Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie dlatego pytam tutaj.

ja narazie mam zwir i z roslin kryptokoryne anubiasy i zabienice narazie rosna.

no podoba mi sie piasek ladny jasny i zastanawiam sie nad wymiana na jakis a ten kwarcowy ciekawy mi sie wydaje i pisza niby ze do malawi jest najlepszy i sie zastanawiam.

a dzisiaj bede zakladal moze drugie akwarium

Opublikowano

Biały piasek nie jest i nigdy nie był najlepszy do Malawi.

Odbija się od niego światło co stresuje ryby, widać na nim każdą nieczystość i najważniejsze, nad jeziorem go nie ma(nad Malawi możemy spotkać piach od żółtego po pomarańczowy...).

Najlepiej kup zwykły budowlany, bądź jak masz możliwość to z rzeki.

I gdzie tak piszą, że do Malawi tylko biały? Chyba nie sugerujesz się sprzedawcami z allegro, bo jakby mogli to i mąkę jako podłoże do Malawi by sprzedawali...

Opublikowano

No jeziorko ma trochę kilometrów i podłoża są przeróżne :)

Jak pisze Perez od pomarańczowego po szary piasek a także żwir ale idealnie białego nie widziałem.

post-8932-14695713186787_thumb.jpg

post-8932-14695713186922_thumb.jpg

post-8932-14695713187045_thumb.jpg

Opublikowano
No taki jak tutaj mi sie podoba.

a no pisza na aukcjach ;)http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-najszybsza-wysylka-i2059441280.html

a czy na jasnym tle rybki nie traca kolorow?

bo wydawalo mi sie ze jak jest ciemno to maja zywsze kolory.

chociaz tlo mam ciemne

Bardzo istotny jest kolor podłoża..Ryby czują się bezpieczniej na ciemnym bo lepiej je maskuje...W naturze na takim tle z góry ptak lub inny drapieżnik albo inny samiec ma problem wypatrzyć a na jasnym jak na tarczy..

--

Biały piasek nie jest i nigdy nie był najlepszy do Malawi.

Odbija się od niego światło co stresuje ryby, widać na nim każdą nieczystość i najważniejsze, nad jeziorem go nie ma(nad Malawi możemy spotkać piach od żółtego po pomarańczowy...).

Najlepiej kup zwykły budowlany, bądź jak masz możliwość to z rzeki.

I gdzie tak piszą, że do Malawi tylko biały? Chyba nie sugerujesz się sprzedawcami z allegro, bo jakby mogli to i mąkę jako podłoże do Malawi by sprzedawali...

Perez ma absolutnie rację ..Próbujemy Ci to własnie uzmysłowić co napisał....