umberto Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor #11 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Kryjówek jest dużo.To w sumie dobry pomysł. Pomyśle nad tym.
Sebastian_Z Opublikowano 11 Lutego 2012 #12 Opublikowano 11 Lutego 2012 zmiana rozłożenia kamieni, samiec się zdezorientuje i od nowa będą sobie ustalać rewiry
umberto Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor #13 Opublikowano 11 Lutego 2012 Po czasie przekonałem sie ze w malych akwariach nie da sie tego uniknac. Jak komus zalezy na maluchach to pysiolka odlowic az wypusci.
bigb Opublikowano 12 Lutego 2012 #14 Opublikowano 12 Lutego 2012 no ja mam niewiele większe 240l i średnio co tarło ze 30 maluchów się uchowa. Kryjówki już zmniejszone do minimum ale teraz samice starsze i bardziej doświadczone więc średnia maluchów dalej na poziomie 30, ostatnio samiec dostal strzały bo do młodych podpłynął.
umberto Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor #15 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zaskoczyłeś mnie ale jednak masz większy zbiornik. Moje pyśki jeszcze młode ale u Szwagra choć starsze( z tego samego źródła) to góra 5 obstawało. Nie mam pojęcia od czego to zależy,.Samce są ogromnie agresywne. Kryjówek mamy od groma. Inkubują jedna za drugą a maluchów jak nie ma tak nie ma. Z resztą nawet panie takie są bo szarpią za pysiolek inkubującą
nabe Opublikowano 13 Lutego 2012 #16 Opublikowano 13 Lutego 2012 Załatw sobie kolejnego samca, powinno skierować to agresję na przeciwnika a w pełni wybarwionego dominanta będziesz widywał częściej. Dorosłego faceta odstąpię za symboliczne zero zł.
kunta Opublikowano 13 Lutego 2012 #17 Opublikowano 13 Lutego 2012 Ja to nawet bym się posunął do tego aby z układu 1+5 zrobić układ 3+8 i wywalić te zbrojniki. Przy 3 samcach IMO jest o wiele ciekawiej i przeważnie dwa są wybarwione (u mnie w dwóch baniakach tak było właśnie)
eljot Opublikowano 13 Lutego 2012 #18 Opublikowano 13 Lutego 2012 Hmm, w baniaku 160l obawiałbym się że dwa samce zajmą całe akwa, a trzeci i samice będą miałby bardziej przer... niż teraz? ----- No i u mnie w 240-tce na trzech chłopaków wybarwiony był jeden, drugi w połowie a trzeci udawał samicę
nabe Opublikowano 13 Lutego 2012 #19 Opublikowano 13 Lutego 2012 Czy lepiej jest mieć jednego śledzia czy pokaleczone wszystkie samice?
eljot Opublikowano 13 Lutego 2012 #20 Opublikowano 13 Lutego 2012 Czy lepiej jest mieć jednego śledzia czy pokaleczone wszystkie samice? Nabe chodzi mi to zdanie Hmm, w baniaku 160l obawiałbym się że dwa samce zajmą całe akwa, a trzeci i samice będą miałby bardziej przer... niż teraz? śledź mi nie przeszkadza i nie przeszkadzał IMHO lepiej wymienić samca.
Rekomendowane odpowiedzi