Oznacza to, że stężenie soli nieorganicznych w środowisku jest wyższe niż w ich płynach ustrojowych. Efektem tego jest ciągła utrata wody z organizmu. Dlatego niektóre zwierzęta słonowodne ( np. albatrosy ) piją wodę morską aby uzupełniać jej braki. Nadmiar soli mineralnych jest usuwany przez skórę i skrzela. Picie wody morskiej nie jest zjawiskiem powszechnym. Większość zwierząt zamieszkujących wody słone wykorzystują wodę zawartą w pokarmie , lub odzyskują ją poprzez zwrotną resorpcję moczu pierwotnego , lub pozyskują ją z niektórych procesów metabolicznych.

U zwierząt słodkowodnych płyny ustrojowe są hipertoniczne w stosunku do środowiska, w związku z czym woda napływa stale do ich organizmów. Zwierzęta te pozbywają się wody wydalając duże ilości mocno rozcieńczonego moczu. Usuwając z organizmu duże ilości wody, ryby słodkowodne narażone są na niedobory soli mineralnych . Dlatego sole mineralne wychwytywane są przez skrzela .

Gospodarka wodna

pozdrawiam i życzę miłego dnia:D

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dlatego sole mineralne wychwytywane są przez skrzela .

Czy to znaczy, że nie musze martwić się o niski poziom SiO2 w wodzie w akwarium bo ryby przesiewając piach dostarczają sobie krzemiany do organizmu?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Bardziej chyba trzeba by to ująć, że nie będziesz musiał się martwić o to, że ryby nie otrzymały odpowiedniej dawki mikroelementów w karmie jeśli są one w wodzie. Problem jeśli nie ma ich tutaj i tutaj w odpowiedniej dawce. Pozostaje jednak wiele pytań. Czy krzemiany są w ogóle rybie potrzebne. Podałem krzemiany jako przykład ale bardziej mi chodziło o całokształt. Zabawa wodą z jednoczesną pamięcią o rybach.

Co do pomiarów mojej wody to czekam na jej pomiary prowadzone w wodociągach. Ciekawy jestem czy krzemiany są w tej analizie uwzględniane. Heniu jeszcze musi się zwierać