Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich pasjonatów akwarystykiryby hoduję od dawna ale dopiero zaczynam przygodę z pyszczakami.Mam baniak prawie 500l-podłoże:grys koralowy,wnętrze-około 20kg skały koralowej,filtr zewnętrzny-EHEIM-profesional II(na razie).Obsada(wszystko młode) 6-Demasoni,5-Membe deep,7-Koliko,11-Maingano,12-Neon Spot,12-Afra hara,9-Mpenga,9-Yellow kekeze(wszystko F-1),9-Red Red zebra.Razem mam 80 ryb-docelowo ma być około setki.Nadmieniam,że chcę zrobić sztuczne przerybienie.Mam zamiar dorzucić do tej obsady Msobo magunga,Elongatus flawus,moze p.Johannsona,p.Saulosi albo Lombardzki.Poproszę szanownych kolegów Malawistów o komentarze za które z góry dziękuję .

Wydzieliłem nowy temat. Nie doklejaj się z postem do całkiem innego tematu.

Eljot12

Opublikowano

słuchajcie;nie jest to żaden żart ani prowokacja.tak mi doradzono w zoo-ym sklepie.Jak wspomniałem nie mam żadnego doświadczenia z Malawi.Zamiast mnie krytykować doradźcie mi co mam robić w takiej sytuacji

Opublikowano
Zamiast mnie krytykować doradźcie mi co mam robić w takiej sytuacji

Koledzy tak Cię potraktowali, a nie inaczej ponieważ najpierw zdobywa się podstawową wiedzę, a później kupuje się ryby, a nie odwrotnie.

Rada: Redukcja obsady.Trzeba je jeszcze dobrać pod względem diety i rozmiaru do baniaka itd

Opublikowano

Obsada(wszystko młode) 6-Demasoni,5-Membe deep,7-Koliko,11-Maingano,12-Neon Spot,12-Afra hara,9-Mpenga,9-Yellow kekeze(wszystko F-1),9-Red Red zebra..

No to tak na początek:

- w akwarium takim jak Twoje może być na maxa koło 20 ryb więc początkowo celuj w 15-16 ryb.

- najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie tam 3 gatunków

- dwa gatunki 1 samiec + x samic

- trzeci gatunek możesz spróbować wielosamcowo

- decydując się na jakiś gatunek musisz dobierać go pod względem wymagań do reszty czyli decydując się na Demasoni nie będziesz miał już yellowków bo to całkiem inne preferencje żywieniowe.

- przeczytaj FAQ i poczytaj trochę forum, a dowiesz się wiele na temat tych wspaniałych ryb.

Opublikowano
w akwarium takim jak Twoje może być na maxa koło 20 ryb więc początkowo celuj w 15-16 ryb.
Kunta czy aby nie przesadzasz w drugą stronę? to ponoć ok 500l a i ryby które kolega posiada do wielkoludów nie należą ;).

Podaj dokładne wymiary baniaka.

Opublikowano

Wymiary mojego baniaka to:170dł.,55szer.,50wys.Właściciel sklepu zapewniał mnie,że ryby które mam to ta sama grupa pokarmowa i robiąc sztuczne przerybienie nie będę miał agresji w zbiorniku. przyznam,że wizualnie baniak nie wygląda na przerybiony.Dlaczego np. nie moge trzymać Demasoni z Yellowkami?