Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może i nie aż tak brudzą, ale zawsze to więkkszy tłok i mniej litrów na rybę ;)

żwirek obowiazkowo wywal i nasyp piach, bo kastrujesz zachowania ryb - zobaczysz o czym mówię jak Ci samiec po wymianie przekopie wieczorkiem 4kg podłoża na drugą stronę akwa - oczu nie oderwiesz ze zdumienia :P

Opublikowano

No ale w piachu roslinki juz nie idzie utrzymac i ciezko sie go sprzata bo ten zwirek mi juz odmulacz wciaga a co dopiero piach.

hehe to co ja bede na jedna przezucal a on na druga i taka zabawa:D

lombardi mi juz taka dziure wuwalil kiedys ze omalo kamienie sie niepozapadaly:D

Opublikowano

uu Panie to kamienie masz na żwirze? ryzykujesz pęknięcie akwa ;)

nie będzie Cię w domu, podkopie, kamień spadnie, dno pęknie... i rozpacz

tak się nie stawia malawi ;)

najpierw kamienie na styropianie lub czymś innym, potem piach...

miałem różne podłoża i piach zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, syf nie wnika pomiędzy, więc odmulacz jest zbędny zbierasz tylko z góry ;)

o wiele wiele łatwiej ;)

a rośliny rosną

swoją drogą jakie masz ph, kh i no3? tak z ciekawości, mierzone dobrymi testami kropelkowymi - bo korzenie/ dużo ryb - ciekaw jestem ;)

Opublikowano

na zwirze mam polozone plaskiego piaskowca jeden kolo drugiego a na tym dopiero wapienie tak ze ich nie widac i sa w miejscach gdzie sa kamienie.

z kim nie gadalem kto mial piach to mowili ze roslinki nie chca rosnac.

to czym sciagasz syf?

i jaki piach wziac?

wode co tydzien podmieniam a ph mam wysokie ok 8,5 do 9

Opublikowano

ja nie ściągam kup, bo cyrkulacja robi to za mnie...

może jak będę miał dorosłe ryby to będzie potrzeba coś zbierać, ale wtedy to rurka i wiaderko - 3min i po sprawie ;)

w malawi są 4 gatunki roślin i one rosną w piachu ;)

pozostałe i tak nie są przystosowane do tak twardej wody, więc iwagumi z tego biotopu nie zrobisz ;) albo rybka albo pipka :P

tu miałem piach i zielone malawi:

2011-08-26_21-12-26_406.jpg

ale świetlówki były typowo pod rośliny - to wyrosło w 2 miesiące

a teraz mam inne światło i nic nie chce rosnąć..

możesz zawsze dać garść żwiru pod piach tam gdzie sadzisz rośliny a całe akwa zasypać piachem i będzie git

piachy miałem różne - plażowy/budowlany itp

ogólnie drobny

Opublikowano

no ja teraz mam najwiecej anubiasa kryptocoryne i zabienice.

a jakie sa rosliny w malawi?

A do weza nie bedzie mi ciaglo piachu?

bede teraz zakladal drugie akwarium moze w pracy to zaczne z piachem i zobacze co bedzie.

a kupki to zawsze mi jakies plywaja

a teraz nie moge nic ruszac w akwarium bo elongatus nosi mi ikre w pysku

Opublikowano

pytaleś mnie na PW o raka - odpowiem tu, jakby ktoś inny szukał informacji...

jak usuniesz inne ryby to i tak nie wrzucisz raka... moja przygoda z rakiem zaczęła się jakieś 2 miesiące temu - poszedłem do sklepu i się skusiłem ;)

mówiąc sobie, że przecież co się może dziać...

otóż wiele.. rak jako stworzenie nocne już w pierwszą noc pokazał że bez problemu łapie 3-cm yellowki - rano gdy nie wdziałem raka schowanego za kameniami, a doliczyłem się braku yellowka stwierdziłem że rak nie ma sensu... w dzień podgryzały go większe ryby i by prawie niewidoczny dla spragnionych wrażeń domowników, schowany w najciemniejszym miejscu, a w nocy zwyczajnie odpłacał się rybom polując na nie...

od tamtej pory robi za czyściciela w sumpie ;)

Opublikowano

jakbym nie miał wiary, że kolegę coś odróżnia od niektórych małolatów którzy wpadają tu się powymądrzać - nie ubliżając młodym akwarystom, myślę o konkretnej osobie sprzed ~10 dni - to bym się nie produkował... ;)

jednak zobaczyłem skazę w przekonaniu co do słuszności tej mieszanki :P

...gdzieś w międzyczasie, może w sposobie wypowiedzi :P

zatem jest nadzieja ;)