Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może nie jest to optymalne akwarium ale ścisku też nie ma,póki co mają gdzie pływać.Ale co panowie wnioskują po tych objawach jakie wymieniłem?

Opublikowano

więc albo to pobicie - albo tak za mało miejsca, że nie wyrobił się podczas ucieczki i przywalił o coś.

Duża ryba musi mieć miejsce do pływania i gdyby w 120 cm była by sama to też było by to za małe akwarium.

Opublikowano

Mój samiec maison reef przed nikim nie ucieka,może nie zmieścił się między kamieniami w pogoni za samicą i stąd ta rana.Ale bardziej mnie martwi to,że od tygodnia nie startuje do pokarmu i jedna z samic jest jakby "spuchnięta" ale w przeciwieństwie do samca pobiera pokarm,poza tym wszystkie ryby pływają normalnie,żadna się nie chowa itp.

Opublikowano

Ph-7,8

No2-0

No3-25

--

Po zaobserwowanych objawach doszedłem do wniosku,że to "bloat" jak panowie proponują przeprowadzić leczenie? backtopur direct i metronidazol,czy sam metronidazol,a może coś jeszcze?

Opublikowano

poczytaj o kuracjach na bloat - było wiele wiele razy na forum i poza nim ;)

czy mamy Ci przekleić?

i jesteś pewny że bloat? bo może być szereg innych rzeczy podobnych, ot. choćby atak pasożytów...

wykazujesz swoistą beztroskę - typu:

- ee akwa daje radę, co tam 120cm dla reda i majsona, przecież się mieszczą

- nooo dobra jak się upierasz to podam parametry...

itd

więc ja bym na Twoim miejscu taki pewny nie był ;)

ale Twoje ryby Twoja sprawa...

tak czy siak nie życzę Ci źle - powodzenia

Opublikowano

Bloat dotyka szczególnie roślinożerców karmionych mięsem a maison się do stricte roślinożerców nie zalicza, bo żywi się również planktonem.

Tak jak makok pisze, błędna diagnoza...

Opublikowano

Nie mam takiego doświadczenia jak panowie.O kuracji dotyczącej bloat czytałem,że stosuje się bactopur direct+metronidazol,ale ktoś tu na forum ostatnio pisał,że zastosował sam metronidazol...jeśli to nie bloat to w takim razie co i jak leczyć? proszę panów o pomoc.