Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ demasoni to typowy roślinożerca a yello żywi się skorupiakami i larwami owadów.

Akwarium nie wygląda na przerybione bo jak sam pisałeś ryby są jeszcze małe. Z tego co masz zostawiłbym 12-Afra hara, 9-Mpanga, 9-Yellow, 9-Red Red. Z czasem będziesz musiał zredukować nadmiarowe samce.

Opublikowano
Kunta czy aby nie przesadzasz w drugą stronę? to ponoć ok 500l a i ryby które kolega posiada do wielkoludów nie należą ;).

Podaj dokładne wymiary baniaka.

Nie wiem czemu ale wydawało mi się że mowa o akwarium 270 litrów.

Oczywiście że przegięcie w drugą stronę.

Możesz w takiej bańce trzymać z 30-35 sztuk małej mbuny.

Co do opinii sprzedającego - przecież dla niego każda sprzedana ryba to kasa, a niestety wielu ludzi stawia kasę przed dobrem ryb.

Pamiętaj że pyszczaki są rybami innymi niż wszystkie inne i muszą mieć gdzie płetwy rozprostować.

Jak to Harisimi kiedyś ładnie napisał: przerybienie to kastracja emocjonalna pyszczaka!

Opublikowano

A czy będzie działo się coś złego gdybym zostawił obsadę, jaką mam teraz?Ryby, widząc po zachowaniu dobrze się czują.Demasoni gdzieś od 1,5tygodnia inkubuje ikrę co przyjmuję za dobrą dewizę.W niedalekiej przyszłości mam zamiar założyć zbiornik (jeszcze jeden)o podobnym litrażu więc może rozdzielę obecną obsadę.Czy możecie mi jeszcze doradzić czy Msobo magungę będę mógł dodać do tych co mam?

Opublikowano

Eljot 12 - nie zrozum mnie źle-bardzo doceniam wasze cenne rady,wskazówki i spostrzeżenia poparte doświadczeniem jak również przyjmuję ze spokojem kazdą krytykę.Dopiero uczę się Malawi więc będę wdzięczny za wszystko na ten temat.

Opublikowano

Masz już bardzo dużo ryb jak na ten zbiornik Czytasz nasze posty (podpowiedzi) i tak zrobisz co bedziesz uważał za słuszne. Po tylu postach napisanych tutaj znasz zasady hodowania pysi przez nas. A Ty zadajesz pytanie czy jeszcze możesz coś dołożyć kolejne rybki....... Także Twoje szkło, Twoje ryby i Twoje będą problemy ,ale generalnie możesz wszystko bo to jest Twoje

Opublikowano
Czy możecie mi jeszcze doradzić czy Msobo magungę będę mógł dodać do tych co mam?

Nie, masz już membe deep i jest duże prawdopodobieństwo, że się skrzyżują.

Docelowo zostaw max. 30 ryb, dobranych względem diety itp., chociaż baniak ma 467,5l czyli wody de facto będzie ok.360l....jeśli wybierzesz większe gatunki to ilość się musi zmniejszyć...sądzę, że 25 ryb byłoby idealnie.

P.S. kolego ja stawiam kolejny baniak, dwukrotnie większy(220x70x60) od Twojego i będzie tam max.36 ryb...oczywiście mbuna ;)

A zoologi...no cóż, tego już się nie da zmienić...

Opublikowano

A jakie Perez666 byś mi radził zostawić gatunki i w jakim układzie(samce do samic).Ja cały czas myślalem,że mam roślinożerców.popełniłem błąd jak początkujący nie robiąc dobrego rekonesansu o Malawi.MEA CULPA!Ale też zostałem wprowadzony w błąd.zapewniano mnie,że w takim akwa mogę hodować nawet 200 ryb z Malaw.A co do Msobo pytałem się z ciekawości czy pasowałby do tych co mam obecnie.

Opublikowano

Ja bym zostawił:

Demasoni - tylko tych bym dokupił jeszcze 6

Red redy

Jeżeli Mpenga to znaczy Pseudotropheus sp. "Elongatus Mpanga" to jego też.

I do tego zestawu mógłbyś dołożyć Msobo magungę.

Lub drugi set:

Membe deep

Afra hara

Maingano

Yellow