Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W drugą stronę też nie mozna przeginać, przez co pękła obecna bańka finansowa jesli nie przez rozdętą konsumpcję? Nie stać mnie, nie kupuję.

Jest mi zupełnie nie przykro że nie mieści się to w czyimś biznesplanie, mój portfel jest ważniejszy.

Jako,że temat pierwotnie dotyczył niesławnej ustawy odcinam się od dyskusji o gospodarce i wymysłach UE oraz czy to dobrze czy źle że PL przystąpiła do wspólnoty (imo dobrze i jedyna szansa na jakąś pozycję w Europie). Chciałbym tylko jeszcze raz podkreślić, że nawet pomijając nasza pozycję w negocjacjach ACTA najbardziej w całej sytuacji martwi mnie to jak łatwo i bezkrytycznie przyjęliśmy narzucone prawo. Kompletne oderwanie rządzących od rzeczywistości i brak dialogu ze społeczeństwem, to inna sprawa. Ode mnie EOT.

--

Jedynie kraje któe posiadają bogactwa naturalne (np. Norwegia) lub tanią siłę roboczą (np. Chiny) maja szansę na dodatni wzrost PKB.

Ciekawa teza, skąd wzięło się bogactwo Japonii, nie pracują za darmo a kraj jest praktycznie pozbawiony surowców. Elektronika, edukacja, branża IT, inwestycje to pies.

Opublikowano

Nabe masz rację - jednak ACTA nie jest narzuconym nam prawem - prawem się stanie gdy ratyfikujemy tę umowę.

Bez względu na to co każdy z nas napisze, ja będę miał swoje zdanie i nie każę wam zmieniać swojego.

Pewnie nic nie zmienimy w swoich opiniach.

Co do przeginania - tak jak w budżecie domowym nie możemy przegiąć z wydatkami tak i budżety państw nie mogą przegiąć z długiem. Jednak sam w sobie dług nie jest niczym strasznym.

--

Bogactwo Japonii - które w obecnej chwili się kołysze przez to, że w państwach takich jak Chiny, Tajwan, Singapur, Tajlandia itp, inni to robią taniej. Gdyby mieli surowce, była by dywersyfikacja zysków i pewnie było by tam stabilniej finansowo.

Opublikowano

bogactwo Japonii ( nie wiem jak teraz ) lata temu polegało między innymi na tym ,że nie było tam jako tako pojęcia szpiegostwa przemysłowego,

jak ktoś wypuścił na rynek coś dobrego to trzeba to było rozebrać , udoskonalić i sprzedawać jako swoje

i w d...ie mieli czyjeś prawa autorskie czy inne certyfikaty

Opublikowano

ściąganie jest i było nielegalne, jednak za samo ściąganie nie grozi użytkownikowi tyle co za udostępnianie.

W naszym prawie jest galimatias - bo jest coś takiego jak jak użytek osobisty:

Dla użytku osobistego wolno korzystać bez zgody twórcy utworu i nieodpłatnie z pojedynczych egzemplarzy utworu rozpowszechnionego, tzn. takiego, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie (wyjątki: utwór architektoniczny i architektoniczno-urbanistyczny w zakresie budowania, programy komputerowe) (art. 23. ust.1. ustawy). Zakres podmiotowy prywatnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego (art.23. ust.2. ustawy). Oznacza to na przykład, że można swoim krewnym i znajomym pożyczać, bądź wykonywać kopie książek, filmów, albumów muzycznych czy programów typu open source. Nie jest to jednak dozwolone w przypadku komercyjnych programów komputerowych bądź gier. Niezgodna z prawem będzie również wymiana np. w ramach "klubu miłośników muzyki", jeśli nie wszyscy członkowie się znają i utrzymują ze sobą stały kontakt. Możliwe jest jednak podarowanie, bądź odsprzedaż również obcym osobom zakupionych wcześniej egzemplarzy utworów

Opublikowano

to, że było nie ścigane to wiem, dlatego uważam nasze prawo za bzdurne, a częściowo legalne? - nie znam czegoś takiego

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.