Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z sinicami... Czytalem o przyciemnianiu i zamierzam to zrobic ale jest napisane, ze 5 dni glodowki... Moje najmniejsze ryby w ciagu 2 dni glodowki zostana zjedzone. Wiec czy moze karmic je ale ograniczyc jedzenie ?

Opublikowano

Ja nie zaciemniałem całkowicie akwarium, wyłączyłem jedynie oświetlenie na ok 3 tyg. Po tym czasie systematycznie zwiększałem czas oświetlania.

Karmienie ograniczyłem do 1-2 małych porcji dziennie. Więcej szczegółów znajdziesz w tym wątku:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wydaje mi sie, ze mam sinice (porastaja piach) to jakies 5cm/2.. czy juz mam zaciemniac akwa???

DOdam, ze tak owe porastaja tylko piach, to moze byc cos innego??

Wyglada to identycznie jak u basiora, ale jest iich znacznie mniej !!

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej

sporo jest o sinicach na forum ale ten wątek jakis taki chyba najpełniejszy, więc się podpinam

Niestety też pojawily mi się sinice. Zamierzam z nimi walczyć na razie przez wyłączenie światła na tak długo jak to będzie konieczne. Roślin nie mam to i nie będzie z tym problemu.

Tak sobie tylko myśle o innych glonach w akwarium. Czy brak światła im nie zaszkodzi. Jakie były Wasze doświadczenia w tej materii???

Pyt 2. Jaka bhyla reakcja ryb na takie zaciemnianie. Czy nie zrobily sie bardziej plochliwe po ponownym włączeniu światła???

pozdro

Opublikowano

1. Tak sobie tylko myśle o innych glonach w akwarium. Czy brak światła im nie zaszkodzi.

2. Jaka bhyla reakcja ryb na takie zaciemnianie. Czy nie zrobily sie bardziej plochliwe po ponownym włączeniu światła???

1. oczywiście tak łdugie zaciemnienie wykończy nie tylko sinice ale glony te kochane i lubiane też.

2. moje rybska zarówno siedmiodniowe zaciemnienie jak i głodówkę tez tak długa zniosły bezproblemowo

Opublikowano

[quote name="mars

1. oczywiście tak łdugie zaciemnienie wykończy nie tylko sinice ale glony te kochane i lubiane też.

[/quote]

Możesz w skrócie opisać jak to wyglądało. tzn czy glony po prostu znikają,(tak w zdjęciach na początku tego wątku działo sie z sinicami), czy coś sie z nimi dzieje i jak długo trzeba czekac na powrót tych lubianych??

pozdro

Opublikowano

długość oczekiwania na nowe glony to indywidualna sprawa zależna od wielu czynników, więc chyba nikt nie da Ci dokładnego terminu.

Przypomnij sobie jak długo Ci rosły za pierwszym razem te powinny być troszkę szybciej.

Opublikowano

Możesz w skrócie opisać jak to wyglądało. tzn czy glony po prostu znikają,(tak w zdjęciach na początku tego wątku działo sie z sinicami), czy coś sie z nimi dzieje i jak długo trzeba czekac na powrót tych lubianych??

pozdro

Tak, kamienie robią się gołe choć nie tak jak podczas pierwszego włożenia do akwarium. Ale trzeba troche czasu by zów wyrosły.

Co innego Erytromycyna, ona poprostu sieje spustoszenie. Po 2 tyg kuracji noje piękne bordowo zielone glonska poprostu zniknęły i już się ich ponownie nie doczekałem przez 5 miesięcy.

Co mogę radzić to zaciemnienie nie pomoże jeśli tylko wyłączysz światło. Akwarium trzeba przykryć by światło wogóle tam nie wpadało. ( pisze tak bo napisałes ze wyłączysz swiatło i nie wiem czy chodziło ci właśnie o zaciemienie czy dosłownie o wyłączenie światła).

Ryby na początku są troszke płochliwe ale to bardzo szybko mija. Napewno nie zaczynaj odrazy świecić światła po 10h tylko stopiowo z dnia na dzie coraz więcej obserwując czy czasem sinice spowrotem się nie pojawiają.