Skocz do zawartości

Napowietrzanie - czy starczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poza tym przy przepływie zasypanego na maxa kubła z dodatkowym oporem w postaci prefiltra nie zostanie zassanych zbyt wiele bobków.

Nie wiem czy stosujesz prefiltr, ale przy cotygodniowym płukaniu jest mnóstwo syfu...

Opublikowano

Stosuje. I płukam co tydzień ;) Ale...

Widocznie u Ciebie kubeł spełnia role mech/bio.. Bo u mnie nawet gdybym z niego zrezygnował całkowicie, nie zauważyłbym spadku efektywności filtracji mechanicznej.

Opublikowano
Widocznie u Ciebie kubeł spełnia role mech/bio..

Nie sądzisz, że gdyby miał spełniać rolę mech/bio, stosowanie prefiltra mijałoby się z celem...

U mnie kubły służą tylko do filtracji bio...

Opublikowano

Nie sądzisz że gdyby służył jedynie do filtracji Bio nie przedstawiałbyś tutaj teraz argumentów świadczących o jego zbawiennym znaczeniu w temacie zbierania odchodów ;)

Zjechaliśmy z tematu. Koniec offtopu. Każdy chwali swoje. Pozdr. ;)

Opublikowano

Gdyby na prefiltrze z kubła nie zbierały się zanieczyszczenia, to byłby zbędny...niestety tak się nie dzieje i chcąc nie chcąc zawsze tam będą...

I wcale nie sądzę, że odgrywa znaczącą rolę w filtracji mech., wręcz marginalną, rzędu kilkunastu procent.

Opublikowano

Aby was pogodzić ;) to dodam że, nie da się całkowicie oddzielić filtracji bio od mech, (no chyba że mechanika będziemy czyścić codziennie pod kranówą:)). Zawsze jakiś procent filtracji mechanicznej będzie zachodził w biologu i odwrotnie.

Opublikowano

Lecz to nie to było głównym tematem naszego sporu ;) Z tym się obaj zgadzamy. Poróżniły nas poglądy dotyczące umieszczenia rury ssącej kubła ;) I z całym szacunkiem Perez ale mnie nie przekonałeś ;) Moim zdaniem więcej szkody dla cyrkulacji i tym samym filtracji mechanicznej wyrządzą skały użyte w celu ukrycia prefiltra na drugim krańcu akwarium niż byłoby pożytku z jego obecności w tym miejscu. Ale to jest tylko moje zdanie do którego nikogo nie staram się przekonać z racji śmiesznej wagi problemu ;)

U mnie kolejną zaletą rury ssącej za mechanikiem jest to że niejako wspomaga atmana zaciągając w jego strone te +-1000L/h.

Nie twierdze oczywiście że Twój "system" jest "be". Jak pisałem w pierwszym poście jest to sprawa indywidualna, ściśle powiązana z aranżacją akwarium. Wątpie aby Kacper odwzorował idealnie któreś z Twoich czy moje akwarium więc poprostu wybierze opcje która u Niego sprawdzi się lepiej...

Opublikowano

Powoli wszystko sobie ogarnę.

dziś zamówiłem pompę 1000l/h + gąbkę, tak jak mi podpowiadaliście.

jak przyślą to zacznę przemeblowanie, zobaczymy co z tego wyjdzie i jak to się sprawdzi :)

--

kupiłem jeszcze dziś zeolit (2kg) i wsadzę go zamiast gąbki do filtra zewnętrznego. będzie wtedy tak: gąbka+zeolit+ceramika ....

1) Zeolit trzeba płukać przed wsadzeniem do filtra?

2) Czy zeolit po jakimś czasie traci swoje wartości?

3) Ceramikę wystarczy płukać co jakiś czas i nie traci swoich właściwości?

Opublikowano

1-tak

2-tak zazwyczaj zaleca się wymianę co 3 miesiące (jeśli dobrze pamiętam;)).

3-traci częściowo bo zapchane najmniejsze "pory" nie dają się wypłukać (wymieniamy gdy biologia zaczyna "nie wyrabiać" najczęściej stopniowo po kilku latach :))