Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam 200 l akwarium, a w nim 4 saulosi i 4 socolofi. Mam zamiar w tym tygodniu dokupić kilka sztuk. Konkretnie po dwie rybki z każdego rodzaju. Czy może- ;) - nie przejmować się małym litrażem i dokupić 4 szt. reda i celować w 1+3 w trzech gat.? 3 gat to chyba za ostro co??? Jestem nowicjuszem w tej materii, więc proszę o wyrozumiałość;)

Opublikowano

Tak myślałem, właściwie pytałem retorycznie o ten 3 gat.- dzięki. Jak liczna grupa byłaby odpowiednia dla ryb, które posiadam? Może radzisz mi zamienic socolofi na coś innego? Nie chciałbym tylko, aby było za żółto, tym bardziej, że kamienie i podłoże mam jasne.

Opublikowano

cześć zostaw saulosi jaki masz w nim uład płci?jak będzie to 1samiec na 3 samice dokup 1-2 samice i będzie git jeśli chcesz coś dodać to daj maingano będziesz miał żółto-niebiesko.kup maingano na początku 10szt i po czasie kiedy będziesz wiedział płeć każdej ryby zredukuj do 1:4 chociaż mówią że może nie dać rady najczęściej jest to 1:2 i też jest dobrze;)

poczytaj trochę o miangano bo nie poleca się go zbytnio dla początkujących

masz tu link z tego forum:)http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/opisy-gatunkow/201-melanochromis-cyaneorhabdos

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kupiłem je tydzień temu, są małe, cholera wie jakiej są płci...Saulosi też nie wiem na razie wszystkie żółte...dlatego chce dokupić żeby potem odpowiednio zredukować.

Opublikowano

Ja akurat trzymam je w 450-tce z P.acei, M.zebra chilumba, M. msobo magunga. Myślałem że bedzie agrosorek ale jest bardzo spokojny i uroczy Samiczki też są inne niż te wszystkie szaro-bure choć kolorystycznie są bardzo podobne. I to jest jedna z mniejszy mbun także myślę że będzie do twojego akwa pasować

Opublikowano

Tylko, że przy układzie saulosi + spot ten drugi może zostać zdominowany i nie uraczy właściciela swoim pięknem.Do tego, spoty powinno się hodować w większej ilości ponieważ pływają w ławicach.

Jednogatunkowo 3/8 można spróbować w takim baniaczku.

Ewentualnie zamiast spota do saulosi wpuścić Ps.sp.perspicax.