Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

no ja mam niewiele większe 240l i średnio co tarło ze 30 maluchów się uchowa.

Kryjówki już zmniejszone do minimum ale teraz samice starsze i bardziej doświadczone więc średnia maluchów dalej na poziomie 30, ostatnio samiec dostal strzały bo do młodych podpłynął.

Opublikowano

Zaskoczyłeś mnie ale jednak masz większy zbiornik. Moje pyśki jeszcze młode ale u Szwagra choć starsze( z tego samego źródła) to góra 5 obstawało. Nie mam pojęcia od czego to zależy,.Samce są ogromnie agresywne. Kryjówek mamy od groma. :( Inkubują jedna za drugą a maluchów jak nie ma tak nie ma. Z resztą nawet panie takie są bo szarpią za pysiolek inkubującą

Opublikowano

Załatw sobie kolejnego samca, powinno skierować to agresję na przeciwnika a w pełni wybarwionego dominanta będziesz widywał częściej. Dorosłego faceta odstąpię za symboliczne zero zł.

Opublikowano

Ja to nawet bym się posunął do tego aby z układu 1+5 zrobić układ 3+8 i wywalić te zbrojniki.

Przy 3 samcach IMO jest o wiele ciekawiej i przeważnie dwa są wybarwione (u mnie w dwóch baniakach tak było właśnie)

Opublikowano

Hmm, w baniaku 160l obawiałbym się że dwa samce zajmą całe akwa, a trzeci i samice będą miałby bardziej przer... niż teraz?

-----

No i u mnie w 240-tce na trzech chłopaków wybarwiony był jeden, drugi w połowie a trzeci udawał samicę ;)

Opublikowano
Czy lepiej jest mieć jednego śledzia czy pokaleczone wszystkie samice?

Nabe chodzi mi to zdanie

Hmm, w baniaku 160l obawiałbym się że dwa samce zajmą całe akwa, a trzeci i samice będą miałby bardziej przer... niż teraz?
śledź mi nie przeszkadza i nie przeszkadzał :) IMHO lepiej wymienić samca.