Jump to content

375l 150x50x50

devro

Recommended Posts

Witam!

Z racji tego że to mój pierwszy post na forum to serdecznie Was witam i pozdrawiam :)

Ale do sedna sprawy .

Jak do tej pory posiadałem zbiornik 112l a w nim :

- 5 x Saulosi

- 1 x glonojad

- grzałka rh9900

- kubełek EHEIM Professional 2226

ale po roku czasu przyszedł czas na małą zmianę i padło na akwarium 375l czyli standardowe 150x50x50 wraz z nową szafką i pokrywą a w nim :

- moje 5 Saulosi (żółte)

- 1 glonojad

- kubeł Aqua Nova NCF-2000

- 1x trzciniak - przygarnięty od kolegi bo chciał się jego pozbyć ;)

I teraz jak dla mnie najważniejsze pytanie do kolegów , czyli jakie gatunki Waszym zdaniem polecacie do mojego akwarium i w jakich ilościach, dodam że zależy mi na "kolorowym" , ładnym wyglądzie ryb :)

P.S. czy Tropheusy mogą być z pyszczakami, pytam bo facet w zoologicznym mówi mi że mogą a google odmiennie .

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc :)

Witaj.

Możesz wpuścić ok.20 ryb.Najlepiej max. 4 gatunki.Wypisz które ci się podobają a coś wybierzemy.

Oczywiście trzciniak i glonojad muszą odejść.

Tropheusów nie możesz wpuścić do tego baniaka, inny biotop tak jak wyżej wymienione.

Witaj.

Możesz wpuścić ok.20 ryb.Najlepiej max. 4 gatunki.Wypisz które ci się podobają a coś wybierzemy.

Oczywiście trzciniak i glonojad muszą odejść.

Tropheusów nie możesz wpuścić do tego baniaka, inny biotop tak jak wyżej wymienione.

Dobre rady są w cenie więc radzę posłuchać kolegów..:)

• 2 weeks later...
Zależy co to za "glonek" bez przesady zbrojnika nie jeden z nas ma .

O zbrojnikach z innych biotopów nie będę się rozpisywał, bo było już to omawiane..

Ale twierdzenie, że "nie jeden je z nas ma" to twierdzenie co najmniej nie na miejscu...nie widziałem u żadnego z klubowych malawistów tej ryby.

Widzisz tutaj są miłośnicy pielęgnic z Malawi a nie zbrojników z SA.Żaden malawista nie wpuści glonojada czy innej ryby z obcego biotopu, bo po co burzyć harmonię natury?

A zapewniasz mu odpowiednie warunki?

Warunki wg opisu są podobne jak nie takie same , jedynie co to zbrojnik lubi drewno .

Prezes666 z tą harmonia masz racje , idąc do sklepów ,hurtowni itp. to zjawisko jest na porządku dziennym co za tym idzie ryby się przyzwyczaja a i sprzedający to widzi .

Spotykane to :

-zbrojnik niebieski

-gibbiceps

-plekostomus

Warunki wg opisu są podobne jak nie takie same , jedynie co to zbrojnik lubi drewno .

Prezes666 z tą harmonia masz racje , idąc do sklepów ,hurtowni itp. to zjawisko jest na porządku dziennym co za tym idzie ryby się przyzwyczaja a i sprzedający to widzi .

Spotykane to :

-zbrojnik niebieski

-gibbiceps

-plekostomus

Posłuchaj ,zbrojniki to całkiem inny biotop ,towarzystwo pyszczaków nie jest dobrym dla nich rozwiązaniem choć wiem,że dużo amatorów trzyma je jako tzw. odkurzacz biologiczny..To tak jakbyś w jednym pokoju zamieszkał z gościem z drugiego końca świata bez znajomości języka ,obyczajów ,kultury i różnicy w diecie..;)