Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i tak zrób ;) będizesz zadowolony

--

a jak mało Ci niebieskiego to zamiast sprangrea daj cynotilapia sp hara

piękna ryba - niewielka, bardzo lłagodna, granatowe samice, jasnoniebieski pasiasty samiec - spokojnie do utrzymania 2+4 w takim akwarium ;)

Opublikowano

ano mam, a to z racji tego, że nasz klubowy kolega Leeri ma je od roku i ku zaskoczeniu swojego i mojego utrzymuje spokojnie 4+5 dorosłych wybarwionych w 450tce ;)

przegadaliśmy o tym gatunku godziny przez telefon

jakby nie to że do mnie nie dochodzą przesyłki konduktorskie też bym je miał ;)

Opublikowano
i tak zrób ;) będizesz zadowolony

--

a jak mało Ci niebieskiego to zamiast sprangrea daj cynotilapia sp hara

piękna ryba - niewielka, bardzo lłagodna, granatowe samice, jasnoniebieski pasiasty samiec - spokojnie do utrzymania 2+4 w takim akwarium ;)

Wierzyc sie nie chce, sp.hara od kiedy interesuje sie pyszczakami mialy opinie calkiem agresywnych i takimi tez daly mi sie poznac, mam je od 2 lat conajmniej i to najwieksi kilerzy w calym stadzie, kierownikiem akwarium jest rowniez nie nikt inny jak dominant sp.hara. W zbiorniku dla mlodziezy ktora ma juz ponad rok powybijaly sie wszystkie do 2 najsilniejszych samcow ktore teraz rzadza akwarium.

Wiekszosc cynotilapii ma charakterek, nie rezygnuje z nich absolutnie, ale polecanie ich jako lagodnej ryby przez tych 'doswiadczonych' to lekka przesada.

Chyba ze trzyma sie je w 20 stopniach... ;)

Opublikowano
Wierzyc sie nie chce, sp.hara od kiedy interesuje sie pyszczakami mialy opinie calkiem agresywnych i takimi tez daly mi sie poznac, mam je od 2 lat conajmniej i to najwieksi kilerzy w calym stadzie, kierownikiem akwarium jest rowniez nie nikt inny jak dominant sp.hara. W zbiorniku dla mlodziezy ktora ma juz ponad rok powybijaly sie wszystkie do 2 najsilniejszych samcow ktore teraz rzadza akwarium.

Wiekszosc cynotilapii ma charakterek, nie rezygnuje z nich absolutnie, ale polecanie ich jako lagodnej ryby przez tych 'doswiadczonych' to lekka przesada.

Chyba ze trzyma sie je w 20 stopniach... ;)

Muszę stanąć w obronie kolegi - Ryba rybie nierówna..Z aframi bywa tak,że są egzemplarze o zwiększonej agresji bardzo ,to w pokoleniu idzie dlatego powinno się mieszać krew ..Podejrzewam ,że kolega ma je z jednego źródła a to oznacza młodym agresji przekazanie.. Jest wiele zbiorników z aframi w których celowo trzyma się około 10 samców co minimalizuje agresje choć trudno pewnie w to uwierzyć....