Exasperatus Opublikowano 15 Listopada 2010 #11 Opublikowano 15 Listopada 2010 Dlatego pytałem o jakąś butlę z tlenem,żeby ryby przewozić tak jak powinno się to robić. Gdzie taką butlę polecacie kupić? Cytuj
miras1 Opublikowano 15 Listopada 2010 #12 Opublikowano 15 Listopada 2010 Dlatego pytałem o jakąś butlę z tlenem,żeby ryby przewozić tak jak powinno się to robić. Gdzie taką butlę polecacie kupić? To jest zwykła butla tlenowa, dobierz wielkość do swoich potrzeb ja mam 2 takie jedną 1kg i 4kg ta mniejsza jest z manometrem. Taką butlę możesz kupić na allegro. Cytuj
nabe Opublikowano 15 Listopada 2010 #13 Opublikowano 15 Listopada 2010 Ty wogóle byłeś kiedyś na lotnisku po ryby? Widziałeś jak ryby z importu są pakowane? Ale nigdzie daleko nie musisz jeździć wystarczy przyjść na giełdę Zaraz, moment o czym my tu mówimy - hobbystycznej okazyjnej wysyłce np przez pkp czy jakimś zorganizowanym obrocie i transporcie z innych kontynentów samolotem? Bo Exasperantus się nie określił. Jeśli chodziło o nadanie ich konduktorsko i przez pół Polski - podtrzymuję swoje zdanie,że bez butli się obędzie a rybom nic nie jest. Co do wiaderka - no tak, fail. Cytuj
danielj Opublikowano 16 Listopada 2010 #14 Opublikowano 16 Listopada 2010 Widziałem jak hodowcy pakują ryby i nie zauważyłem aby pakowali w worki z tlenem, zwłaszcza na giełdach. Widziałem transport ryb morskich i też takoweo nie było. Więc proszę nie rób z siebie znawcy , bo nie tylko Ty masz do czynienia z ryabmi. W tym roku wiozłem ryby z odłowu do Wrocławia w wiadrach i nic im się nie stało. Przejechały prawie 300km bez szwanku, więc nie wiem co Ty w tych wiadrach miałeś , że ryby Ci padły. Cytuj
miras1 Opublikowano 16 Listopada 2010 #15 Opublikowano 16 Listopada 2010 Dlatego pytałem o jakąś butlę z tlenem,żeby ryby przewozić tak jak powinno się to robić. Gdzie taką butlę polecacie kupić? No cóż, chyba narażam Cię niepotrzebnie na koszty - jak chcesz to możesz robić tak jak koledzy doradzają w razie "W" to się będzie mówiło trudno i będą szukać przyczyny w złej wodzie, w złych workach itd. Cytuj
Exasperatus Opublikowano 16 Listopada 2010 #16 Opublikowano 16 Listopada 2010 Dlatego pytałem o jakąś butlę z tlenem,żeby ryby przewozić tak jak powinno się to robić. Gdzie taką butlę polecacie kupić? No cóż, chyba narażam Cię niepotrzebnie na koszty - jak chcesz to możesz robić tak jak koledzy doradzają w razie "W" to się będzie mówiło trudno i będą szukać przyczyny w złej wodzie, w złych workach itd. Z tego co widziałem to każdy kto sprzedaje i wysyła ryby używa butli z tlenem. Przy przewozie ryb przydatna bardzo moim zdaniem. Cytuj
kisor Opublikowano 16 Listopada 2010 #17 Opublikowano 16 Listopada 2010 co to znaczy każdy? nie wiem, ode mnie jeździły ryby na 2. koniec Polski, w workach często od 6 rano do późnego wieczora, bez tlenu i nie pisał mi do tej pory nikt, żeby coś padło. Także nie siejcie hiobowych wieści o nieuniknionej śmierci ryb z uduszenia, bo to naprawdę przesada. Tlen OK, jeśli działa się masowo i ryby mają spędzić wieeele godzin w drodze, ale na 30 km to sztuka dla sztuki... Cytuj
yaro Opublikowano 16 Listopada 2010 #18 Opublikowano 16 Listopada 2010 na 30 km to i pierdnięćie wystarczy, a na drugi koniec Polski wystarczą tabletki z tlenem. Cytuj
Exasperatus Opublikowano 16 Listopada 2010 #19 Opublikowano 16 Listopada 2010 To podobnie jak z filtracją biologiczną: Filtr wewnętrzny z dużą gąbką wystarczy ale można podłączyć zewnętrzny żeby ta filtracja była jeszcze lepsza;) PS.kisor jak tam M. phaeos Lundo? Cytuj
nabe Opublikowano 16 Listopada 2010 #20 Opublikowano 16 Listopada 2010 Widziałem w workach z rybami do transportu wsypany żwirek amonowy, to też jest jakiś sposób na poprawę jakości podróży. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi