Skocz do zawartości

Pomocy nie wiem juz co robic...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli rozumiem ze nie moge go dodawac ??

dodatkowo do kazdej podmiany dolewam pol szkalnki z rozpuszczonymi 5 lyzkami soli zeby zatrzymywala trujace NO2 przed dostaniem sie do krwi przez skrzela mam nadzieje ze to w jakims stopniu zapobiega zatruciu No2 tak wyczytalem

Opublikowano

Wrzuć na luz, bakterie potrzebują troszkę czasu aby wyjść ze stanu "uśpienia" poczekaj z pomiarami 2 dni, po czym zrób testy powoli dokładnie zgodnie z instrukcją.

Ps.

Nie wiem po co zakładałeś kolejny temat?

Opublikowano

Witam

Chcialem tyko dac update o wynikah mojego baniaka

niestety wyniki stoja tzn

Ph - 8.0

NH3 - 0

No2 .1.0

No3 - tez poza norma ale chyba przez wysokie NO2 przeklamuje

podmieniam dzien w dzien 25% wody nie dodaje juz nic poza sola jodowana co 2 dzien

Opublikowano

Kolego cierpliwości i skończ z ta chemia! Nawarzyłeś sobie piwa. Ja kiedyś też. Nie masz bakterii. Tymi ciaglymi podmianami ratujesz ryby ale wylewasz bakterie. Rób testy i czekaj co sie bedzie działo. Jak NO2 zacznie bardzo rosnąć to dop.podmieniaj.Ja miałem więcej na skali ale zaryzykowałem i udało sie bez strat.Skromnie karm. Powodzenia ps. Wiem-szkoda ryb i to nie pocieszajace. Moga byc straty tj. słabe moga odpaść. A jak tak pójdzie dalej ze stabilizacja tego akwa to straty moga byc stopniowe i ogromne. Eliot Ci juz dał wskazówke. Głowa do góry i bez nerwów :)

Opublikowano

czytam ten wątek i zastanawiam się, czy wszystkie zbiorniki dojrzewają w ten sam sposób czy jest to od czegoś zależne

ja po zalaniu zbiornika woda z uzdatniaczem JBL, następnego dnia dodałem denitrol JBL i zgodnie z instrukcja przez 9 dni, potem odczekanie i rybki do wody ...

parametry mam jak swoim w temacie (znaczy w normie) i po starcie nic podejrzanego nie zauważyłem, poza tym, że dodatkowo mam trochę nurzańca w akwarium ..

dlatego się trochę dziwię skąd te kłopoty, bo ja podmieniam co tydzień ok. 10% wody i usuwam trochę syfu z dna (ale jest go niewiele) - może tu gdzieś jest problem z filtracją ?

Opublikowano

Z tą solą nie przesadzaj. Poza tym coś jest nie tak, wlałeś jak piszesz 10 ampułek biodigestu i podmieniłeś już praktycznie całą wodę a NO2 wzrosło z 0,8 do 1,0 przy zerowym NH3. Co dziwniejsze wzrosło NO3 z 5 do poza skalę (może być przekłamanie ale porównywalne przy podobnych wartościach NO2)

Sorry ale wydaje mi się że po raz kolejny coś źle mierzysz lub karmisz ryby i to porządnie?

umberto on nie leje chemii tylko biologię (bakterie) :)

Opublikowano

Z reka na sercu moge powiedziec ze ryb nie karmilem przez 4 dni wczoraj im troszke dalem bo juz byly mega agresywne w stosunku do siebie !

w sumie wlalem 12 amp biodigestu !

wczoraj zrobilem testy Hagen

dzisiaj zrobilem testy JBL em kropelkowymi

NO2 1.0

NO3 20

NH3 0

Jesli chodzi o ryby nie wygladaja zle ! nie trzepie zadna z nich jak wczesniej na video ! czasami ocieraja sie o piasek

jak wspominalem mam 5 malych mphanga ktore tez dobrze sobie poczynaja

czekam dalej...

Opublikowano

OK teraz proszę nie rób nic (omijaj akwa z daleka ;)) przez dwa dni, czyli w niedzielę wieczorem zrób testy i podaj.

-------

Edit jak ryby agresywne to znaczy że nic im nie jest:)