Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, wiecie że ja nie przerybiam :P

ale stanowczo red w 100x70x50 będzie miał lepiej niż w standardowej 240-tce ;)

tak jak napisałem - jak uważacie ;)

Opublikowano
ale stanowczo red w 100x70x50 będzie miał lepiej niż w standardowej 240-tce
Ja nie twierdzę że nie ale najlepiej będzie się miał i wyglądał w akwa +375l :)
Opublikowano

Gdyby do wyboru byly baniaki 150x50 i 140x70 to wybór byłby oczywisty - drugi...

Ale zbiorniki którymi dysponuje koleżanka są stanowczo za małe, by mogły w nich zagościć redy.

Nie polecajmy dużych ryb do nieodpowiednich akwarii, bo niedługo będą posty w stylu :

Dlaczego ja nie mogę mieć reda w akwa 100/50 skoro polecaliście go niedawno do baniaka 100/70, a to ta sama długość tylko głębia mniejsza?

Opublikowano
Dlaczego ja nie mogę mieć reda w akwa 100/50 skoro polecaliście go niedawno do baniaka 100/70, a to ta sama długość tylko głębia mniejsza?

Gdybyśmy uznali, że głębia zbiornika o wartości 70 cm jest wystarczająca to wybronienie twierdzenia, że w 70 cm - TAK, a w 50 cm - NIE, nie byłoby problemem, gdyż różnica w szerokości obydwu zbiorników wynosi prawie 50%, a taka różnica w proporcjach jest zauważalna przy takiej skali zbiorników.

Niemniej jednak pozwolę sobie dodać coś od siebie w temacie, gdyż swego czasu również M. estherae "gościły" w moim zbiorniku (profilowana 240-tka). Wiem, że szerokość zbiornika 40 cm (a taką miałem) to inna bajka w porównaniu do 70 cm, a nawet 50 cm, ale rybka gdy dorośnie naprawdę staje się masywna i to 120 cm długości akwarium wydaje się dla niej zbyt skromne....

pozdrawiam