Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo

Mam kilka pytań .

Akwa 112 l

Mam już (FILTR ZEWNĘTRZNY HW-302,WKŁAD - ZEOLIT,CERAMIKA,WĘGIEL AKT.), grzałkę 100W , termometr , i dotleniacz coś jeszcze muszę kupić ?

Zastanawiam sie nad tłem nakleić czarne tło(z brystolu albo cus) czy kupić czarne jakieś gotowe ?

Ewentualnie jakieś dobre świetlówki możecie polecić ? 2 x 18 W

Dodali mi do filtra SERA BIO NITRIVEC 50 ml wlewać to czy dać sobie spokój .

Do filtra planuje dać trochę ceramiki już z bakteriami z roślinnego , może być ?

Mam 20 kg białego piasku z atestem PZH ;)

I 18 kg łupka FILITOWEGO :cool:

Czy pod to dawać styropian ?

Jeżeli tak to czy coś z mim robić przed włożeniem ?

Akwa Planuje zalać środa-czwartek 18-19 styczeń , kiedy mogę wpuścić ryby

Pseudotropheus saulosi 2+6 ( jeżeli zostanie 1+6 no to trudno) ??

I jakie pokarmy kupić ?

Opublikowano

Witaj.

Może się przydać jakiś mały wewnętrzny w roli filtra mechanicznego, wtedy na wlot kubła gąbka i zaglądasz do niego od święta. Napowietrzacz jeśli masz i Ci się podoba może być ale nie jest niezbędny. Tło najlepiej nie strukturalne gdyż zajmie miejsce w już i tak niewielkim szkiełku. Tak jak piszesz - dobrym rozwiązaniem jest czarna folia lub czarny mat w spray'u.

Świetlówki rzecz gustu. Nitrivec możesz wlać. Ceramike z roślinnego możesz przełożyć jeśli jesteś pewien że nie przeniesiesz jakiegoś świństwa. Tylko musisz wlać do akwa jakiejś pożywki żeby bakterie nie padły, poczytaj o startowaniu akwarium.

Na dno styropian => kamienie => piach. Tylko w tej kolejności. Ze styropianem nic nie trzeba robić, wystarczy dociąć na wymiar odpowiednio mniejszy niż pow. dna żeby nie dolegał do szyb bocznych.

Ryby możesz wpuścić jak cykl azotowy się zamknie tzn NO2 zjedzie do zera. Zwykle ok miesiąca, przy użyciu dojrzałej wody lub złoża bio szybciej.

Obsada ok. Pokarmy roślinne. Jakaś dobra spirulina, naturefood, dainichi, hikari, o.s.i.

Pozdr.

Opublikowano

Spirulina super forte tropicala jest ok, dobra jest też O.S.I.

NF Premium cichlid PLANT. Rozmiar w zalezności od wielkości ryb.

Tropical Malawi zamieniłbym na coś lepszego.

Opublikowano
Spirulina super forte tropicala jest ok, dobra jest też O.S.I.

NF Premium cichlid PLANT. Rozmiar w zalezności od wielkości ryb.

Tropical Malawi zamieniłbym na coś lepszego.

Zgadzam się Tropical Malawi do wymiany..

• 1 rok później...
Opublikowano

Dołączę się do tematu.

Dlaczego odradzacie Tropical Malawi? Jest to tak słabe?

Mam duże opakowanie tego pokarmu i planowałem dokupić do tego

OSI VIVID COLOR FLAKES

OSI SPIRULINA FLAKES

do podobnej obsady. Czy mogę zostawić Tropical Malawi w połączeniu z powyższymi?